用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教曾為小朋友(細仔細女)安排重讀幼稚園的意見 ...
go

想請教曾為小朋友(細仔細女)安排重讀幼稚園的意見 [複製鏈接]

想請教曾為小朋友(細仔細女)安排重讀幼稚園的意見

我想分享一下, 曾經為小朋友安排重讀的媽咪:

1. 是否一定要選擇 K2 重讀?

2. 如果不是, 可以選擇 K3  才重讀, 可否在本年的九月作自行選校之後, 才決定重讀 K3 與否?

3. 在重讀的一年內, 小朋友在校(新校)會否對學習失去興趣 (因大部份的學習內容都可能巳認識)?

4. 重讀對小朋友的真正幫助是否比我們大人/父母所希望的情況一樣? 之後的學習能力是否比我們預期好?

因我覺得自己的小朋友在班中是最後的二三個, 老師認為是小朋友本身的能力問題, 我相信是專注力和留心方面出現問題.  但其他方面又沒有太大的問題.  相信在今年六月的成績表都不會有太大的驚喜, 所以擔心用這張成績表亦好困難找學校.

為小朋友作出重讀對我來說是不容易的決定, 當中要用多很多錢和心力, 所以好希望可以在此取得其他過來人的經驗和意見. 謝謝分享.
God is love!

Re: 想請教曾為小朋友(細仔細女)安排重讀幼稚園的意見

JMom

請問你的小朋友是囝or囡? 幾月出世? 是否在一間較為傳统&程度颇深的KG讀緊? 是哪一間? 請分享? 因我囡都係细囡!

JMom 寫道:

1. 是否一定要選擇 K2 重讀?

最好就k1或k2重讀,如果係小朋友跟唔上,要佢夾硬讀上去,
其實都好辛苦,而且經常追唔上,好易令小朋友有自卑感,失去學習興趣仲大件事!

2. 如果不是, 可以選擇 K3  才重讀, 可否在本年的九月作自行選校之後, 才決定重讀 K3 與否?

以我所知,一個小朋友只可參加一次派位

3. 在重讀的一年內, 小朋友在校(新校)會否對學習失去興趣 (因大部份的學習內容都可能巳認識)?

我囝囝反而相反,因係舊校學既野根本好多其實都唔明白(要返到屋企同佢惡補),上堂舉手一定無佢份(因為唔識),但重讀個年佢學習態度非常好,因為有o的野佢識會舉手答,對增加自信心有好大幫助,久而久之佢唔明都會舉手問老師!

4. 重讀對小朋友的真正幫助是否比我們大人/父母所希望的情況一樣? 之後的學習能力是否比我們預期好?

其實每個小朋友學習能力都唔同,每個父母都希望自己仔女成績就算唔太好都唔好重讀,但問題就係度喇,讀書其實係小朋友往後十多二十年既事,做父母只可從旁恊助,咁你想小朋友請個補習老師,做多幾份習作夾硬讀上去,但對學習失去信心和興趣,還是想佢開心又有自信咁繼續佢未來既讀書生涯先,呢件事,真係要諗清楚!!

因我覺得自己的小朋友在班中是最後的二三個, 老師認為是小朋友本身的能力問題, 我相信是專注力和留心方面出現問題.  但其他方面又沒有太大的問題.  相信在今年六月的成績表都不會有太大的驚喜, 所以擔心用這張成績表亦好困難找學校

為小朋友作出重讀對我來說是不容易的決定, 當中要用多很多錢和心力, 所以好希望可以在此取得其他過來人的經驗和意見. 謝謝分享.

