用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 咩人適合讀奧數/珠心算?
樓主: 小曳人
go

咩人適合讀奧數/珠心算? [複製鏈接]

引用:Quote:HaYi+發表於+15-5-21+16:25+我覺得大

原帖由 王家爸爸 於 15-05-22 發表
心算,不如用熟部計算機
心算可以減少老人癡呆,對我呢D老人家有幫助

王家爸爸  所以我需要用,我仔唔需要用   發表於 15-5-22 13:17
王家爸爸    發表於 15-5-22 13:16

回覆 iamadc 的帖子

小朋友太早背左唔等於明白喎, 佢要背左又要明數字培數既關係E方面SIN 重要, 我諗係要人去解釋同教導.   學乜野都係可以好細去學,問題係佢本身既興趣同理解力有多少,

引用:Quote:bubuG+發表於+15-5-22+11:24+中學數

原帖由 王家爸爸 於 15-05-22 發表
會考年代可能可以由D操到C,因為問題始終比DSE淺。   DSE比較深,理解更重要。 ...
但我聽聞DSE又比以前AL 淺。

王家爸爸  係  發表於 15-5-22 15:08

對於數感不好的, 加強心算是重要的.

好似我個P3, 比較分數, 分子同, 分母不同, 分母要先找LCM換成一樣才去比較, 佢心算慢,算來算去,  慢晒,  所以要習慣心算, 呢些基本數才可快少少.  

bubuG 發表於 15-5-22 13:46
但我聽聞DSE又比以前AL 淺。
中五既試比中六淺,中六又比中七淺,合理
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

聽人說好似依家GSE M2比以前A-Math 淺, M1就不知因為我自己係大學先接觸Stat 數.

HaYi 發表於 15-5-22 14:13
聽人說好似依家GSE M2比以前A-Math 淺, M1就不知因為我自己係大學先接觸Stat 數.  ...
Stat 話淺又得,話深又得,概念清楚,可以好容易,唔清楚,死操都無用。
好多讀到 M.Phil,啲 Stat 都唔掂,連做 Factor Analysis 都唔識。

對於我地冇讀A-math, 初接觸stat 有難度, 不過後期好多野是電腦做, 我地只要識解個結果都可以, 不用理佢點run

回覆:angelafung100 的帖子

佢就係本身有興趣,數感強。背完幾個月後可計簡單乘除理解題。所以我話如本身有這個desire, 係應該比多點exposure , 但如果本身數學無興趣,還迫去學奧數就唔好

回覆:咩人適合讀奧數/珠心算?

up

我仔小三在校數學科成績都幾好(註:學校數學唔考解難或奧數),佢鐘意數學科尤其運算(因心算快),但俾佢接觸過d解難題,佢又唔鐘意喎~~我同朋友傾開,朋友女因數學好在校可以入到數學科第1組別,但這組別要學奧數為學校出外比賽,但她對奥數方面沒興趣的,之後因要操奧數,令到數科成績差少少又跌下去了第二組別。。。
究竟是否數好就代表奧數好呢?
其實小朋友在奧數範疇不好,會否影響中學數學科既表現呢?

引用:+本帖最後由+bbforever+於+15-12-26+12:32+

原帖由 bbforever 於 15-12-26 發表

我仔小三在校數學科成績都幾好(註:學校數學唔考解難或奧 ...
小朋友在奧數範疇不好,會否影響中學數學科既表現, 要視乎原因。如果只是因為不喜歡奥數模式的數学,而非本身數学理解能力弱,則大可放心,中學/DSE數学其實同奥數冇关係既

longlokma 發表於 15-12-26 12:53
小朋友在奧數範疇不好,會否影響中學數學科既表現, 要視乎原因。如果只是因為不喜歡奥數模式的數学,而非本 ...
Thanks , longlokma 回覆
簡單的邏輯推理還可,比較複雜的就不可以,我在書局看過奧數練習,叫他看也沒興趣看,另學校未教份數,他反而有興趣研究~

引用:Quote:longlokma+發表於+15-12-26+12:53+小

原帖由 bbforever 於 15-12-26 發表
Thanks , longlokma 回覆
簡單的邏輯推理還可,比較複雜的就不可以,我在書局看過奧數練習,叫 ...
冇興趣奥數的話,專注學校常規教學範圍就最實際,始終學校成績最紧要

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-5-20+07:50+編輯

原帖由 小曳人 於 15-05-20 發表

成日有人問呢類問題,今朝見到呢編文章,可能答到..
敢問香港有多少數學家?低B 排名:-!

回覆:咩人適合讀奧數/珠心算?

要有基本數學底,因朋友大仔學緊,細仔貪得意自學,攪到數基本功差,小一小二數得5X分

‹ 上一主題|下一主題