用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2014年10月細B係咪唔應該讀PN?
go

2014年10月細B係咪唔應該讀PN? [複製鏈接]

好多學校都唔俾細B今年報名讀2016PN。有些就算俾你報名,但就要等BB足兩歲(即出年開左學兩個月後),而當時有人退學先或者俾機會你interview

俾你咁好彩做到插班生,其他小朋友已經一早適應晒,怕會好難追(唔係指學習進度同成績,純粹係適應新環境問題)。

其實,我應該等一年先報PN,俾佢做超大B,定索性唔鬼讀PN,等出年直接報K1

K1之前就帶佢上吓playgroup(冇年齡限制),等佢接觸吓其他人,叫做學吓野咁。

有冇人會咁做?齋上playgroup足唔足夠令佢通過到K1interview呢?

有冇細B家長可以分享吓自己之前係點做,同小朋友現時學習情況?多謝呀!

3    0    0    0

我小朋友係10月細b, 我簡左做超大b黎緊8月開始返pn, 一直有返一星期一日既playgroup, 上年pn, k1都有考,其實interview考既野我個人覺得分別唔大,如果想考明幼,個人認為有上playgroup既的確會有幫助。

多謝分享!
咁最終考唔考到K1? 如果考到, 點解選擇俾佢讀PN做超大B, 而唔就咁入K1?

唔好客氣 ^^
考左3間k1,佢係細b, 當然係全部唔收啦,預期既結果,都係比佢攞下經驗,pn因為佢係大b喇,幸運地全收

引用:好多學校都唔俾細B今年報名讀2016的PN。有

原帖由 pugusan 於 15-06-03 發表
好多學校都唔俾細B今年報名讀2016的PN。有些就算俾你報名,但就要等BB足兩歲(即出年開左學兩個月後),而 ...
而家有好多學校已經改左比個preparation class細B上,上到明年一月就全班轉做pn,咁就解決左插班問題

唔係好明呀, 咩係preparation class? 有邊啲學校係咁做?
咁preparation class係幾時開學, 幾時報?
‹ 上一主題|下一主題