用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太? ...
樓主: Anson133
go

叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太? [複製鏈接]

回覆:叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太?

有些人求穩陣,吾揀熱門,揀次熱,中左再去叩門,好過揸住間"八両金"去叩門
呢d咪策略囉
當人揀劉華時,佢只係擇黃宗澤

Charlotte_mom 發表於 15-6-14 14:28
我親戚都係第一志願去叩門,因為叩果間其實一直係心水(較活動),但唔敢搏,怕唔中。所以填左機會較大果間 ...
所以好唔明....咁多家長咁堅持問係咪111先有面試....人地話係就試都唔試 ~~~

引用:回覆+小肉妹+的帖子 你有第一志願+backup

原帖由 mayyylai 於 15-06-14 發表
回覆 小肉妹 的帖子

你有第一志願 backup,梗係話隨緣。  咁點解要去再叩門呢? ...
我叩嗰間係跨網校,我一直鍾情佢,佢要111先可以面試,我自行同甲一,二,三都只係揀佢,可想言之我幾想入佢

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 15-6-14 14:45
所以好唔明....咁多家長咁堅持問係咪111先有面試....人地話係就試都唔試 ~~~
...
我叫我親戚, 駛咩客氣啊, send左去無得in咪算lor, 所以既然portfolio又做好, 信又打好, send一大堆搏下, 有就當bonus, 無就算

引用:Quote:mcl203+發表於+15-6-14+14:45+所以好

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-14 發表
我叫我親戚, 駛咩客氣啊, send左去無得in咪算lor, 所以既然portfolio又做好, 信又打好, send一大堆 ...
我當年果份係考直私用既,好多料係半年前無更新到,超求其,又搞定

如果小朋友識好多嘢,又有禮貌,又叻,你話學校仲睇吾睇係咪111

manmanchubb    發表於 15-6-16 00:25

引用:如果小朋友識好多嘢,又有禮貌,又叻,你話

原帖由 babykeikeikei 於 15-06-14 發表
如果小朋友識好多嘢,又有禮貌,又叻,你話學校仲睇吾睇係咪111
但連學校面試機會都冇呢

引用:Quote:mayyylai+發表於+15-6-14+14:10+回覆

原帖由 balj 於 15-06-14 發表
所以我咪隨緣law😏

我有間話111,我有照遞呀

引用:如題,晨早in左十分鐘都唔夠,睇住阿囝講野

引用:Quote:原帖由+Anson133+於+15-06-13+發表如

原帖由 IloveJJ 於 15-06-14 發表
In10分鐘係決定小朋友既小學啫,決定唔到佢既命運既!放鬆啲!

其實扣門真係好大壓力,二百個爭十個位.

大家以平常心, IN 唔到係正常, 成功係BONUS. 咁小朋友同家長都開心D

回覆 mayyylai 的帖子

同感, 同我個女一樣

回覆 DonnaLau 的帖子

睇來D小朋友表現得都差不多, 我女IN 新油田果時都系, 老師話: COULD YOUINTRODUCE YOURSELF? 她啞左, 望住老師, 跟住老師問WHAT’S YOUR NAME, HOW OLD, ETC,答到但好細聲, 介紹自己果副畫, 本來同她準備說爸爸中意游水, 但變左爸爸中意CHILDREN, 講故事更加我坐隔離都聽不到她講什麼, 激死. 平時英文OK , 到左INTERVIEW, 她完全不當回事, 成日掛住IN 完食咪野, 她自己IN D, 起碼我眼不心不煩

回覆 auroresy 的帖子

請問係邊一年?宜家係咪讀緊新油天?

回覆 mayyylai 的帖子

上個星期六剛IN , 應該NO RESULT

mayyylai 發表於 15-6-14 14:10
回覆 小肉妹 的帖子

你有第一志願 backup,梗係話隨緣。  咁點解要去再叩門呢? ...
我唔敢猜度那位家長點解仲要叩門。但有不少家長,大抽奬已有好野,但一樣周圍 in, 佢地話因為可以免費增加佢個寶貝仔既面試經驗,出面一堂面試班都幾百蚊。何樂而不為云云。
對於我地D類併命逃離寶校既家長,對著這些家長,只能心底裡叫佢慳D咪阻左晒真正用家啦唔該。

我中嗰間係第一志願,但不是心目中最愛

我只能說這樣比較穩陣,抽間可接受的,然後再叩門好過博間大熱,但抽中寶校再叩門

‹ 上一主題|下一主題