用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一勁驚英文的仔仔點幫佢?
樓主: mrschoy
go

升小一勁驚英文的仔仔點幫佢? [複製鏈接]

回覆:升小一勁驚英文的仔仔點幫佢?

每日陪囝囝讀英文書,讀有趣的英文書,讓他建立興趣。可看Mr. Men系列,有趣又易看,一定要陪他看。

引用:我仔升小一時都係,the,they,+there,+thes

原帖由 haihaimom 於 15-07-02 發表
我仔升小一時都係,the,they, there, these, those, 都分唔到,好似冇讀幼稚園噤款,我日日伴讀Mr man n l ...
我仔都係從Mr.MenLittle Miss開始看英文書。一看便愛上。

引用:升小一了,不過次次做英文功課就發呆,完全

原帖由 mrschoy 於 15-06-26 發表
升小一了,不過次次做英文功課就發呆,完全等你教,乜都話唔識。一話佢,就爆喊。佢係冇興趣,亦冇心認字, ...
我仔讀學券幼稚園的,升小一時最叻只識Boy,我堅持每日同佢一齊睇書,讀同解釋比佢聽,又睇英文報紙Goodies,又係讀同解,有時一齊查詞典。
到二年班已經冇問題,從沒有上過英文班或補習,成績也不錯。
樓主不用怕,只要肯比時間同堅持就會成功。慢慢會見到效果,不用急。

haihaimom 發表於 15-7-2 18:11
我仔升小一時都係,the,they, there, these, those, 都分唔到,好似冇讀幼稚園噤款,我日日伴讀Mr man n l ...
笑住學英文  <=====  呢句對我嚟講係最難!

阿細佢最鐘意睇YouTube Peppa Pig, Magic wings, 但係佢係識聽唔識睇, 叫佢串個table默書, 可以串到喊晒, 抄咗30次都唔得, 第二日又唔記得了, 教拼字又唔得, 總之, 你有你教, 佢有佢遊魂, 真係想死

回覆:mrschoy 的帖子

去返英文興趣班,玩下英文遊戲

回覆 longyiuma 的帖子

我仔学k3两个月公文就话好多功课,每次叫他做功课就生气,他说不想学公文,太多功课

引用:回覆+longyiuma+的帖子 我仔学k3两个月公

原帖由 lok1211 於 15-07-12 發表

我仔学k3两个月公文就话好多功课,每次叫他做功课就生气,他说不想学公文,太多功 ...
堅持,我都堅持左一年係好左,不過最後都放左

好多人就是觉得他的功课太多,而放弃,小学功课已经多过幼稚园,每天又要多做二十张工作纸,真是有些多
‹ 上一主題|下一主題