用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑期遊學團??
go

暑期遊學團?? [複製鏈接]

暑期遊學團??

有無家長以前有無比小朋友參加過暑期遊學團呀,比些意見我,因我想今年比大仔(讀小四)參加新加坡遊學團....唔該比小小意見我....  

Re: 暑期遊學團??

小四,太細 無需要

你參加旅行社=小型鴨仔團,無得益

但錢多就真無所為,去見下個 london eye 都無壞嘮!
Msma

What is the suitable age?
A working mother with two kids

你有無考慮過如果父母不在身邊時可否manage得到?如果可以嘅話就會係一個好好嘅experience!我和仔仔每年都會去Canada過summer since he was one,細個時我會係度陪足佢咁耐(我仔仔個godparents住係Montreal!)到P.3時,我第一次幫佢報咗間summer school,係無boarding嗰隻,要自已0800 & 1630去pickup,但好處係無其它Chinese,逼住就要主動同人溝通,仲要用英文嗰隻(吾主動同怕死係佢嘅弱項)!但估吾到佢第一日就認識到朋友仔,仲好主動join咗好多activities,簡直愛上了踢球,連lunch都吾食淨係玩!到放完summer我去Canada接佢時佢仲話吾掛住返HK,想留低!跟住嗰年SARS無得去就好disappointed,舊年未到summer就提我幫佢報名,舊年大個啲我就幫佢報多個science camp,佢enjoyed到不得了,又認識得多朋友,講英文講法文嘅都有!到我暑假完接佢時,簡直覺得佢成個young man咁,去mall food court仲主動幫我叫嘢食,好似我吾識英文嗰隻!見到佢去成個大個仔、mature晒,都好安慰同feel proud of him,之前真無想過佢可以咁independent!我想both of us gain a lot! Unfortunately he is P.6 this year, can't enroll him!

Hi Ms Ma

What will be a suitable age to go for such an experience?

Also, any recommendation from you on such summer school tours?

‹ 上一主題|下一主題