用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港小學排名(TOP 100) - deleted
樓主: karen0128
go

全港小學排名(TOP 100) - deleted [複製鏈接]

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-6-4+18:06+

原帖由 AgapePa 於 15-06-04 發表
師資得5分, 因為KTS只有27%老師有碩士學位.
但學術係滿分 10分.  即係教書勁, 唔需要學歷高
有碩士、有博士學位即讀書勁,不代表教書勁!可能佢哋唔明啲學生點解咁淺都點識。教小學學士永就夠啦。我校(band one 英中)請過一個有博士學位的,不知所措,後來學校冇同佢繼約,教咗一年而已。教書係講經驗同有乜heart,我見好多只有學士學位教中學的前輩,都教得勁好,又受學生歡迎,公開試成績頂呱呱。學歷不是一切,合資格有心機教是重點!

回覆:全港小學排名(TOP 100)

上面打錯了一些字,更改:

有碩士、有博士學位即讀書勁,不代表教書勁!可能佢哋唔明啲學生點解咁淺都點識,又唔教得明。教小學,學士學位就夠啦。我校(band one 英中)請過一個有博士學位的,不知所謂,亂嚟,後來學校冇同佢繼約,只教了一年而已。教書係講經驗同有乜心機,我見好多只有學士學位教中學的經驗老師,都教得勁好,又受學生歡迎,公開試成績頂呱呱。學歷不是一切,只要合資格和有心機教就夠了!

引用:上面打錯了一些字,更改: 有碩士、有博士

原帖由 conniewktang 於 15-06-05 發表
上面打錯了一些字,更改:

有碩士、有博士學位即讀書勁,不代表教書勁!可能佢哋唔明啲學生點解咁淺都點識 ...
認同,好似公司請員工,都未必請個讀書最叻,只要請適合呢個工作崗位嘅人就得喇

回覆 alanwong238 的帖子

純分享.....我不是誤導人, 只是參考, 亦沒有DELETE的必要啊!

你不喜歡可以不看呢!

不喜勿插!

回覆 conniewktang 的帖子

絕對認到, 所以每家長想睇的評分也不一樣!

學歷高並不代表懂得教, 亦有老師覺得我只係負責教書, 未必能代入孩子感受, 去了解孩子!

華仁同ST PAUL BOY 有冇咁低呀???

版主不如考慮下, 開個專區叫"升學笑料", 將呢個帖移過去, 咁大家就知呢D只算笑料, 唔係堅料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

睇完笑咗囉!

原來華德學校係可以勁過聖若瑟小學(灣仔).......真係失敬失敬!!!

印象中呢個網排名既評分係用家 (非用家都可以) 去畀既,情況同openrice一樣,人少去評當然得啖笑,人多去評就變得有d參考價值,但通常後期就變成打手同廣告平台
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

不嬲呢D排名只作參考或得啖笑, 信不信由你.
但我就比較相信事實和數據.

舊油天師資4分校舍5分,都可排55算係咁咯。

醒目開學勳章 王國長老

我睇左中學個 part.

保祿好過安柱同荃官, 我真係睇到 O 晒咀丫.

B2A 李城壁排名仲好過 B1C 既王少清......................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

明白樓主的苦心,但排名依家嘢,從來都信唔過。就以我小朋友就讀學校為例,嘩,排到咁後,係咪即係一間垃圾學校?

淨係睇佢個評分標準已經嚇死人。

Campus校舍:
根據校舍大小排序, 校舍越大, 分數越高.

而聖心為例,上、下午校用同一校舍,但分數可以係唔一樣。

回覆:全港小學排名(TOP 100) - deleted

個網學校資料不全統計唔skip, 計分又出錯,信佢不如信樓下街坊!

‹ 上一主題|下一主題