用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教佑華小學
go

天主教佑華小學 [複製鏈接]

一湊3唔洗一定選屋企樓下的。
也可考慮質素好一點,又有校車的學校。
只要定時定候在校巴站接送就可以

回覆 karen55407 的帖子

年年唔同。。。要待1月交表前先知借幾多。但自行唔計區,你心儀也可報

回覆 hkpapa852 的帖子

我連藍田山頭的學校一間都無visit過,所知有限。算唔上48達人。。。。
原覺好難捱的一年轉眼又過,實在心情交雜。

過來人明焦急心情嘅。。。。,有個人答下咀日子易過d.

今年油基顯開6班, 我知有人15分自行入到.
可留意9月公佈油基顯和油基法開幾多班...... 呢兩間學校校舍大一點, 如開6班15分自行或有機會抽.
就算唔中, 大抽獎都有好多位. 機會不俗.

同意play safe選聖安當, 見升中唔算弱, 在油塘大家通常諗基顯和法, 少人注意力放在聖安當.

回覆 茶走 的帖子

2013-2014年度主要派位情況
2013/2014年度升中派位結果已經公佈,獲派英文中學百分率仍達高水平。

1.

聖安當女書院

他區英文中學

入讀人數

1.

英華女學校

2.

張祝珊英文中學

3.

何明華會督銀禧中學

本區英文中學

入讀人數

1.

藍田聖保祿中學

2.

聖傑靈女子中學

3.

聖言中學

4.

觀塘瑪利諾書院

5.

觀塘官立中學

6.

順利天主教中學

7.

中華基督教會蒙民偉書院

8.

梁式芝書院

9.

新生命教育協會呂郭碧鳳中學

10.

保良局羅氏基金中學

呢個係聖安當升中成績.....
頭先有人考慮觀塘舊區的學校, 咁先有人建議聖安當較好.
咁啱唔啱心水就要自己再諗下.

建議在各小學校網搵升中的實質數字作比較, 如果只係好行貨咁提中首3名志願個百分比達8或9成, 咁就有可疑

月華基法

小六獲派志願統計
本校六年級升中派位結果良好,於首三志願比率超過九成,高於全港數字,另考
獲BAND 1 中學學生持續優良成績,包括區內外優秀受歡迎的學校,大部份家長及學生均表示滿意。

2013-2014 年度基法小學升中派位學生獲派之中學
中華基督教會蒙民偉書院 官塘瑪利諾中學 聖言中學 官塘官立中學
新生命教育協會呂郭碧鳯中學 順利天主教中學 梁式芝中學 景嶺書院
中華基督教會協和書院 聖約瑟英文中學 德雅中學
(只列部份)

學業以外的表現
本校有93% 學生獲派首三志願,100%學生獲派首五志願
獲派BAND 1 中學的學生持續增長,保持優良成績

咁樣公開result法, 就有d古惑

睇下同哪間比較吧.
也要睇下自己的分數本錢....
如果有直私back up, 咁可搏大d.

http://www.ktgps-smr.edu.hk/02_intro/report/1314_SchoolReport.pdf
秀官, 升中在p.19.

全級149人, 50人派英中.

當佢30%, 普通學校咁.

你自己計下聖安當, 應比秀官好. (小6得4班, 唔計聖安當書院, 48人入英中).

以升中成績比,九聖好過聖安當,但秀官就應該唔好得過聖安當。

係,46的好野。

我諗如心儀九聖,到抽獎佢唔借俾48,你1-1已顯到誠意。
學校會明你做盡去追棒佢。

係有借位俾48,或住46,乙1先可選到佢。我指如一個位都無借,48人填呢間1-1,都做盡了,顯盡誠意。
但要靠扣門先入到,應該要具實力,唔係易事。
係咪值1-1呢間,就要自己諗諗。
會否有其他跨區的更值1-1? 要研究下。

我都想知今年有無5個48人放乙1

Yi? 我mix up左。。。。太多約翰
咁我想知點解九聖咁紅?
如果聖安當勁過九聖,而選乙1又機會不俗,咁點解唔選聖安當?
(當然可選48更勁的。。。。 )

聖安當有好多人話唔好,我問下去佢地就講比以前差左。
實質唔好在哪我真係唔清楚。
單憑學校文件我見到間學校計劃也周詳

派位未必弱,有d學校只在派俾k3生的宣傳單張,或簡介會powerpoint先有實數。
呢間學校紅實在有待研究原因。。。。

我在宣傳單張見過油基法實數,印象近無人跨區升名校。

Wakaka..... 我都好唔明大家點解話唔好。有同學家長自行穩入聖安當,跟住而家準備扣油基法

我今日長在街。。。。返去搵下。上年9月收到的

基法(油)

本校歷屆畢業生派位成績理想, 其中包括英華,庇記,張祝珊,伊中。。。。

我搵唔返顯示實數的,可能在簡介會powerpoint.

但收得咁埋,有可疑。"歷屆"字眼取巧。
佢唔會太差,不過似係唔穩定。
佢AB班係精英班,當全級有5班。咁。。。。俾盡4成。
但未必全班精英都band 1.....保守d預35%也正常
。。
‹ 上一主題|下一主題