總結來說,如果小朋友真係跟唔上,不如俾佢重讀一年,對小朋友真係好好多,不過你要知道會有好多閒言閒語,親戚朋友好多時都會話乜咁細個要留班呀,我當年都聽唔少呢o的說話,但事實證明當時我無做錯選擇,今年我去觀課,我見到佢好有自信咁舉手答問題同玩遊戲,同以前既佢簡直天壤之別,佢以前係班上只會躲在最後,玩遊戲都唔係太投入(因為好多英文遊戲佢唔明或唔識),而且我同佢關係都好左,因為功課佢跟得上,我少左鬧佢(因為係舊校乜都學唔識,返屋企要重頭教一次或n咁多次,個時真係好勞氣),而且多左時間同佢玩!
我囝囝9月就升小一啦,以上經驗和意見希望幫到你啦!!
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

JMom 寫道:

聽人講, 每個小朋友只可參加一次小一派位, 你唔可以因為選校不理想而重讀等出年再參加小一派位的, 所以, 你要考慮清楚。

Hi JMom,

Both my sons are small kids and I let them to repeat in K1 according to our plan even they performed quite well in class.  Now one is in P1 and one is K2.  The outcome is very satisfactory.  We feel comfortable and relax and my child is confident and happy in their school life.  Hope you would solve your problem very soon.

Hi Today,

您兩位小朋友幾月出世, 讀K1時, 進度如何?

我細囡10月出世, 明年讀K1.

Thank you!

Good morning! 好多謝咁多位媽咪的寶貴意見和分享.

angelmami, 我個小朋友是仔, 好活躍, 好喜歡講話, 表達能力好, 但在學術上就做不到學校的要求. 他是十一月尾出世.

idyhk, 多謝你的詳細分析.  你所講出的問題, 完成發生在我身上.  我們的親子關係一直都好好.  但由他讀 K2 開始, 做功課是我們的死結, 我一路駡, 他一路哭,勞氣到我死..... 啊! 他只是讀 k2,  我何況唔想他可以開開心心的做, 但明知他在學校表現巳不太好, 做功課方面, 我可以控制到, 便一心要求高, 相信都是我的錯...

最重要是老師總覺得他上課, 都好似不知自己上緊課, 要留心....  但他現在比九月開學時, 巳有一定的進步, 我每日都要不停告訴他, 在學校時應該要留心, 專心, 認真..... 但我唔知他明唔明, 同做唔做到...

我都會有你所說的想法, 可以追到, 都唔想比他重讀.  一年的時間, 話長唔長, 話短又唔短.  你話他完全追不上又不是, 老師都認為他巳有很大的進步, 但總比其他人就某方面能力不足.  但就是這樣, 最難下決定.

angeline & today, thank you for  your sharing!

Re: 想請教曾陘p朋友(細仔細女)安排重讀幼稚園的意見

Dear JMom,
-My sons born on early Nov and mid Nov.
"一年的時間, 話長唔長" - My husband and I never put this in the point for consideration.

Studying is a long long path for the child.  The most important is to let them enjoy studying and their school life.  Academic is not so important comparing with building up their confident and responsibility.  If you are struggling in doing homework now, you would face more pressure after promoting to primary.

I am not trying to convincing you to do anything, but just want to remind you to make decision from your son's point of view rather than other people.  There is no need to compare with others but just to think what would be the best for your child.

I share the same views with you, Today.

My boy is born in mid Nov and I let him repeat K1 in the coming year.  His listening and speaking skills are good but not for writing and reading.  I don't put pressure on him and let him enjoy his first K1 (not to spoil our relationship).  He'll be in Kentville in the coming year and I'm quite sure that he'll be more confident in everything.   

你死啦 Hui Tung,讀根德想唔 spoil your relationship with him?

我識十個,十個讀緊時都話冇乜野。上左小學後就大吐當年苦水:果女話依家不知幾開心;佢依家先話d老師好惡;

我睬過你先! 你D料幾多年前o架?  近年換了校長個女接棒, 模式已不像以前般.  我有人版睇o架.  我friend 個女讀緊 St Paul Convent P.1, 佢媽咪話個女現在仍很喜歡 Kentville呢.  我係進取型的話就o吾會要佢做大仔, 4歲至寫字啦, 點 spoil our relationship 呢?  玩到o吾小心, 撞爛佢隻Lego怪獸"褸"我就有.

