用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選女校的你喜歡協恩還是女英華?
go

選女校的你喜歡協恩還是女英華?   [複製鏈接]

英華☆ 叻得黎內歛!  學生有氣質,純樸有禮

www    發表於 15-5-16 23:07
item    發表於 15-5-11 22:06
TwinWong    發表於 15-5-11 17:17
goodmama2003    發表於 15-5-10 09:47
karenlyk    發表於 15-5-9 12:05

高調與內歛之別~

揀女朋友/老婆, 都想揀個有內涵得來內歛, 唔洗話比人知您有幾叻, 而係人都知您叻! 好似郭藹明的例子(雖然她不是YWG)

jc2009  totally agree  發表於 15-5-21 11:27
goodmama2003    發表於 15-5-10 10:46
karenlyk    發表於 15-5-9 12:06
kin818kin    發表於 15-5-6 10:13
Yanamami  郭~有智慧內涵既港姐   發表於 15-5-6 09:34

星運教授 發表於 15-5-8 09:36\"\"
我女幾個世仇協恩收晒, 所以我都係鍾意YWG多過HY. 但係, 因為一個學生成為學運領袖而評定一間學校好壞, 未 ...
HYS 收晒令千金世仇,定必各有共通優點受協恩青睞!您估係咪鬥心、鬥心 &鬥心 ?

為何閣下唔喜歡協恩? 願聞其詳

無限上綱 諗多左呀!朋友

王家爸爸    發表於 15-5-9 09:55

ydoris 發表於 15-5-8 16:39
回覆 like_travel 的帖子

點解同學會係世仇?關係咁差既???我選英華啦..因為係母校,吾知有無分加????600幾 ...
世仇 唔係我講嫁!  我同呢間學校無仇無怨嫁

學鋼琴最大的好處是促進兒童右腦的運用, 左右腦平衡的全面開發, 大大的提高兒童的學習能力。

而左腦和右腦,它們各自分管和區域不同,主要任務也不同。人的左腦主管邏輯思維,所有語言、數學、推理、邏輯一類均由左腦掌管, 而右腦則主管形象思維等所有與想像力、創造力相關的活動均由右腦掌管。

所以,唔應該話無用。所以,還是喜歡低調與含蓄的英華多一點

朋友個女剛巧整個中學生涯未能享用新校舍…如無意外-_-#

Yanamami  校長称呢批同学為“摩西”   發表於 15-5-10 10:03

www 發表於 15-5-11 14:41
一間質素好的學校,相信大部分家長不會因SSP品流複雜而不報!

一來校舍的位置(嘉頓對面)並不品流複雜。
相信覺得品流複雜的人, 是自己戴住有色眼鏡看世界罷

王家爸爸    發表於 15-5-11 15:59
www    發表於 15-5-11 15:07

abhead 發表於 15-5-11 16:40
無錯! 說真的, 深水埗區有些地方, 的確是不太安全, 並非危言聳聽, 我經常在那區出入, 公厠內有用過的針桶, ...
我10-17歲在SSP長大, 唔覺邊度有針筒喎, 您係咪講 醫 局 街美沙酮中心呀! 係就清清楚楚啦

邊個叫學生行到咁入.....奇怪...

香港19區都有唔少中喎, 個地球真係好危險

http://www.dh.gov.hk/tc_chi/tele/tele_chc/tele_chc_mc.html

其實, 中學生都開始大個女, 應該知道咩地方唔對路, 咩地方唔應該去, 家長都好大責任從旁指導, 唔應該靠晒學校.  公厠呢, 跟本唔應該去添, 莫講話SSP,中環纜車徑既公厠我都唔想個囡去,要去,一定要一班人去。似乎唔關地區時,有色眼鏡隻色都幾深吓。

看人,不要看他出自何區,愈是低層出身,愈值得敬佩。無基層,如何襯托到高貴既

如有冒犯,多多包涵

www    發表於 15-5-11 19:37

回覆 abhead 的帖子

請勿動氣,傾吓計啫…  您講呢個厠所,如無記錯,以前有朋友話我知有男人在裡面交朋結友… 就算係男人,都係唔好去了!

