用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔識中文,入唔入到傳統小學?
go

唔識中文,入唔入到傳統小學? [複製鏈接]

因工作關係,我要同老公去美國,仔仔會在當地讀幼稚園,3年後返港,是否可以入到傳統小學?國際學校太貴,負擔不起。。

王家爸爸  最好係美國先學法文  發表於 15-5-19 13:06
王家爸爸  可以試聖若瑟、喇沙等  發表於 15-5-19 13:04
   2    0    0    0

只要年齡適合, 通過政府派位一定得. 只是中文較差, 比d支援佢上到小二應可追到

王家爸爸  返而係要考慮想唔想學中文   發表於 15-5-19 13:12

上小學就一定上到, 但你同你老公要每日都抽d時間同佢講中文, 講故仔, 上小一d中文難好多, 冇中文底會追得好吃力, 唔好講唔識中文, 就連讀香港幼稚園的小朋友上到小學, 中文一樣死晒

引用:因工作關係,我要同老公去美國,仔仔會在當

原帖由 mungwah 於 15-05-19 發表
因工作關係,我要同老公去美國,仔仔會在當地讀幼稚園,3年後返港,是否可以入到傳統小學?國際學校太貴, ...
快啲現在和他每天閱讀中文書,由淺入深。

要屋企努力和小朋友看書。學校就一定有得讀,但而家初小的中文已經幾深,完全無底,小朋友一開學讀外星文,又默書,驚佢頂唔順。

回覆:mungwah 的帖子

請問小一派位是根據什麼去派?居住地住同讀邊間幼稚園?一d好d既小學,是否要小朋友去考入去?對小學制度無認識,好驚去左美國會影響到仔仔學業,求賜教🙏

王家爸爸  睇你住邊區  發表於 15-5-19 13:09

mungwah 發表於 15-5-19 11:49
因工作關係,我要同老公去美國,仔仔會在當地讀幼稚園,3年後返港,是否可以入到傳統小學?國際學校太貴, ...
係美國住多一年,學定法文,小二先好返香港,如果唔係EDB規定中學要學中文。

回覆:唔識中文,入唔入到傳統小學?

一定入到。你平日教他聽說中文及認識中文字啦,買定幾本中文練習,四,五歲時的假期教下他做就得。你不用一定要教得很深,因為香港仍有開心幼稚園也不用默書,寫作,閲讀理解,又不多功課,大家也是這樣上小一。但聽說的能力,及認字能力一定要ok呀,否則小一跟死你

怕唔怕会步佢後塵?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

little_yolky  我啱啱想講  發表於 15-6-1 12:58

引用:怕唔怕会步佢後塵?+http://www.edu-kingdo

原帖由 Yanamami 於 15-05-19 發表
怕唔怕会步佢後塵?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3044969&extra=page%3D1 ...

她的例子正説好香港地不重視中文的壞處,不過她都好慘,無謂再提起人地的傷心事了。依個樓主醒目,知道要住喺香港地,真係唔好忽視中文。

Yanamami,如用詞不好,sorry。

Yanamami  好意提醒吧~不是落井下石   發表於 15-5-19 15:57

引用:Quote:mungwah+發表於+15-5-19+11:49+因工

原帖由 王家爸爸 於 15-05-19 發表
係美國住多一年,學定法文,小二先好返香港,如果唔係EDB規定中學要學中文。 ...
就算識埋德文,中學都一定要讀中文,唔係點放係考DSE,冇中文,點報大學?

王家爸爸  DSE考法文   發表於 15-5-19 13:58
王家爸爸  我仔學校有啲同學唔識中文   發表於 15-5-19 13:57

其實抉擇好容易,想學中文小一前返香港,重要係美國學定中文,否則好難追上。唔想學中文,小一之後先好返,重要係美國學定另一種外語,例如法文。

回覆 王家爸爸 的帖子

要放時間去學法文, 點解唔多放時間學中文?始終之後係返香港讀書
樓主識中文, 用中文教小朋友綽綽有餘,訓前講下故事, 認下字, 小朋友會學得好快

美國的小朋友係5歲先開始讀 kindergarten,  之前有D會上私人 playgroup/daycare/pre-school, 你如果會做FTM,你可以唔返學架。其實美國D小朋友好淺,我哥個女四歲,都係剛剛識寫自己個名,教法同香港好唔同。如果你小一返黎,建議你讀國際或者英小,如果唔係我估會追得好辛苦。

回覆 mungwah 的帖子

香港讀小學,可以報自行(以父母是否舊生、宗教、適齡學童等因素計分)、可以抽獎(以住址計,講運氣)、可以考(有直資、私校,能者、有運者或有關係者得之),抽完獎吾滿意,仲可以全港任叩。

引用:其實抉擇好容易,想學中文小一前返香港,重

原帖由 王家爸爸 於 15-05-19 發表
其實抉擇好容易,想學中文小一前返香港,重要係美國學定中文,否則好難追上。唔想學中文,小一之後先好返, ...
我就係人板

我係讀法文的,冇中文讀,當年會考亦冇考中文。聯招時就出事了。法文唔當主科。我不能通過聯招入大學的。

其實真係唔需要擔心咁多, 只要唔好放棄同佢講中文, 同時亦要同佢認下字, 睇下圖書一定無問題, 6歲小朋友點會追唔到呀, 只要你唔好期望佢一開學已經上軌道, 有心理準備佢頭一年要比時間佢適應, 唔好有不合理既期望咁就一定無問題, 同時如小一選擇津校既話, 係一定有書讀.  無讀過幼稚園都可以參加統一派位的.  如要考私小或直資, 咁就要加少多少少努力在認字及寫字方面

kayi0556 發表於 15-5-19 14:10
回覆 王家爸爸 的帖子

要放時間去學法文, 點解唔多放時間學中文?始終之後係返香港讀書
係美國讀幼稚園,返來香港之後,其實中文一定唔夠土生土長既香港人爭。反而DSE法文,主要係同香港長大既印度人、東南亞人爭,容易好多,一來佢地無香港人咁勤力(大部分),二來大家都無優勢,競爭比較公平。

chingcging 發表於 15-5-19 14:14
我就係人板

我係讀法文的,冇中文讀,當年會考亦冇考中文。聯招時就出事了。法文唔當主科。我不能通過聯招 ...
有無考GCSE(你當年可能係GCE)中文?因為如果小學讀少過六年中文,可以用GCSE中文代替,同鬼仔爭中文,容易好多。
‹ 上一主題|下一主題