用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政x根本個方向已經錯!
go

政x根本個方向已經錯! [複製鏈接]

以我6年的觀察.A仔靠做訓練來提高日常的生活,學習能力,是好難有大的進步(除非極輕度)…
因為他本身的腦神經是有問題. 就算各方有多努力, A仔根本沒有專著力去聽講,理解和思考.. 如果他是正常人,見到如此底b,白癡的訓練他會笑死…所以政府的資源白白浪費. 各方(政x, A仔和家人)的努力,時間也白白浪費了…!有人講,我個仔幾年來的訓練有進步!這只不過是他人長大一點,眼見多了的習慣罷了,他會思考,會有自己的主見嗎?
政x根本個方向已經錯!
個腦有問題,點解吾醫下個腦?腦神經不能與外界接觸,點解吾用藥使到他與外界接觸? 哪怕是短暫時間的接觸...他的腦神經不能與外界接觸就好比一個樽蓋了塞住一樣, 試問你打不開蓋,怎樣能把東西塞進去?你要用點藥把樽蓋打開..才能放東西進去..哪怕你再把蓋子蓋上也好..但是樽裡面已經存在了東西…就是說,當他腦神經正常之時,就是學習的最佳時間….
政x應該從這方向投入資金去研究藥物!…不要再浪費時間和資源..更不要創造些無謂的職位…

1    0    0    0

回覆 BBDAD2009 的帖子

我有啲point 同意, 有啲卻不同意.

腦病一向都超出西醫醫學界的能力範圍, 簡直是無能為力.  點止自閉無得醫, 大腦麻痺, 遺傳病都無啦, 就算醫學界花廿年去研究我想都得唔到咩好結果, 而就算正苦一向無花錢去做醫學研究, 外國總有人一直研究緊! 但大家心照有無成本效益啦.

我某程度同意訓練是廢的, 但有野做總好過無野做吧, 有盼望總好過無吧. 而台灣都有個例子個A仔被其爸的體能訓練操到好fit.  又是成本效益問題, 要將個仔當狗咁訓練, 才會有少許進步.

係米正苦方向錯? 有病就無奈啦! 無得醫之時, 做下樣都要俾啲野大家忙下, 否則大把人話個政府.  啲錢擺去研究, 米又無鬼謂養住班研究既人, 佢地有野出到都不是廿年內的事.

其實要睇個A仔個腦偏差多少,3T訓練只對輕微A仔有用。

T96 發表於 15-6-25 16:29

如何得知腦偏差多少?

回覆 cindychui 的帖子

已PM to you.

回覆:T96 的帖子

hi,可以都pm我嗎?thx

回覆 西瓜貓 的帖子

已 pm to you.

可否PM比我呢?

回覆:sshoney 的帖子

可否pm?

回覆 sshoney 的帖子

已PM to you.

回覆 奀珠 的帖子

已PM to you.

如果小朋友既情況係嚴重,例如典型自閉症+智障,一般既「3T」服務真係唔係咁幫到佢哋(叫做好過無)。但據資料顯示,患自閉症傾向既人仕(即病情較輕微)係佔患自閉症總數既65%,「3T」服務對呢六成半既人既效果則較為顯著。可能因為咁,政X就側重喺呢方面既支援。然而,由於呢類人仕排期都要排好耐,往往因而錯過咗治療黃金期,影響成效。到小朋友升讀主流中小學,而家所謂既「融合教育」,因學校人手資源緊拙,除咗少部分學校係攪得成功外,大部分都係攪得麻麻哋(即係好過無;成效?學生既造化啦)。
對待嚴重既病患者,政府就仲簡單,而家既做法係:安排入讀S位→特殊學校(嚴重)→庇護工場。
無論小朋友既病情係點樣,我相信嚟得呢度既家長都會認同政X對特殊教育既支援係嚴重不足。但激氣過後,又可以點?唯有自求多福,喺能力範圍內,為仔女做最好既安排。

引用:其實要睇個A仔個腦偏差多少,3T訓練只對輕

原帖由 T96 於 15-06-25 發表
請問什麽是腦偏差? 如何得知?

就算係知道個腦偏差幾多有鬼用,都係醫唔到

庇護工場都要排2-3年,咩都要排,排,排

哈,真的,我覺得政府一般給的服務,"訓練"方法都係無乜用,針對唔到自閉兒的核心障礙,我自己的經歷,是常要教返佢哋轉頭點教仔!

大腦發展仍係謎,但研究係證明多用動態智能對大腦發展有幫助,穩定的情緒也是,運動也有益。這是我為何使用現在幾種方法的原因.有興趣可睇我po,不重述。因見到有人一樣覺得政府給的服務無乜效的人就入來覆下啫。其實我覺得應付d無無知的乜師物師仲浪費精力。不過都有遇到一些有心有力,係小數,都唔係無,都好感謝佢哋敬業和有心,自己去upgrade.佢地若只靠內部培訓真係無乜作用。

可否pm我?thx

引用:哈,真的,我覺得政府一般給的服務,"訓練"

原帖由 anan3388 於 15-06-27 發表
哈,真的,我覺得政府一般給的服務,"訓練"方法都係無乜用,針對唔到自閉兒的核心障礙,我自己的經歷,是常 ...
請問什麼是動態智能?

回覆 bubibubibuuu 的帖子

已PM to you

回覆 EEFF 的帖子

已PM to you.

apple~y 發表於 15-6-27 17:20
就算係知道個腦偏差幾多有鬼用,都係醫唔到

庇護工場都要排2-3年,咩都要排,排,排 ...

其實都啱,知道偏差多都係醫唔好。

‹ 上一主題|下一主題