用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 咩人適合讀奧數/珠心算?
go

咩人適合讀奧數/珠心算? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

成日有人問呢類問題,今朝見到呢編文章,可能答到..
http://life.mingpao.com/cfm/dailynews3.cfm?File=20150520/nalgf/gfb1.txt

【明報專訊】上周經濟合作與發展組織(OECD)綜合PISA及TMSS兩項國際數學及科學測試成績發表報告,指15歲港生科學水平為全球第一,數學全球第二。曾獲頒「數學教育界諾貝爾獎」的香港大學教育學院教授梁貫成說,當天教育局一名甚高級的官員特意致電向他報喜,他卻不是很興奮,反慨嘆﹕「要看看學生犧牲了什麼。」

梁貫成曾獲數學教育界最高殊榮「費萊登特爾獎」(The Hans Freudenthal Award),其研究指出,東方世界受儒家文化影響,學生較刻苦學習,故成績較好,但他直言港生補習補得太厲害,如奧林匹克數學、珠心算等,其實應只供富數學潛質、在學校數學堂「食唔飽」的學生去挑戰,頂盡是首3%至5%的尖子,其他學生應付學校數學課程時刻苦就夠,不必再「加辣」,惟不少家長因虛榮心而為子女報讀,令他們既吃力,又失去參與感興趣活動的時間,分分鐘還對數學感厭倦。

]梁說港生在數理科排名高固然值得驕傲,但看闊一點,歐美孩子不用狂補習,有空間去踢波、搞藝術,健康點、生活平衡點,香港家長是否要反思?面對梁那一點「冷水」,致電報喜的教育局官員唯有重申香港學生表現好。
今次OECD的報告沒將上海納入排名,但上海在PISA的表現優於香港。梁貫成說,全國學生的平均質素未必如此高,中國一直拒絕參加TMSS測試,就有評論認為是因為TMSS規定在全國學生中抽樣做測試,不能自選其中一個城市(香港情况特殊,故與中國分開排名)加入排名戰,中國擔心選不中尖子城市,排名會落後。

梁又說,上海聚集很多尖子,若以尖子比尖子,香港必然被比下去。內地生答題技巧也厲害,學校採用題海戰術,詳列各類型題目應以什麼方法解答,要求學生操練。梁指這有助學生在考試中取高分,但扼殺其創意。
]他說,富啟發性的教育應是讓學生嘗試用不同方法解決數學題,再互相比較,他曾向本港教師提倡這原則,卻被指活在象牙塔,教師趕課趕得要命,以學生在文憑試考得5**為目標,雖不至於用題海戰術,但仍傾向直接教學生解題方法。梁慨嘆,說內地教學差,香港是五十步笑百步。

文﹕余諫之

16    0    0    0
恐龍家

回覆:咩人適合讀奧數/珠心算?

好認同。我仔冇學奧數,但有參加比賽。如果要我俾錢學奧數,真係no way。

王家爸爸  Agree   發表於 15-5-21 10:40

引用:好認同。我仔冇學奧數,但有參加比賽。如果

原帖由 bubuG 於 15-05-20 發表
好認同。我仔冇學奧數,但有參加比賽。如果要我俾錢學奧數,真係no way。

...
是否比錢學不是重點,是否應該學才是問題所在

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-05-20+發表好認

原帖由 longlokma 於 15-05-20 發表
是否比錢學不是重點,是否應該學才是問題所在
你講都啱,因為有D人唔介意俾學費去學東學西。我寧願我仔有時間玩下玩具。去參加比賽前,做下past paper已經夠。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都無俾仔去學,偶然見到有人放小一至六唔同程度嘅二手奧數書,成堆買哂放响屋企,鍾意就自己睇,比賽啱時間嘅就去玩下,志在參與!
恐龍家

太多人覺得自己小朋友係個3-5%尖子, 呢個先係難解決既地方

toatoo    發表於 15-5-20 13:31
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

MASAYA 發表於 15-5-20 09:17
太多人覺得自己小朋友係個3-5%尖子, 呢個先係難解決既地方
都唔一定架!久唔久都見到有人問,因為種種唔同嘅數學問題,想加強數學能力,想去讀奧數
呢D都唔少!

MASAYA  你啱  發表於 15-5-20 09:23
恐龍家

之前阿仔讀公文數, 日日做, 大家都辛苦, 取消左, 跟著都有諗幫阿仔報奧數試下, 不過佢唔鍾意,  所以又取消左, 家下都唔會太逼佢

王家爸爸  對數學無左興趣  發表於 15-5-21 10:41

科學和數學答題技巧是可以操,但學生對題目理解是可以操返來的嗎?  我不予認同,香港學生有此成績的而且確是值得高興,但的而且確是不要自滿,需知天外有天。

至於學生犧牲了什麼、家長虛榮心、有空間去踢波、生活平衡點,我想這亦因為這裡是「香港」,一個「草地」是不能踐踏,「體育館」要預早幾個星期book場,「公園」在天橋與天橋之間的一個小特區,一個個小小的基層家庭又可以做什麼。

就算唔基層都做唔到乜野啦~公園又唔可以踩单車又唔踢得波……

從來唔明點解要迫,有興趣嘅,好似樓上網友咁放本書喺度佢自然就會攞嚟睇,好有興趣嘅會自發請求再買材料或上課進深,要父母迫,由父母主導晒報課程即唔係好大興趣,何必?盞勞氣!

引用:科學和數學答題技巧是可以操,但學生對題目

原帖由 loveDD 於 15-05-20 發表
科學和數學答題技巧是可以操,但學生對題目理解是可以操返來的嗎?  我不予認同,香港學生有此成績的而且確 ...
其實我真係唔明點解運動鞋場嘅草地唔俾踏,明明係波地又係錢作怪

sbux 發表於 15-5-20 14:01
其實我真係唔明點解運動鞋場嘅草地唔俾踏,明明係波地又係錢作怪

...
可能只係睇就冇問題,一用就好似之前大球場咁變泥地,唔知係咪冇錢做好d

王家爸爸  香港既草地係用來睇既   發表於 15-5-21 10:44
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有人遲官歸故里!我偏偏正想比呀仔讀奧數,因為我覺得會好有趣。

身邊有位朋友有數獎升讀神中,但聽聞選科時因科數成績揀唔到理科,我聽到也有些驚訝,有時勉強未必有真幸福

wan_sosin  數獎?仲以為係數障!  發表於 15-5-21 14:36

引用:身邊有位朋友有數獎升讀神中,但聽聞選科時

原帖由 MrBeast 於 15-05-21 發表
身邊有位朋友有數獎升讀神中,但聽聞選科時因科數成績揀唔到理科,我聽到也有些驚訝,有時勉強未必有真幸福 ...
通常中学數唔得既physics都唔慌会好,咁就真是唔適合讀理科了

今天從別處看到另一文,借個位同大家分享下:

http://www.hkswim.com/newsletter/01.html

引用:今天從別處看到另一文,借個位同大家分享下

回覆 MrBeast 的帖子

數學是邏輯,吾係死背。好少話好勁攞獎,之後又突然吾明,變得好差。會吾會係小朋友升中後心散或發生其他事,整體讀書成績都後退。
‹ 上一主題|下一主題