用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2頭,由葵涌轉深水埗綱好嗎?
樓主: tbb1228
go

Band 2頭,由葵涌轉深水埗綱好嗎? [複製鏈接]

回覆:tbb1228 的帖子

不可以用校內分數估,每間學校唔同。 要知你間小學有幾多%是Band 1, 和你我孩子是否名次在該%以內。

回覆:tpmon 的帖子

假設你間小學全級有100人, Band 1 大約25%。 在這例子,如全級考不到25名內,就不是Band 1。 有些好的小學Band 1有60%, 就是要考全級60名內(同樣假設全級100人),  才是Band 1.

回覆:Band 2頭,由葵涌轉深水埗綱好嗎?

那可時才知banding
?

其實要小五才知。不過要問學校才確認。

tpmon 發表於 15-6-19 07:58
若全部Band 1C-2A 唔博,一申請就Band 2C, 不知樓主甘不甘心? 另外,轉校網最大的風險,是有機會跌Band ( ...

其實我冇話過樓主要報 band 2c 學校喎

只係感覺上 ching 俾o既 banding 唔係太準, 有機會誤導左人地

回覆:octopusdad 的帖子

不如Octopusdad 提出校名建議樓主,比較適合。

hi, tbb1228  
我今年就是由深水步轉葵涌區,我囝是B2 ,決定轉網因為深水步區男仔較為輸蝕,B2 選擇少,學位少....我都考慮左好耐,我地全家心水選擇係匯基,宜家誇區,機會會細左 ....但要我係深水步區揀頭5間學校填真係揀唔到。
葵涌區 B2 我揀了 : 全完、吳祥川、李賢堯、迦密愛禮遜
B2a  你可考慮陳兆民
我心儀既匯基,策略揀了自行、填甲一、再 standby 叩門

你還有大把時間考慮! 再諗清楚!

引用:hi,+tbb1228++我今年就是由深水步轉葵涌區

原帖由 mrkwok 於 15-06-23 發表
hi, tbb1228  
我今年就是由深水步轉葵涌區,我囝是B2 ,決定轉網因為深水步區男仔較為輸蝕,B2 選擇少,學 ...
我對李賢堯及迦密都好有好感,這两所中學是否band 2?

tbb1228 發表於 15-6-24 11:36
我對李賢堯及迦密都好有好感,這两所中學是否band 2?
是 B2 學校

醒目開學勳章

mrkwok 發表於 15-6-23 11:03
hi, tbb1228  
我今年就是由深水步轉葵涌區,我囝是B2 ,決定轉網因為深水步區男仔較為輸蝕,B2 選擇少,學 ...
全完、陳兆民都是B1C喎!

hi, tbb1228  
希望7/7會有妳的開share
!

hi, tbb1228  
可否share派左邊間中学?

第一志願:全完

引用:葵青區Band+2頭中學有保良局83,+陳兆民,

原帖由 tpmon 於 15-06-18 發表
葵青區Band 2頭中學有保良局83, 陳兆民,全完。
呢三間係band 1喎

引用:第一志願:全完 +

原帖由 mrkwok 於 15-07-07 發表
恭喜晒!

引用:Quote:原帖由+mrkwok+於+15-07-07+發表第一

原帖由 tbb1228 於 15-07-07 發表
恭喜晒!
我仔2a(英91,数95),2b(中81,常80),暫時平均分87.5,是否跟你仔仔差不多?謝回覆!

引用:第一志願:全完 +

原帖由 mrkwok 於 15-07-07 發表
我仔2a(英91,数95),2b(中81,常80),暫時平均分87.5,是否跟你仔仔差不多?謝回覆! 

回覆 mrkwok 的帖子

你仔仔有個靚no. 恭喜!
‹ 上一主題|下一主題