用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點? ...
樓主: erictungcc
go

粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?   [複製鏈接]

普教中係要有好嘅語言環境同埋師資先會做得好,如果冇這兩個條件,我寧願粵教中
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:HKTHK 的帖子

exactly

回覆:粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?

粵教中

我支持粤教中

我係比返我囡囡撰擇普教中定粵教中,始終係佢讀唔係我。

王家爸爸  我都係,我仔選普教中  發表於 15-6-7 16:26
MrBeast  Me2  發表於 15-6-7 09:00

我支持粵教中!普通話,我只當會話來看。

普教中只是一些直資學校的招生技倆!吹得越大,好多家長好Buy。

bbkingdombb  Bingo!!  發表於 15-6-8 01:32
MrBeast  Agree  發表於 15-6-7 09:00
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我曾經認為普教中能幫助孩子寫作及令句子更通順。但漸漸發覺這現象可能在初小會出現,到高小之後便清楚發現寫作能力根本不是建基於以普或粤學習中文,而是建基於閱讀課外書上面。

bestwish  agree x 2  發表於 15-6-8 10:59
MrBeast  Agree  發表於 15-6-7 08:59

有足夠家庭支援應該普教。

MASAYA  普通話為母語的家庭  發表於 15-6-7 09:43
王家爸爸  Agree!   發表於 15-6-7 09:38
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

普教中好

普教中在我女的學校也是失敗的。因為被認可的普通話老師不多,加上考試時,中文說話+聆聽也是以廣東話為主,所以幫助不大。

我英文都是用中文教,真無乜所謂。不過pth 暑假要落些功課,免得孩子落後太多比同學仔取笑。

其實覺得普教中好係覺得普通話好定中文讀寫好定其他方面好定以上皆是?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-6-7 12:49
其實覺得普教中好係覺得普通話好定中文讀寫好定其他方面好定以上皆是?
其實各有好處,普教中對作文有幫助,但係DSE考會話可能蝕底。不過呢啲都唔係重點,重點係學校老師識唔識教,屋企又有無條件練習。

醒目開學勳章

喜歡粵教中+另上普通話課。

醒目開學勳章 王國長老

我仔學校普教中。我唔明點解咁多家展鐘意將著眼點放在寫作方面。呢張notes係我仔小五考中作範圍,關廣教/普教咩事呢?。用岩體栽格式,仲要識運用修辭,用事例對白五感法步移法抽寫。之後排比對偶擬人擬物誇張象聲用成語。用得多至叫高分。
用咩語言去講解,真係100%影響成效嗎?我真係r晒頭都唔明。有家長問中文點溫、我話只係中作都咁多野溫啊!(起碼我仲知中文教緊咩,有家長過完一年自己個仔學左咩都未知)
講香港人中文水準下降就更攪笑,香港人中文水準幾時高過丫,面對現實吧。網上留言錯字白字多得驚人,近年連報紙都錯。講古文朗讀講平仄押韻,你問下廣教中大的香港人幾多識呢d?幾多香港人連閱讀習慣都無,講咩高層次講文學修養丫
我唔係因為自己buy普教中就講呢番說話,正如之前講唔湯唔水說咪鬼推,為推而推真係累埋下一代。只係覺得討論應該公平d

引用:普教中係要有好嘅語言環境同埋師資先會做得

原帖由 HKTHK 於 15-06-06 發表
普教中係要有好嘅語言環境同埋師資先會做得好,如果冇這兩個條件,我寧願粵教中 ...

Charlotte_mom 發表於 15-6-7 14:45
我仔學校普教中。我唔明點解咁多家展鐘意將著眼點放在寫作方面。呢張notes係我仔小五考中作範圍,關廣教/普 ...
因為政府推普教中係標榜有利寫作同我手寫我口嘛
同教育理念一樣, 家校一致係冇問題, 但而家好多學校全校普教中, 選校就要留意, 否則小朋友難適應在於家長唔認同普教中

我女學校小一至小六都兩班普教兩班廣教, 我覺得問題不大, 各取所需

王家爸爸  我手寫我口其實好重要  發表於 15-6-7 16:08
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

粵教中,separate is better, some poems sounds better in Cantonese,
Widen kids vocabulary and understanding of Chinese literature.
‹ 上一主題|下一主題