用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田聖三一堂
樓主: sweetsweetbobo
go

何文田聖三一堂 [複製鏈接]

嘩!又真係幾勁!

嘩!又真係幾勁!

BAND 1 生怎樣也沒理由入 聖三一 就收貨 , 就算 入 BAND 2A 直資都好D 呀 !

我記得以前有個同學,中六嘅時候入唔番原本BAND 1學校,轉左去間BANDING 低D嘅學校,原本在學校都無乜機會參與領袖生呀,團隊隊長噤,去左新學校就多左好多機會,是學校最TOP的學生群,我見佢連自信心都高左,人又活躣左,對升大學同未來就業都很有幫助。
所以如果能力唔係好高,在一個有機會發揮的環境學習,都係好好。

回覆:何文田聖三一堂

我也覺得不太top 小朋友去到一些有進取學校也是好,會有自信,多方面也提昇。但校長好老師好,同學如何?乖嗎?見有些談到蔡功譜學生食煙及講粗口,不知聖三一學生又如何?其實名校都有這些學生,但數量會小。我朋友仔明天會叩其他中學,希望叩到心儀中學。

樓主,我係其他版都係咁講。
我同朋友傾左好耐,都覺得聖三一好點,特別係新校長上任,英文成績真係提升左好多,課後活動真係好多元化。

而我覺得最重要既係老師點對我個仔,我個仔係小學都會有時扮下野唔想番學,要我幫佢請假,或死都唔起身要遲到,你明啦,真係好炆嫁麻。

但係前年入左中一之後,個人唔同曬。唔洗我叫起身,仲要叫番我起身,話爸爸做咩唔起身,個衰仔發燒都死要番學最後要老師打電話比我話唔適合番學要我去接番佢走。

聖三一係唔係成績好叻既學校,我唔敢講好叻,都係升band緊,但係我覺得佢令我個仔有咁大改變,我覺得已經係值曬。

我相信我個仔有咁。。已經係人辦。

希望以上親身經歷可以幫到樓主。

聽到你們這樣説,我對此校也有好感。但我朋友仔是英小,如果轉到這校真有退步感覺。

回覆 sweetsweetbobo 的帖子

我屋企係愛民,個女下年升中一,但女女成績麻麻,會博下b2學校,如果唔得,b3我會首選聖三一,因為近,同埋校風好d,雖然蔡功譜都近,但我都見過蔡功譜學生食煙及講粗口,怕女女學壞同俾人蝦。不過樓主朋友仔係b1,梗係叩下門先啦。祝好運!

一間學校校長好重要
http://www1.hkej.com/features/ar ... %23&suid=1163882863

好多新國民一面倒地讚好!

樓主問這是否一所 BAND 2 中學?
答:這是一所 BAND 3 中學。

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-7-8+12:29+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-07-08 發表

好多新國民一面倒地讚好!
多到過火

我同事住愛民邨,他放了假,今天一返工我就問他,他第一句就話打交學校(問他是幾時事,無答我),答了我就是好過蔡功譜。

聖公會聖三一堂中學校友會
https://www.facebook.com/groups/htcssalumni/
‹ 上一主題|下一主題