其實…放手,讓女兒自己行出一條康莊大道,更勝父母為孩子鋪定鵝卵石路。放學要留夜走,教個囡搵定同學一齊走,社交圈子可能仲闊左

培育溫室小花 ,未必一定係好事。

題外話,年前我一個人出席囡囡學校交流家長會,有位男家長不停問無謂野拖到全級家長走晒,其他老師來催促,我地班都未走得,最後遲左好耐,走出校門得番我地幾個家長,我一個人摸黑落山嚇死我,唯有跑住追前面位媽咪,咁咪認識多一個朋友
路雖難行 也要放手,比啲信心個囡,生活上的解難,書本學唔到  逆境順境 , 都要一試

回覆 mcl203 的帖子

me too ! 大不了搬屋遷就添

esmond88 發表於 15-5-12 10:47
我都覺佐敦比深水埗更雜,黄色場所,到處可見,更有一些不正當的女仔,在街上拉客。反而,現在的深水埗沒有 ...
拉客 ?拉過您嗎? 我唔覺有黄色場所

abhead  見識唔到就話冇?   發表於 15-5-12 11:08
www    發表於 15-5-12 11:03
Yanamami  你兩個吖~~  發表於 15-5-12 10:53

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

mcl203 發表於 15-5-12 11:24
你囡囡間中學看似唔錯....請問係边間呀?
搭車方便嘛?....附近環境如何?....可否分享多d
如何訓練學生夠tou ...
比同齡優勝 ====> 咁, 我叫亞囡考慮轉校呀, 比同齡孩子優勝喎, 唔講得小, 宇宙最強, 願聞其詳, 請賜教, 拜讀閣下的分享

abhead 發表於 15-5-12 09:57
叫學生夜走小心D姐, 冇叫人唔好揀英華, 唔使咁大反應一齊起哄既. 還指責人嫌棄基層無限上綱,
無非要英華第 ...

好歌獻給您

https://youtu.be/Mj9HJR0I7V0

銀河唯一的秘密, 天際最強人物~ 正氣朋友, 性格忠實, 英勇未變質.....世界第一, 打怪物, 將惡人重罰!  厭惡邪惡, 哪怕衝突, 邪惡馬上消失!護衛人類, 挽救地球, 看守這宇宙! 這進行曲一高奏, 妖怪便逃走 , 奴隸獸, 奴隸獸東隻西一隻

mcl203 發表於 15-5-12 13:21
deleted ~~~~以為問我天....多左咀~~~

那位, 根本講唔出, 無題, 只有框框, 如何得以知道比同齡孩子優勝? 拜讀 又唔肯分享

很多父母/ 家長想知呀, 開左頭, 又爛尾

回覆 goodmama2003 的帖子

天長地久有時盡, 此恨綿綿無絕期

goodmama2003    發表於 15-5-13 16:48
goodmama2003    發表於 15-5-13 16:48

ydoris 發表於 15-5-15 08:46
我家一致接受吾到BPS既校服..阿囡吾肯報佢...但接受長衫WOR~~仲係度聯想同學著長衫既樣..因為個位同學中學 ...
Give me 5 !

我們對小白菜的校服也有些接受唔到。 尤其我老公,見親都有評語。我就話呢套校服似我地細細個老香港既小學校服。

我個人對長情有獨中,高挑的女仔真係穿得好有女性美。甚有京華春夢feel.

johnnywalker  yes!  發表於 15-5-15 12:36

ydoris 發表於 15-5-15 09:23
回覆 like_travel 的帖子

想學阿姐華麗轉身??我著長衫都好粗魯架...哈哈.......我細妹係小白菜.佢個人又白 ...
咁您唔啱啦,佢都唔想架~ 不過,好難穿得好睇囉:)
我年代最喜歡水手裝,新法,SPCS校服,好靚

goodmama2003  5 !  發表於 15-5-15 10:16
‹ 上一主題|下一主題