用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網報喜區
樓主: gglover
go

12網報喜區 [複製鏈接]

引用:中乙一,St+Joseph+。但會放位,叩門的,加

原帖由 Choyonyi 於 15-06-08 發表
中乙一,St Joseph 。但會放位,叩門的,加油啊!
啊?呢間都放棄?我想知道係為邊間放左呢間啊?

NaughtyKids 發表於 15-6-7 18:19
兩個朋友分別乙一中華仁&st Jo, 開心過中六合彩!會放手上直資私校。

想知仲有邊間收左的
直資私校
可接受大抽獎...............

Choyonyi 發表於 15-6-8 00:55
乙一中St Joseph去叩門? 有邊間好得過St Joseph而值得叩?

雲牛  佢想試下運啫, 及佢係叫叩門的人努力.  發表於 15-6-8 10:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

有妹妹, 叩更心儀既男女校 ? ?
世事無奇不有......................

hkpapa852  我真係覺得好奇囉!  發表於 15-6-8 10:22

引用:Quote:NaughtyKids+發表於+15-6-7+18:19+兩

原帖由 zuzu888 於 15-06-08 發表
想知仲有邊間收左的
直資私校
可接受大抽獎...............
應該係私校

請問 ST. JO 點扣門....見校網冇講

回覆:12網報喜區

我囝而家間學校可直升小學中學,所以唔會叩門了,經過考慮後決定留原校升小一,我只係想同d叩 St Joseph 嘅家長講聲加油啫!

Choyonyi 發表於 15-6-8 11:19
我囝而家間學校可直升小學中學,所以唔會叩門了,經過考慮後決定留原校升小一,我只係想同d叩 St Joseph 嘅 ...
除咗聖類斯/CKY, 我諗唔到有邊間收男生既私校可以抽獎而又有中學, 為CKY都話因為IB, 如果為聖類斯放棄St Joseph, 我唔知有咩好講!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-8 11:22
除咗聖類斯/CKY, 我諗唔到有邊間收男生既私校可以抽獎而又有中學, 為CKY都話因為IB, 如果為聖類斯放棄St Jo ...

國際學校?
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆 Patpatmom 的帖子

Agree, 國際學校囉, 例如 VSA

引用:我囝而家間學校可直升小學中學,所以唔會叩

我囝而家間學校可直升小學中學,所以唔會叩門了,經過考慮後決定留原校升小一,我只係想同d叩 St Joseph 嘅 ...
st Joe 喎?千其唔好捉到鹿唔識脫角,為了你仔仔著想,你真係要好好考慮清楚唔好咁輕易放位。唔敢講st Joe 係最top 的學校,但一定係最好的學校之一

引用:中乙一,St+Joseph+。但會放位,叩門的,加

我估這位 JM 寫少幾隻字如下:
(我)中乙一,St Joseph 。(將)會放(私校)位,叩門的(JM們),加油啊!

回覆:eli_leung 的帖子

睇佢似係話:會放SJPS,叩SJPS既加油喎!

回覆:熊牛不兩立 的帖子

其實對心儀國際學校的家長,St Jo 必定不是他們想要的。一樣米養百樣人。

gglover 發表於 15-6-6 08:13
希望大家都派到理想學校

回覆:hkpapa852 的帖子

因為這個世界不只是有我們一般人的本地學校。很多國際學校的學生也有參與大抽獎,𧗾量完後他們大多放棄本地學校。根本信念不同。看看這裏𧗾量一間學校只看升中,然後是DSE。如果我可以負擔,我只是想小朋友做一個快樂的小一生。六年後或十二年後再算。我覺得孩子應該慢慢來!不喜勿插。

引用:其實對心儀國際學校的家長,St+Jo+必定不是

原帖由 chansiub 於 15-06-08 發表
其實對心儀國際學校的家長,St Jo 必定不是他們想要的。一樣米養百樣人。

...
其實我都有朋友當年選ESF放St Mary, 真係冇乜出奇。

識得朋友的小朋友乙二入寶血。

醒目開學勳章 王國長老

暫時小結:
乙1肯定入唔晒
軒下
華仁上下
聖雅各
聖若瑟
聖保祿天主教(facebook資料)
瑪利曼
聖方濟各

乙3肯定入唔晒
李賜豪

未夠資料
軒官上 (有乙1入)
黃焯菴
寶覺
張凝文
李陞大坑
寶血 (有乙2入)
嘉道理

laosam  有人乙三入寶血  發表於 15-6-9 12:19

Charlotte_mom 發表於 15-6-8 17:13
暫時小結:
乙1肯定入唔晒
軒上
St Francis好似乙一有人唔入, 睇下: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3058434&pid=40938300&fromuid=1389083

問下 eaubobo

寶血有幾個人乙二入到, 其中一個: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3058560

軒下唔係乙一都已肯定入唔晒咩?

Charlotte_mom  THANKS, 仲有我打錯字, 第一行係軒下  發表於 15-6-8 17:37
‹ 上一主題|下一主題