如果發現唔對勁, 咪唔讀law!

Today,  

好多謝你的寶貴意見.  我正為重讀的問題與我老公相談.  我本人亦相信重讀對小朋友一定有相當的好處.  只是身後有很多人也不贊成.  作為父母, 當然希望為子女選撰最合適的安排.  我亦希望小朋友的成長, 可以開開心心, 大家的關係也自然好一點.  有結果, 再話你知. 多謝你的分享.

huiTung.Today,
我囡囡都係細女,十月尾出世.讀緊k1時候我為她再報考數間幼稚園重讀k1,kentville也是其中一間,但囡囡在該校讀得很開心.而且兩個學期都考第一,所以最後放棄轉校.
今年聽到某校校監講~懇請各位有細仔細女的家長注意,切勿過早將孩子升上小學,雖然只差數月但巳有很大差別,當升上小學後情況更明顯,亦有些學生需要在小學重讀,但這時孩子可能會視作留班而影響他的自專心. 但囡囡所讀幼稚園的主任及老師說她上課時表現留心.成績屬中上只是比較慢熱不需要重讀,但我在家同佢溫習.傾Ш時專注力就真麻麻,成日敷衍我話得啦.明啦,最後有部份會唔明. :evil: 我擔心只在本校成績ok而每間幼稚園程度唔同 請問k2下學期學甚麼
請給我一些意見  :idea: 如果有這方面經驗的媽媽請比d意見

簽名被屏蔽

My son was born in end of Nov.  When he was promoted to K2, I requested to let him repeat, but the headmastress strongly recommended me not to do so because he can pick up everything very well.  I don't want to argue with her and planned to repeat K3 after graduated from the current one.

I insist to do this because not only I can let him more mature to go to P.1, I can also avoid to have keen competitions for future many years with those 2000 boys and girls!!

My friend tell me that why don't you to try private P.1 and join the big lucky draw a year later to repeat P.1.  It sounds good, but I phoned the dept. concerned.  They confirm that all kind of P.1 must report the students details to their department.  Once he tried P.1, he cannot join the big lucky draw, but can apply those in surplus ones after July individually.

Eva,
       多謝你的意見    如果選一間心儀私小報考,唔得可唔可以再讀多年k3下一年再報考或參加大抽獎,私校會否交名嗎?

k2 or k3 重讀會好D?

stccmc 寫道:
HuiTung,

//我有人版睇o架. 我friend 個女讀緊 St Paul Convent P.1, 佢媽咪話個女現在仍很喜歡 Kentville呢. //

幼稚園讀根德, 小學讀St Paul Convent ?  St Paul Convent 收好少外來生, 你個friend 個女一定好叻!  

stccmc,

Yeah, she must be a smart girl.

chloeha,

K2 學什麼我不知道, 只知K2成績對考小一私校 & DSS 很重要.  而做大仔會較易應付這些面試. 其實讀遲一年有什麼不好?  為$?  要付多一年學費不值?  Just like what Today said, our children have a long path in learning.  The most important thing is to develop his/her confidence / interest in learning before mastering the skills.   

chloeha
Yes, you can repeat in any level when in kindergarten stage. But you cannot submit any primary application form.

In my opinion, I prefer to repeat as young as the kid is, but since the headmastress did not recommend me to do that, I plan to let him to change to other kinder. to repeat k3 after finishing the k3 in the current kinder. because I like the present one and want my son to complete the whole course.

Also, It is better to change to other kindergarten to repeat because when he finds all his old schoolmates are not with him at that time,  I can easier to tell lie him that it is a must to study k3 in other school.

I don't want to tell lie to him, but no way, I am afraid he will be unhappy to know that all his schoolmates are P.1 boy while he is still in K3.  He will understand when he gets older!!

chloeha 寫道:
Eva,
       多謝你的意見    如果選一間心儀私小報考,唔得可唔可以再讀多年k3下一年再報考或參加大抽獎,私校會否交名嗎?

k2 or k3 重讀會好D?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題