用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 資優小朋友適合傳統名校嗎?
樓主: piglet0529
go

資優小朋友適合傳統名校嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我眼見,單純資優响學校係無資源幫到,但如果你有其他問題,就當係SEN,所有津校都有資源幫手!
反而係你要注要學校要求小朋友會唔會跟唔到,由呢個方向揀,入到去就自然會搵到幫忙
樓主,我唔清楚你住邊區,但以MOS嚟計,我推廌雨川,有朋友小朋友又係雙重資優,社工好盡力幫佢,我睇見都好感動,有時真係想搵幫手,但其實好難好難
我覺得傳統名校會比較守舊,反而地區名校彈性會大d
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

piglet0529 發表於 15-6-25 15:15
請問你朋友的小朋友係幾大發現雙重資優的?
應該大約小二發現嘅
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chingcat 發表於 15-6-25 15:22
請問什麼是雙重資優?

雙重特殊資優:
IQ>130,連埋一樣SEN,可以係過度活躍、讀寫、自閉等

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 15-6-25 17:50
新名稱?我以爲是好嘢嚟!
唔知,我都係跟資優教育學院學到架咋呢家嘢,麻煩得很!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

karen55407 發表於 15-6-25 18:08
我發覺資優兒多數係雙重特殊資優
我有時都懷疑阿仔佢....不過好多時樣樣都有dd,只係未到"確診"嗰條線
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

monlingling 發表於 15-6-25 21:13
除左雨川,莊啟程如何?上網睇資料話個校長擅長攪資優,如是雙重的呢間ok嗎?好驚掛羊頭賣狗肉,但我見莊容 ...
唔清楚,你試試問用家,睇下有無人答到你
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,如果學校多已受訓的老師,對孩子係好事,教學模式反而係其次,一個資優嘅小朋友,佢嘅學習主要不在學校教科書所教嘅
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

piglet0529 發表於 15-6-26 09:02
即是活動教學相對傳統教學對資優小朋友冇大分別?
活動教學會用簡易方法明白事物,亦有機會俾資優兒明白到更深層嘅智識但以我個仔,佢大部份嘅嘢本身都識,就算未接觸過,一聽就明
所以响兩種環境... 分別唔太大,只要老師接納並樂意俾多d表現機會,我發現傳統學校都可以幾好玩 (其實大部份學校初小都係比較活動教學!)

講到底,係老師識唔識(有無時間)同個小朋友溝通,如果唔溝通嘅,好快就被label係曳仔
仲有,就係小朋友有幾肯坐定定喇!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

maymay321 發表於 15-6-26 08:00
你認為資優私校好,定津校好些?你兩者都讀過,可分享轉校原因嗎?

學術型私校,大班,小朋友一定要坐得定
津校,點都少d人,幸運地此津校教法出奇地生動好玩!
我唔會話邊類學校好d,只會話响唔同學校會得到唔同嘅嘢,而亦唔係個個人仔都適應到超大班坐定定嘅校園生活

私校,阿仔得到嘅會係課後資優活動,認識自己,增強某d方面嘅能力,學校教育心理學家嘅寶貝
津校,一視同仁,無特別照顧,想見教育心理學家都話資優唔係SEN!除非你有其他同資優無關嘅難題!老師一方面要照顧學習差異,一方面要睇住上堂紀律,難得教法活潑生動,起碼無上堂遊雲先啦!

至於點解要轉校,主因係有細佬跟尾,哥哥想同細佬一齊返學,而我地覺得細佬唔適合該私小,所以諗轉校,但轉唔到都無所謂,我地對私小滿意,哥哥亦讀得好開心

maymay321  謝謝分享!  發表於 15-6-26 21:47
Lam3Tai  thx for sharing!  發表於 15-6-26 10:31
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

beastiebistro 發表於 15-6-26 14:04
教導小朋友遵守任何活動(包括上學)的規則是父母的責任。個人覺得「資優 〉上堂悶 〉亂搞」不應是小朋友上學「曳」的藉口。

如果一個熟悉資優兒心理嘅教育工作者,唔應該講呢類說話,佢地應該比家長更明白呢類小朋友嘅需要
正如,我地唔應該怪過度活躍嘅小朋友"曳",因為佢地控制唔到自己!
上堂聽書覺得悶,係資優兒特質,老師嘅責任就係要令佢地明白都一樣可以投入課堂!
當然,曳嘅定儀人人唔同,有d老師連自己發夢都唔俾!有d就積極令小朋友有成功感,努力投入參與
所以同一個小朋友,面對唔同老師,都可以係乖巧同唔聽話!

分別係個老師有幾了解唔同特質嘅學生

beastiebistro  我是同意要家校合作及溝通的。  發表於 15-6-26 15:52
beastiebistro  我不是教育工作者,只是比較幸運的資優家長。有機會可以交流教樣資優兒的心得。   發表於 15-6-26 15:51
四隻貓  非常同意!!!  發表於 15-6-26 15:13
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

早前資優教育學院一班家長,曾去信特首,要求增加資源培訓教師,令到更多老師識得點處理班房裡面呢班會搞事嘅資優兒,同時希望能夠幫到嗰批雙重特殊資優,照顧到佢地嘅特殊需要

希望呢班被認為得到上天禮物 (gifted)嘅小朋友,唔好被遺忘,了解佢地同時係有特殊學習需要嘅一群,好需要有了解佢地嘅教育工作者,唔單止令善用上天賜與嘅禮物,更重要嘅係得到接納,並愉快成長!

Charlotte_mom    發表於 15-6-26 15:22
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

beastiebistro 發表於 15-6-26 14:04
[size=13.3333339691162px]我不是教育工作者,只是比較幸運的資優家長。有機會可以交流教樣資優兒的心得。
明白,但我相信作為家長,就係最怕孩子被誤會,被label曳
我兒都唔係太多問題嘅一群,有時見到其他家長分享老師唔明白佢地嘅時候,真係好心痛!
所以好支持亦希望多d人明白佢地,包容佢地性格上嘅問題,簡單d講,EQ好可能較差,情緒較易波動,專注力強,但短 (因為好快明)

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題