用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 見完CAC醫生
go

見完CAC醫生 [複製鏈接]

尋日見CAC兒科醫生,診斷阿囡為自閉症,
跟住寫轉介信排兒科,遺傳科,精神科.
其實小朋友已有問題,想問下大家意見,使唔使排咁多專科,有幫助嗎?
迷茫中....
   4    0    0    0

回覆:見完CAC醫生

兒科其實包括腦科,個邊會抽血,檢查有冇其他隱性疾病。若有需要也會安排訓練比小朋友。
精神科會跟進小朋友、家庭心理情況、智力發展。
遺傳科就唔清楚,要下個月先知

回覆 cindychui 的帖子

其實無論俾幾多科,喺醫院既作用純粹以「監察個病」為主,而且排期至少1.5年。CAC既醫生應該建議你囡囡去排SIE(即訓練服務),你應盡快聯絡社工(社會福利署)排期。由於服務排期也至少1年或以上,如經濟OK既話,攞住CAC個報告出去揾私人訓練中心(協康、領思、建基、邁步……)做訓練吧!

精神科起碼要排6個月以上( 排到半年已經係超快), 遺傳好似等左3個月, 有無用? 你可以話好有用, 又可以話無咩用
精神科見完話會安排幾堂地板訓練, 但要排排排
遺傳科係要專家睇下是否有需要抽血, 睇下有無遺傳病令小朋友有問題, 如果專家覺得無問題都唔會有follow up, 但呢個機會好珍貴, 唔會你想見遺傳就refer 比你

引用:尋日見CAC兒科醫生,診斷阿囡為自閉症,跟住

原帖由 cindychui 於 15-05-28 發表
尋日見CAC兒科醫生,診斷阿囡為自閉症,
跟住寫轉介信排兒科,遺傳科,精神科.
其實小朋友已有問題,想問下大家 ...
你囡囡幾大? 等見政府前等幾耐? 有冇講程度同有冇智障? 上網睇通常女比男嚴重 。。
我囡囡約左見一個前cac 醫生。 出左去掛牌。 個心都好亂。

乜嘢情況醫生會轉介遺傳科?

營養多多 發表於 15-5-28 14:14
兒科其實包括腦科,個邊會抽血,檢查有冇其他隱性疾病。若有需要也會安排訓練比小朋友。
精神科會跟進小朋 ...

多謝.全部照排,到時再講.

fandd 發表於 15-5-28 15:01
回覆 cindychui 的帖子

其實無論俾幾多科,喺醫院既作用純粹以「監察個病」為主,而且排期至少1.5年。CAC ...

我早前搵協康做心理評估,已排佐s & E 位.

KCHK 發表於 15-5-29 08:27
精神科起碼要排6個月以上( 排到半年已經係超快), 遺傳好似等左3個月, 有無用? 你可以話好有用, 又可以話無 ...

多謝妳解答.

chingchingma89 發表於 15-5-29 09:28
乜嘢情況醫生會轉介遺傳科?

其實我都唔知.
不過我覺得幾重要,如果真係遺傅有問題,唔會再諗生第二個.實在負擔唔到咁多精力&金錢.

迷茫是正常,我亦是同路人,你小朋友幾大?情況嚴重?首先要對正下葯,加上要處理自己情緒先,試下搵老公支持下,互相分工幫助小朋友慢慢進步!

daibolam 發表於 15-5-29 09:09
你囡囡幾大? 等見政府前等幾耐? 有冇講程度同有冇智障? 上網睇通常女比男嚴重 。。
我囡囡約左見一個前cac ...

阿囡14年11月排cac,今年5月已見兒科醫生.
醫生話阿囡中晒自閉症嘅症狀,唔係嚴重.冇講程度,至於智障,咁細個小朋友好難check智力,要等6嵗會做智力測試.

回覆:cindychui 的帖子

小朋友幾大?

我小朋友昨天都評估完要轉s

lkube 發表於 15-5-29 14:09
我小朋友昨天都評估完要轉s

我阿囡2嵗半,妳呢?妳排邊區?

南區喔

引用:Quote:daibolam+發表於+15-5-29+09:09+你囡

原帖由 cindychui 於 15-05-29 發表
阿囡14年11月排cac,今年5月已見兒科醫生.
醫生話阿囡中晒自閉症嘅症狀,唔係嚴重.冇講程度,至於智障,咁細個 ...
暫時上左咩訓練呢?成效點?

我小朋友見Dr 時,dr說相信佢係有training 才有這表現,說想像唔到如冇training小朋友會幾咁差,所以要她入s加強training

回覆 lkube 的帖子

……老實講,小朋友既情況係點,相信最清楚既係父母,評估醫生講既意見你咪當做參考。輪候S位需時,如是你係揾私人中心做住訓練,過咗一段時間,如果見小朋友再有明顯既改善,到時你咪揾中心既心理學家寫信(手續費約幾百元),證明小朋友較適宜讀E位,再交社署,便可由「S位」轉到「E位」。

兩年前我囝囝都係用呢個方法

/

引用:回覆+lkube+的帖子 ……老實講,小朋友既

原帖由 fandd 於 15-05-29 發表
回覆 lkube 的帖子

……老實講,小朋友既情況係點,相信最清楚既係父母,評估醫生講既意見你咪當做參考。 ...
你仔仔有進步嗎?接受什麼私人訓練?

‹ 上一主題|下一主題