用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
樓主: dickey09
go

優才vs真道   [複製鏈接]

回覆:josephbaba 的帖子

坦白說,優才一向都係小朋友見兩次,一次見家長,只不過之前係第一次面試同時見小朋友及家長,舊年開始要入咗圍至見家長。至於份功課,我覺得如果你係真係心儀優才嘅,家長一定會做。其實好多人都對校長有微言,但反而在校內我見到嘅陳校長,佢對小朋友係嚴裏有愛,有時仲幾幽默𠻹。講真的,他說話好直接,對一啲家長嘅怪獸提問,佢係唔會就住答。至於優才係咪揀best of the best ,我只可以講,小朋友們都好平均,絕對冇只著重成績好嘅學生,反而對成績稍遜嘅作出補底。每個小朋友都有好多機會上台表演,小朋友返學返得開心。我囡囡都係2nd in完之後話暫時冇位,有人退出至可以補上,我都有氣憤過,但囡囡讀完呢年後,見到佢嘅進步,見到佢嘅愉快學習,當初嘅堅持係值得嘅。

LuLuKiuKiu    發表於 15-6-30 09:53

回覆:dabbycheung 的帖子

冇錯,一路抹黑優才嘅都唔係優才嘅家長,我並冇覺得學校有啲乜嘢洗腦,更可況我哋係成年人,應該有分柝能力。優才係多舉辦親子家庭活動,例如幾個月前嘅幸福家年華,聽日嘅親子歌唱比賽,有何不妥?講真,我大人都覺得玩得幾開心
雖然優才並唔係非讀不可,但請尊重各家長嘅選擇。

回覆:Lucifer3960 的帖子

我唔知小朋友嘅父母點樣給小朋友解釋獎學金,其實只有各科全級頭五名至有獎學金,高年級就有達標奬學金,都只係幾百蚊啫!

‹ 上一主題|下一主題