用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果重來,你會做啲咩?
樓主: daisylhn
go

如果重來,你會做啲咩? [複製鏈接]

回覆:rubytoto 的帖子

Rubytoto, 見到你段message,也感受到你和囡囡的痛(想哭),她也不想的,如果你難受的話,今晚親親她,抱抱她,同佢講無論點樣,你都是我最心愛的女兒,我們一起面對吧!

音樂椅不停轉,未來都會轉,因為一線學校越來越多人小五、中學前去外國讀書,不要輸陣,自信心好重要,趁早打好學習根基,再俾target 學校見到你的誠意。希望大家不要因學校,影響你和小朋友一生的關係,是非常不值得的

回覆:如果重來,你會做啲咩?

既然都係嗰個c6,應該早d結婚,早幾年生,情況已經可以好唔同。

我報左14間直/私,有d有2nd,都係唔得,一間offer都冇…所以報得多都係冇用。就算train 小朋友,有時面試都唔到自己控制,唔生實際d

引用:1.要揀一間課程進取的幼稚園,+以免叩門落後

原帖由 heidys 於 15-06-19 發表
1.要揀一間課程進取的幼稚園, 以免叩門落後於人. 讀左間無咁進取的, 都可以考到私立, 但不夠進取, 叩門係無 ...
好多家長在選擇幼稚園時,唔會信你第一點。最緊要happy K,然後..............

siukoko3  我要個囝補習,身邊d親戚個個都話我迫個仔學咁多野,到而家考唔到,都係話我迫個囝。我心諗,個囝係我,到   發表於 15-6-19 11:26

不生,小學只是起步,還有中學。。。

其實有好多野唔駛咁悲, 當初只要肯搬去個好校網, 派得差既機會自然怟咗, 只係願意為抽獎搬屋既人真係唔多.

至於讀唔讀happy K好個人既選擇, 亦無一定對與錯.
讀完happy K入到小學之後跟唔跟到, 到時咪知囉

siukoko3  搬都要有錢先搬到,所以當初應該嫁個有錢人。不過搬完都唔代表抽到,我有朋友搬入41網,最後派到黃大仙,真   發表於 15-6-19 11:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我之前都有請教過大家,想再問問,究竟自行階段已經搬好,定係試下考私小,有 back up 才於大抽獎階段前搬較花算?
男仔都係 11 或 14 網較佳?係咪搬去都唔好太搏呢?

請賜教。謝謝。

manmonster 發表於 15-6-19 11:45
回覆 hkpapa852 的帖子

我之前都有請教過大家,想再問問,究竟自行階段已經搬好,定係試下考私小,有 back ...
係港島區既話, 男女都係, 12網勉強仲可以搏一搏, 想安全就一定係11或16
九龍就45, 48. 不過其實只要唔揀神校, 41都幾安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

daisylhn 發表於 15-6-19 08:54
小一大局七七八八,如果重來,你會做番啲咩?定不會改變?
由於早幾年我仔考幼稚園失手,所以今次升小一,一早報定多間直資私校,最後終於有offer,唔使等大抽獎。
就算一切重來,我都會照返今次報小一咁做。一早有準備,唔好等運到,好重要﹗

回覆 siukoko3 的帖子

siukoko3 搬都要有錢先搬到,所以當初應該嫁個有錢人。不過搬完都唔代表抽到,我有朋友搬入41網,最後派到黃大仙,真  發表於 1 分鐘前

要搬, 真係好難? 真係要好多錢?
無人叫你搬去長去, 租住個單位住到派完位, 一年半載頂多十幾二十萬, 唔駛用你一百幾十萬啩?

搬入去好校網, 都要有選校策略, 唔係盲抽.

以抽獎角度嚟睇, 除非你甘心唔抽LS/MCS/DPS, 否則41網本身就就唔係一個好既網. 好多41網唔得既, 都係衰係非LS/MCS/DPS不抽呢個心態

引用:Quote:daisylhn+發表於+15-6-19+08:54+小一

原帖由 littlefaith 於 15-06-19 發表
由於早幾年我仔考幼稚園失手,所以今次升小一,一早報定多間直資私校,最後終於有offer,唔使等大抽獎。
就 ...
其實大約要報幾多間直私小?

我會搵間有小學的幼稚園,亦會訓練佢溝通技巧。因為就算學術幾叻,唔叻講野都係死

siukoko3  我都有,小學係半龍,但我小朋友都冇份。報左14間直/私又考唔到…灰爆  發表於 15-6-19 12:26

引用:Quote:原帖由+jimmyveron+於+15-06-19+發表

原帖由 conniecheung 於 15-06-19 發表
me2
小朋友琴晚仲問我,不如你生一個妹妹俾我呀,我即時反應係: 仲黎? 媽咪我岩岩先腳震完咋。。。
時光倒流,應該要揾個老公係理想小學舊生,揾袋5分先

引用:會用更多時間和孩子看中英書,特別加强中文

原帖由 四隻貓 於 15-06-19 發表
會用更多時間和孩子看中英書,特別加强中文認字。
報更多直資私小。
你第二個都報得少?

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+15-06-19+發

原帖由 四隻貓 於 15-06-19 發表
因為好多間面試都考學術,中英文認字、讀書、計數。我仔中文未夠好,如果再來一次會加強中文閱讀和認字。

...
但學校認字未夠cover?

引用:既然都係嗰個c6,應該早d結婚,早幾年生,

原帖由 niclicma 於 15-06-19 發表
既然都係嗰個c6,應該早d結婚,早幾年生,情況已經可以好唔同。
都啱。我早结婚但遲生,苯左

引用:Quote:原帖由+conniecheung+於+15-06-19+發

原帖由 yobyo 於 15-06-19 發表
小朋友琴晚仲問我,不如你生一個妹妹俾我呀,我即時反應係: 仲黎? 媽咪我岩岩先腳震完咋。。。
時光倒流, ...
無用. 我老公係不過間學校有宗教! 然後我地就變左20分都入吾到. 好彩最後大抽獎我地揀左間吾太衰既學校穩代住個位!

‹ 上一主題|下一主題