用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網派成點?可以分享下嗎?
樓主: fasic88
go

11網派成點?可以分享下嗎? [複製鏈接]

回覆:11網派成點?可以分享下嗎?

乙一有人入吾到不代表無人乙二入!

只要隨機號碼前中乙二,到後面果D連乙一唔中都唔出奇的!一切看你的隨機號碼而已!

回覆 TY33819 的帖子

唔係呱,你放得第一位就會比你按隨機號碼次序抽先,一定先抽晒擺第一志願個批囉,若有位剩,才會比排第二個批抽,有乜可能同時比排第二的先抽呀.咁排後D都得啦,

回覆:TY33819 的帖子

真係聽都未聽過

回覆 chansiub 的帖子

真係第一次聽  

引用:乙一有人入吾到不代表無人乙二入! 只要隨

原帖由 TY33819 於 15-06-10 發表

只要隨機號碼前中乙二,到後面果D連乙一唔中都唔出奇的!一切看你的隨 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

只要隨機號碼前中乙二,到後面果D連乙一唔中都唔出奇的!一切看你的隨 ...
又一位扮專家??

回覆:11網派成點?可以分享下嗎?

我地甲乙一填聖提女小中左,很幸運

回覆 Charlotte_mom 的帖子

wah.今年呂小熱左?

引用:回覆+TY33819+的帖子 唔係呱,你放得第一位

原帖由 Wendyla 於 15-06-10 發表
回覆 TY33819 的帖子

唔係呱,你放得第一位就會比你按隨機號碼次序抽先,一定先抽晒擺第一志願個批囉,若有位 ...
錯錯錯

我係想講呢個錯

醒目開學勳章 王國長老

引用:全部唔中,派左間冇揀的潮商!+唔揀都派,揀黎

原帖由 monchuBB 於 15-06-10 發表
全部唔中,派左間冇揀的潮商!
唔揀都派,揀黎仲咩?!!!
可否分享選校乙部排位?

聖士提反女子
聖心

般官
聖嘉祿

回覆:monchuBB 的帖子

那我明白你為什麼抽中了一間你沒選的。乙二及三真的不該放聖心及般官。

咁排=放棄第二位機會

這個遊戲規則是按小朋友的隨機抽到的順序派位,如果抽到後,第一志願滿了,派第二志願,第二滿了,派第三,所以前面抽到的小朋友可能以第二志願進到一間學校,而後面抽到的同學,即使是這間學校的第一志願,也派不進去了,因為抽到的太遲了。

GSmom  如果真出現這樣的情況,可能係教署個小一派位系統被hack了   發表於 15-6-11 13:34

monchuBB 發表於 15-6-11 12:08

聖士提反女子
請問你是否乙4聖嘉祿都入唔到?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lsb776 發表於 15-6-11 12:57
這個遊戲規則是按小朋友的隨機抽到的順序派位,如果抽到後,第一志願滿了,派第二志願,第二滿了,派第三, ...
我諗你搞錯左。應該係隨機定左個派位先後次序,跟次序派完所有人第一志願,未派到既跟次序派完所有人第二志願......直至派到位就停。所以,揀同一間學校,無可能擺第二志願入到而擺第一志願嗰個唔入到。

nkf 發表於 15-6-11 13:57
我諗你搞錯左。應該係隨機定左個派位先後次序,跟次序派完所有人第一志願,未派到既跟次序派完所有人第二志 ...
我諗佢嗰個係平行時空中另一個香港既小一派位制度

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

原來有不少的人根本不知遊戲如何玩。就算身處比較安全的net 11,都會唔知點解「出事」!

chansiub 發表於 15-6-11 14:04
原來有不少的人根本不知遊戲如何玩。就算身處比較安全的net 11,都會唔知點解「出事」!

...

我識一個好彩既人, 當年乙1抽中名校, 到小朋友升中都唔知遊戲點玩, 但成日都會係人面前話自己選校經驗豐富, 扮晒專家.... 其實一開口就露底, 仲記得佢N年前大家食飯時, 同我另一朋友講句: 咦, 你大女(當年小四)讀緊個間名校咁多人爭, 阿妹(當年K3)得25分, 未必入到喎! 要小心.... 當時未開始研究小學同中學派位, 如果而家我聽到,驚我忍唔住笑
‹ 上一主題|下一主題