用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生唔睇題目做功課/assesment
樓主: S-Kwok
go

小一生唔睇題目做功課/assesment [複製鏈接]

引用:小一下學期就唔讀卷架啦,所以要平時做功課

原帖由 kayi0556 於 15-04-30 發表
小一下學期就唔讀卷架啦,所以要平時做功課要小朋友大聲讀題目, 唔識的要教佢讀, 好多同學仔唔讀卷就死晒 ...
平時都有要佢讀,但佢係萬二個不願意,佢嘅問題唔係唔識讀或唔明白,而係不細閱題目或甚唔睇題目

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-4-30+15:47+

原帖由 loklok0104 於 15-04-30 發表
中文閱讀理解......全軍覆沒

除左測考唔讀卷, 就連中文默書都唔讀卷, 我地中文默書係以做paper形式
我哋默書形式同你類似!
下學期唔讀卷之後,我仔成積保持,基本上一上佢已識睇!
我仔到重要時刻就會比較認真睇題目,考試時嘅壓力反而推動到佢,佢係受到壓力嘅人。

引用:小一生常唔睇題目/唔仔細睇題目做功課/測考

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-04-30+發表小一

原帖由 IloveJJ 於 15-05-01 發表
個個唔同喎!我個仔係謹慎型,睇好多次,肯定先寫答案,攪到唔夠時間做

...
呢個又係一個問題。

但我每次仔係唔睇題目所以錯嘅時候,我真係會好火。(例如題目要求cross, 佢就跟上一條一樣circle)。有冇人可以教我點睇開啲

回覆:小一生唔睇題目做功課/assesment

依家不少學校小一下學期已不再讀卷,小朋友要自己小心理解,否則分數可能會飄忽D

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-04-30+發表小一

原帖由 IloveJJ 於 15-05-01 發表
個個唔同喎!我個仔係謹慎型,睇好多次,肯定先寫答案,攪到唔夠時間做

...
我囝囝都比較大意和心急,有時睇咗一半題目就去做,不過佢做嘢就算快手,次次都夠時間對埋卷。小朋友慢慢 train 囉, 佢哋會不斷自我改善的。

引用:依家不少學校小一下學期已不再讀卷,小朋友

原帖由 sofesofe 於 15-05-03 發表
依家不少學校小一下學期已不再讀卷,小朋友要自己小心理解,否則分數可能會飄忽D

...
我間學校好似冇乜讀過卷,不過上學期老師都有講解一下大題目。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-05-01+發表個

回覆 IloveJJ 的帖子

唔可以叫佢圈住或underline重點嗎?考試前比份補充佢做,同計時,等佢知道自己太約用多時間。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 唔可以叫佢圈住或und

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+15-05-04+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-05-04 發表
試過叫佢圈,但佢考試無我在旁就唔做,計時在家無問題,返學校先死!不過,總算解決咗了!就係無得懶,識都要 ...
可以差咁遠

引用:小一生常唔睇題目/唔仔細睇題目做功課/測考

原帖由 S-Kwok 於 15-04-30 發表
小一生常唔睇題目/唔仔細睇題目做功課/測考是否正常/好普遍?
不只小一生

loklok0104 發表於 15-4-30 15:25
我地小一下學期中文默書及測考不讀卷, D分數直線下降
我囡都係,下學期測驗不讀卷,題目叫對的tick,錯的X, 佢只tick對的,沒打了X, 4題扣了8分,她答全對,但分數就比答錯1題的還低!還有,重組句子睇住d字來抄都抄錯十個8個字,佢話太趕所以寫得太快!

中英數常每科都扣左十幾分!

回覆 rchchan0505 的帖子

我個仔又係,份份卷少左成7/8分都因為大意,唔睇題目,抄漏字符號....  做卷佢好快手,但唔細心. 唔覆卷,寧願坐係到day dreaming.  人地話小一至小三是調整期喎, 希望小四唔同D 啦

angelafung100 發表於 15-5-13 10:53

我個仔又係,份份卷少左成7/8分都因為大意,唔睇題目,抄漏字符號....  做卷佢好快 ...
所以,現在做功課我都吾讀題目,叫佢自己睇,吾識才問,慳番好多功夫
前天第一次她可以自己靜靜地搞掂哂,我覺得超爽

我個仔係睇一半當明照做, 寫字打風咁, 晚晚用好多時間在更正上. 一吐氣
‹ 上一主題|下一主題