用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區小學邊間不太深又不太淺,課程適中? ...
樓主: sanwai1109
go

中西區小學邊間不太深又不太淺,課程適中? [複製鏈接]

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-15+12:35+般

原帖由 tszyaumama 於 15-05-17 發表
是否難叩呢?
間間差唔多啦,都係難叩。百幾人爭幾個位!

般官唔得可以李陞嘅。但留意,一定係band 1成績先入得返聯系學校架喎。

回覆 chingcging 的帖子

有人話英一老師有愛心,課程適中,是不是呢?英二老師無咁有愛心?

引用:回覆+chingcging+的帖子 有人話英一老師有

原帖由 sanwai1109 於 15-05-18 發表

有人話英一老師有愛心,課程適中,是不是呢?英二老師無咁有愛心?
英一老師有愛心就真係出晒名,英二就一般啦,成績看重啲啲。英二校舍較新,但感覺冷冰冰

英一的課程如何呢?

引用:回覆+chingcging+的帖子 英一的課程如何呢

原帖由 sanwai1109 於 15-05-25 發表

英一的課程如何呢?
一般啦。唔會教太深。如果想入band 1中學,最好keep住班頭5名。

引用:Quote:原帖由+sanwai1109+於+15-05-25+發表

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-25+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-05-25 發表
要頭5名先入到band 1?咁都唔易喎!
全級得50人,頭10名即佔住級1/5,條數正常喎。咁咪要全班頭5名囉。

回覆:中西區小學邊間不太深又不太淺,課程適中

呂小全級100人,俾你計盡band 1有25%, 要全級頭25名,即全班都係頭5名。

引用:呂小全級100人,俾你計盡band+1有25%,+要全

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-25+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-05-26 發表
得25% band 1咁少喳!
25%叫一般,st Peter都唔夠50%啦!其實band 1學位一定係最少,金字塔理論呀

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-05-26+發表得2

原帖由 chingcging 於 15-05-26 發表
25%叫一般,st Peter都唔夠50%啦!其實band 1學位一定係最少,金字塔理論呀

...
St. Peter 近七成,基恩丶英二丶中尼丶薄尼通通過五成,英一都四成幾,間間網頁都有貼出黎,St Peter就放榜日貼咗係門口

回覆:中西區小學邊間不太深又不太淺,課程適中

英一前幾年咪有個呀叔要跳橋嘅?話個仔全A都入唔到king's嗰單,佢個仔全班第9,全級2x, 唔係band 1生,所以入唔到。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-26+發表

原帖由 lauwingtai 於 15-05-26 發表
St. Peter 近七成,基恩丶英二丶中尼丶薄尼通通過五成,英一都四成幾,間間網頁都有貼出黎,St Peter就放榜 ...
st Peter要全級考125先可以係band 1生。

派到first choice唔係住band 1 的。老師主任會根據學生成績幫學生填form.

chingcging 發表於 15-5-26 10:26
st Peter要全級考125先可以係band 1生。

派到first choice唔係住band 1 的。老師主任會根據學生成績幫學生 ...

除了聖呂和顯理, 其餘都係全英中

chingcging 發表於 15-5-26 10:25
英一前幾年咪有個呀叔要跳橋嘅?話個仔全A都入唔到king's嗰單,佢個仔全班第9,全級2x, 唔係band 1生,所以 ...
呈分試用的是standard deviation中的"z-score", 不是直接用校內成績, 叫嗰個阿叔買本a-maths睇睇, 或者ian tsang的著作都有介紹。睇完佢就會明, 佢個仔成績表全級2x, 點解結果在呈分試咁差。

回覆 lauwingtai 的帖子

nkf  小朋友套校服咁似聖彼得!!   發表於 15-5-26 15:25
hkpapa852    發表於 15-5-26 11:19

chingcging 發表於 15-5-26 10:25
英一前幾年咪有個呀叔要跳橋嘅?話個仔全A都入唔到king's嗰單,佢個仔全班第9,全級2x, 唔係band 1生,所以 ...
級名次不等於呈分名次, 級名次2X, 呈分次有機會更好或更差.

怪只怪個亞叔唔去了解下遊戲點玩, 再加上亞仔唔夠叻
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lauwingtai 發表於 15-5-26 10:56
呈分試用的是standard deviation中的"z-score", 不是直接用校內成績, 叫嗰個阿叔買本a-maths睇睇, 或者ian  ...
標準分計法有D複習, 亦唔係一般人咁易理解, 所以我理解咗標準分之後再整用另一種方式(科目名次分數)同大家講解下, 級名次同呈分名次點解會有分別:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-05-26+發表得2

lauwingtai 發表於 15-5-26 10:48
除了聖呂和顯理, 其餘都係全英中

仲有呢間 --- 香港真光書院 - 呢間好似係鴨利洲個間

大坑間B1中學叫"香港真光中學"

扣晒呢幾間, 實質叫B1既英中都仲有6X%, 唔只5X%咁少
‹ 上一主題|下一主題