用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教呈分係點計全港次第的?
樓主: catsuet
go

請教呈分係點計全港次第的? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:978212+發表於+15-6-23+16:03+錯啦,

原帖由 brianshe 於 15-06-23 發表
咁就要睇個別學校處理手法, 我小朋友校長老師已經同學生們講呢兩科唔重要.

我問亞囝呢兩科成績點, 佢就成 ...
識人因視藝分數低拉低左名次,所以唔好話唔重要。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

如果平均分是該科全級學生的平均分, 咁如果只小數人得高分, 大部份人是低分, 咁咩成績的學生會較有利

ichome2002 發表於 15-6-24 09:41
如果平均分是該科全級學生的平均分, 咁如果只小數人得高分, 大部份人是低分, 咁咩成績的學生會較有利 ...
永遠都係高分有利.
視藝, 音樂兩科雖然比重不高, 但如90%學生都能取後90分或以上, 只有10%得85分, 咁呢10%既學生就會被比下去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁做弱校強生, 定強校弱生好呢? (當然強校強生最好啦!)

大家又係時候溫故知新:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2340063

Yanamami  我po过啦~~無人睇~~  發表於 15-6-24 11:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王國會長

newcomer550 發表於 15-6-24 10:36

我囡小學係弱校強生, 上到中學變強校弱生.
我寧可係強校弱生, 致少前面可有進步空間.

睇性格啦~~有人自尊心太强,入强校一沉不起;有人遇强越强,俾叻同学带动,更上層楼;亦有人会安於現狀,覚得係强校不过不失,出到去已經殺哂~

還是要看看孩子的個性,這個世界無人比你倆(孩子的爹娘)更了解孩子的性格.看看在不同環境下學習和成長,到底會令孩子一沉不起呀?!還是需要不繼有自我肯定才有動力向上游呀?!

王國會長

引用:禁98咪等於100?

原帖由 Yanamami 於 15-06-19 發表
禁98咪等於100?
音藝應該唔會有學生攞到98

瑩瑩老豆 發表於 15-6-24 21:05
我囡小學係弱校強生, 上到中學變強校弱生.
我寧可係強校弱生, 致少前面可有進步空間.
...
強校弱生可能隨時變咗B3, 咁就大件事

瑩瑩老豆 發表於 15-6-26 09:29
其實學校要呈分, 一早就應該將D分按教育局要求, 將VA同音樂所有分只以5既倍數嚟計, 咪唔駛再煩

瑩瑩老豆 發表於 15-6-26 09:29
未必.....音樂.....我小朋友攞過100嫁...

多謝幾位家長回覆. 我唸我問得唔好, 我意思是

1) 在弱校考頭5名(舉例)派位會好D, 還是
2) 在強校考尾5名(舉例)派位會好D.

引用:Quote:newcomer550+發表於+15-6-24+10:36+

原帖由 newcomer550 於 15-06-29 發表
多謝幾位家長回覆. 我唸我問得唔好, 我意思是

1) 在弱校考頭5名(舉例)派位會好D, 還是
當然係 1  
弱校考頭5極大機會係b1生,如強校考尾5已經係b3生 ,派位當然b1派得好過b3

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-06-19+發表禁

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-06-26 發表
亞女同學視藝羅98分呀,亞女話佢畫的畫好靚,經常係出面羅獎

引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+15-6-26+09:29+音藝

原帖由 mcl203 於 15-06-26 發表
未必.....音樂.....我小朋友攞過100嫁...
唔好意思!無意得罪!我覺得依個“100分“未必係真嘅“100分“,要睇有冇人攞55分或fail 。如果最低分個學生係有70或75分,你囝個“100分“就唔係真嘅“100分“。如果我係校長,我會即刻問:“依個真係100分?你諗清楚先好寫喎!“

bb560 發表於 15-7-5 11:43
唔好意思!無意得罪!我覺得依個“100分“未必係真嘅“100分“,要睇有冇人攞55分或fail 。如果最低分個學 ...

唔明你講既意思??....一定要有人低分 或 FAIL...先可以有認受性??....否則要否定各小朋友對音樂科既認真??....亦對老師既評分帶點求其....賣大飽乎~~~

佢學校似乎從來無家長質疑呢科既分數...事實亦唔係昜羅....亦要做好多次練習先有D可能高分...當然唔可能次次100分啦 ~~~

BTW...亦無須太緊張...亦非有乜好炫耀...只係反映係有D小朋友係可以取高分既...相信佢地亦唔係只有一個人有能力做到 ~~~

‹ 上一主題|下一主題