用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校車姨姨
樓主: tobbie
go

校車姨姨 [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

Did you report police ? If they hit your daughter's chest , that can account to molest. If the Schoolbus auntie can't stop them get help elsewhere. Seems to me she is a victim of bullying.

回覆 jumbojet 的帖子

Little Yolky個女四両撥千斤,將幾個曵仔收服,仲friend埋添。

回覆 Jane1983 的帖子

厲害厲害👍🏼👍🏼

Jane1983    發表於 15-6-5 08:35

我仔百厭,就應該遭受到比校車姨姨炆耳仔,炆頭髮?

我仔當時只係靠著窗看街景,並不是攀來攀去,不是在車上走來走去!
我明白意外既野好難講,但無論煞車的衝力大唔大,校車姨姨是否有責任問車上小朋友有無事呢?
但佢完全無問,一直話衝力唔大。。。
唔大又會撞到眼豬頭咁?點都有一定既衝力!

唔可以話校車有位比我搭已經偷笑。。
如果有位,就要比呢位校車姨姨炆耳仔,炆頭髮,有位比小朋友搭校車就要比人咁對待,就應該要繼續承受,唔出聲?

我之前已經一直都同校車姨姨溝通,如果我小朋友係曳,你同我講,我會返屋企同小朋友傾,而唔係佢用「私刑」囉!
但校車姨姨一直都無同我講個仔係車上係點曳。。。
我仔架車上,一至六年級都有,我仔只係1年級。。。

原來依家做家長要對學校對校車對校車姨姨要那麼忍氣吞聲。。
就是怕得罪,怕無校車坐。。。

我只係覺得發生事,無論學校或校車,都沒人跟進,溝通,交代!
我去餐廳食野,食物有問題,都是向老闆,經理,去反映,而唔係我自己去供應商到反映,副校一句話外判,學校就無須理會!!!

王家爸爸  唔可以唔出聲  發表於 15-6-5 16:42
王家爸爸  炆耳仔,炆頭髮  發表於 15-6-5 16:41

回覆:tobbie 的帖子

我應為你大可以據理力爭

tobbie 發表於 15-6-5 08:35
我仔百厭,就應該遭受到比校車姨姨炆耳仔,炆頭髮?

我仔當時只係靠著窗看街景,並不是攀來攀去,不是在車 ...
唔應該抆耳仔, 抆頭髮。你做得啱, 同校車EE反映如果小朋友响車曳你會關心及管教, 同埋要校車EE知道, 你係知道佢抆小朋友耳仔, 等佢明白做過既嘢係家長知道, 唔可以過份。如果問下同車其他小朋友, 證實抆人耳仔同頭髮係事實就更好添。
你要問下小朋友, 佢無再曳及你已反映關注後有無再俾人私刑, 如果無, 咁就算, 但如果仍然有, 你就要嚴肅D同EE講你好關注同唔希望再發生同類事件。但係, 可以同你講, 响小學任何事情, 據理力爭只有死路一條, 因為人質响佢哋手上, 只可以溝通, 勸喻, EK其他JM試得多了。

jumbojet 發表於 15-6-5 07:44

Did you report police ? If they hit your daughter's chest , that can accou ...
因為阿女知佢阿媽脾性, 一定會搞大件事, 所以每次事件都係隔九萬年, 雨過天青先同我哋講, 等佢有足夠時間先處理好。搞唔掂先會搵我哋出頭。

都投訴到副校長,下一步在據理力爭,就係報警,告EE毆打?告佢急煞後無問有無人受傷?告司機急煞?

真係咁樣做,有什麼upside呢?EE扯小朋友頭髮和耳朵,有無人証呢?又無去驗傷,告吾告得入呢。

吾係話忍氣吞聲,但有所為有所不為,除非你覺得呢間學校讀吾讀都無所謂,有定以後吾搭校車或轉校決定。否則,吾好貿然開條戰線。

回覆:Jane1983 的帖子

我並唔係鼓勵事主報警,我只係話比事主知「佢甚至可以報警」。至於報唔報警,係當事人嘅決定;有無証人或告唔告得入,就係執法部門嘅事。另一方面,校車姨姨體罰學生,我覺得於理不合,係我就早早投訴,如果沒有改善,我會唔坐佢㗎車。

回覆 karen55407 的帖子

係呀,大人動手係吾應該。

個仔隻眼搞成咁,喺啊媽都心痛,好正常,唔通個仔番黎傷曬都冇反應咩?

回覆 karen55407 的帖子

Yes, it's unbearable for someone to lay their hands on our kids. We don't wanna be monster parents and complain about everything but you don't respect my kids, I can't respect you. It's gotta be mutual. We can always discuss and solve problems, no touching please !

Try Against Child Abuse ,
http://www.aca.org.hk/index-en.php#.VXFTt1LXenM
See if there is counsellor that can provide some help or guidance in your situation.

回覆:jumbojet 的帖子

保護兒童並非只老師、社工、執法者或家長的責任,社會大眾也應該兼負着。

little_yolky 發表於 15-6-4 12:46
咁其實你覺得學校可以點做呢? 依家校車好難做, 因為賺唔多, 所以搵到校車位已經好好彩了。成架校車咁多人,  ...
Exactly true!

little_yolky 發表於 15-6-5 10:37
唔應該抆耳仔, 抆頭髮。你做得啱, 同校車EE反映如果小朋友响車曳你會關心及管教, 同埋要校車EE知道, 你係知 ...
Exactly true!
Same for adult world!

介意分享下令千金如何四兩撥千斤嗎?

vincher  乔我都想知!  發表於 15-6-7 19:09

我2個 (4同8歲) 2歲開始去番不同學校(幼稚園, 小學) 都是坐校車,  有不同的校車, 安排帶包括個人5點式安全帶, 3個人用一條, 個人用一條等, 車款亦包括大巴士(50多人)同小巴(十幾人).   幸好EE同司機都友善.

我都非常明白現在學校難找校車做, 校車公司又不夠人手. 做為要番工的人, 小朋友又要跨區,  冇得選只好靠校車, 不是大事都冇得轉.  

樓主的仔受傷了, 我覺得如果投訴副校沒用, 學校都是看校車公司的面色.   反而應直接 "知會"一下校車EE及校車公司, 以示你對此事件的關注.  

當然樓主小朋友可能冇扣安全帶而出意外, 責任除了跟車EE外, 有一半在小朋友自己身上, 我的細仔3歲亦已自行識說要扣帶, 如果當時校車EE尤得佢地不扣, 校車EE有責任改善此點.  如果是校車冇裝安全帶, 可能要同校車公司反映加設.   

回覆:tobbie 的帖子

咁惟有自己接送返仔仔先,等佢無咁驚先啦

‹ 上一主題|下一主題