用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一數學問題之推理? 真心請教及聽意見 ...
樓主: phcatyip
go

小一數學問題之推理? 真心請教及聽意見 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小一數學問題之推理? 真心請教及聽意見

6月5日完結,咪就係結束lor。的確5/6會散場,唔好鑽牛角尖

原來樓主都有E個問題不是只有我,有關於後天同後一天. 字面上既理解我都有點模糊,等小朋友老師教佢乜就係乜.  

引用:+本帖最後由+phcatyip+於+15-6-17+11:23+編

原帖由 phcatyip 於 15-06-17 發表

問題: 童子軍於6月1日開始一連5天舉行活動,活動結束日是何 ...
5日

phcatyip 發表於 15-6-17 11:22
問題: 童子軍於6月1日開始一連5天舉行活動,活動結束日是何日?( 6月5日還是6月6日? )
我直覺上很快就會填6 ...
正確答案是6月5日!
這些題目時常出,如爸爸出外出幹五天,小美一家去五天旅行…

題目既文字理解很重要,如有時間找多少少這類題型給小朋友做,讓她清楚明白,

我6月1日買了一件電器,七天內有壞可換。請問最遲可以更換的日期是6月7日還是6月8日?

Unclejt 發表於 15-6-19 20:04
我6月1日買了一件電器,七天內有壞可換。請問最遲可以更換的日期是6月7日還是6月8日? ...

Eternal zero is right in saying the issue is largely a language one. It depends on how the meaning is perceived normally and thus has nothing to do with logic. However your case can be an ambiguous one and therefore the law has to step in. Legally, unless specified otherwise, the number of days excludes the day of the event, i.e. day of purchase. The latest day is therefore June 8. If the vendor means June 7, he should say 'within 7 days of purchase (including the day of purchase)'.

永遠的零    發表於 15-6-20 12:02

我即用呢條題目考小一的啊囡,佢指住個日曆由6月1日數5日,就話係6月5日結束。
6月5日正確嗎?
我估樓主女兒未能清楚理解文字意思。請問她多看中文書嗎?

rchchan0505 發表於 15-6-23 14:24
我即用呢條題目考小一的啊囡,佢指住個日曆由6月1日數5日,就話係6月5日結束。
6月5日正確嗎?
我估樓主女 ...
同看中文書無關, 我女女看好多中文書, 但今年小二了, 考數要考埋小一嘢, 只要一出個月曆就即死, 真係唔明點解佢照數都唔明, 簡直係送分, 好似俾個2015年12月既月曆你, 然後問你2016年1月1日係星期幾, 佢都可以唔識答, 請求各大高手, 有咩方法?????

little_yolky 發表於 15-6-24 12:47
同看中文書無關, 我女女看好多中文書, 但今年小二了, 考數要考埋小一嘢, 只要一出個月曆就即死, 真係唔明點 ...
佢知唔知2016年1月1日前一日係幾多號?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-6-24 12:50
佢知唔知2016年1月1日前一日係幾多號?

唉, 佢咩都唔知, 總之係見到個月曆就呆咗, 唔理係問11月28日係星期幾, 定1月1日係星期幾, 甚至係樓主條題目, 總之見到個月曆就一定錯晒, 好似樓主果題, 佢一定會答6月6日!我會問佢邊日開始, 佢識答6月1日, 然後問佢活動幾多日, 佢識答5日, 叫佢數5日我睇, 佢仍然數啱, 然後問佢幾時結束, 佢就會答6月6日

little_yolky 發表於 15-6-24 12:54
唉, 佢咩都唔知, 總之係見到個月曆就呆咗, 唔理係問11月28日係星期幾, 定1月1日係星期幾, 甚至係樓主條題 ...
佢係咪對阿拉伯數字有障礙?試下寫六月一日開始,活動進行五日,邊日結束

little_yolky  等我試下先。  發表於 15-6-24 13:08
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-6-24+12:54+

原帖由 MASAYA 於 15-06-24 發表
佢係咪對阿拉伯數字有障礙?試下寫六月一日開始,活動進行五日,邊日結束 ...
答案係六月五日。這不是數學的問題,因為小一小二己一定識數一至五。這是定義問題。中文説「那日完結」就是指六月五日,沒有數一至五以外的數學運作,或邏輯的考量,只是語文定義的問題。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

遲啲會考超過30日,即超過一個月。明白嘅照加之後識加一減一,唔明嘅要續日數都幾晒時間。

Agree

little_yolky 發表於 15-6-24 12:47
同看中文書無關, 我女女看好多中文書, 但今年小二了, 考數要考埋小一嘢, 只要一出個月曆就即死, 真係唔明點 ...
多d用日曆應用在生活玩下應該有幫助。我叫囡囡將去旅行日期mark在日曆,畫隻飛機,佢仲要寫埋倒數…
‹ 上一主題|下一主題