用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人派咗乙四或以後呀?
樓主: YmOra
go

有無人派咗乙四或以後呀?   [複製鏈接]

引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

原帖由 Adrian_mom 於 15-07-09 發表
吾知大家點睇我個case. 我仔派乙8志願 (B3 中中)

本身有直屬中學(B1 英中), 老師一路說他成績中至中上 (班 ...
加油,不要氣餒

Adrian_mom 發表於 15-7-9 17:07

本身有直屬中學(B1 英中), 老師一路說他成績中至中上 (班 ...

成也老師;敗也老師.

好怕老師估錯Band.

回覆:sarali 的帖子

路過,如你所揀的中學也派不到,電腦會求其比一間你,小心

我派左第5,band1c生,派左band3,而家叩門叩band2考完試面完試後,成為左第4個後備生,一共有8個後備生,冇收到正選生,想問大家,第4個後備機會大嗎?老師話隨機號碼唔靚!

王家爸爸  如果真係 Band1C 生,最差都係 Band2 學校。  發表於 15-7-10 17:22
王家爸爸  應該唔係隨機號碼唔靚  發表於 15-7-10 17:21

老師話隨機號碼唔靚

emilykwokkwok 發表於 15-7-9 21:02

老師話隨機號碼唔靚

我話你俾老師「老點」至真。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:吾知大家點睇我個case.+我仔派乙8志願+(B3+

原帖由 Adrian_mom 於 15-07-09 發表

我試試做一個事後分析:

1. 如果唔係精英班或者超強小學,班名次 14/38,入唔到最前三份一,band1確有危機!當然係band1定band2,學校老師應該比較清楚。

2. 乙二至五放英中能起嘅作用極微,因為如果直屬中學能收晒全部band1同埋部份band2,學生需要用到乙二之後嘅志願,已表示自己唔係band1而係band2,兼且隨機號碼唔多靚(否則已可以用到band1生剩餘嘅直屬位),在乙二之後去仲有英中位俾band2隨機號碼唔靚嘅學生,真係難乎其難!所以一係就入到直屬中學,一係就派得好後嘅志願!

回覆:有無人派咗乙四或以後呀

引用:+本帖最後由+emilykwokkwok+於+15-7-9+21:1

原帖由 emilykwokkwok 於 15-07-09 發表

我派左第5,band1c生,派左band3,而家叩門叩band2考完 ...
b 1C生好少會派b3,好大機會估錯banding,又或者排位太早排b3,已成定局唯有盡叩門。
Good Luck

引用:我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬

原帖由 pmlai 於 15-07-09 發表
我仔像妳仔一樣,有直屬中學,自行只選直屬中學,甲一亦只是他,乙一亦是他,派了一間冇揀的直資中學,奇怪 ...
派了去直資中學?!請問派了那一間?吔會有呢d事發生的嗎?

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我個仔都派左去第八自願,b2尾學校。石籬天主教。老師估b1边缘人。

回覆:mietwins 的帖子

北角蘇浙公學

王家爸爸  寶馬山五嶽之一? 建議要轉,試下張振興。  發表於 15-7-10 17:27

pmlai - yes 是民小.

Thanks for all your comments. I feel much better after reading your posts.

多謝大家的鼓勵!

鄧鏡波真的是B2? 校風如何?

回覆 chanti 的帖子

yes 是民小

joewan922 發表於 15-7-10 00:10
我個仔都派左去第八自願,b2尾學校。石籬天主教。老師估b1边缘人。
差咁遠?叩到門嗎?

我見隔離荃灣派位條題是, 有人

老師話比佢聽係b1,佢首三間都揀b1,
伍小
band1派去姚連x
因爲填表太進取
係我女嘅同學
每次全級考2x

叩門成功入返band 1

~~~~ 我都唔明,以伍小記錄來睇, 2X確實是B1生, 但就是派了去B3 姚連x

我真係好唔明 ???????

引用:我見隔離荃灣派位條題是,+有人老師話比佢聽

原帖由 subb 於 15-07-10 發表

頭三選擇好熱門的學校?

王家爸爸  灣仔同中西區都唔敢咁進取  發表於 15-7-10 17:29

咁我又唔知喎 ! 我在隔離題見到,覺得好匪夷所思, 睇下有無高人解答到 ! 

subb 發表於 15-7-10 13:27

其實升中人數少咗,band 1 生派到 band 1機會係大咗,因為 band 1位不變(或只減少量) ,而 band 1 生就少咗。
不過,陷阱是,band 1生人數少咗,意味著 以前小學考30都係sure 係band 1,但現在考2x 就有可能係 band 2,填表策略 就完全唔同。

Band5 發表於 15-7-9 22:35
我試試做一個事後分析:

1. 如果唔係精英班或者超強小學,班名次 14/38,入唔到最前三份一,band1確有危機 ...

結論是否:直屬小學學生(無論是band 1 或2 、或自以為是band 1 或2),放直屬中學在乙一,派到就在乙一派到,派唔到就即係band 2 ,咁就無論如何乙二開始填band 2 中學穩陣?

王家爸爸  有直屬既學校比較難估Banding   發表於 15-7-10 17:30
‹ 上一主題|下一主題