用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... ...
go

有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀... [複製鏈接]

有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀...

Dear,

I will send my kid to Cannan for study N1.  How about you??  
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Re: 有無媽媽會俾小朋友係迦南讀n1? 入黎分享呀...

which distinct?

I will also.  Hung Hom Cannan.  n1 2005-06.

akycheung,

荃灣海濱 or 九龍塘.  你呢?  小朋友幾大?  心目中有邊幾間呀?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

yungwingma,

Did you send the application form to the school?  

Why you like Cannan Int'l Kindergarten?

yungwingma 寫道:
I will also.  Hung Hom Cannan.  n1 2005-06.

Me also. My daugther will be n1 in Hung Hom Cannon
this year.   
yungwingma 寫道:

我都諗住比bb讀九龍塘迦南,唔知你地對呢間學校有無意見可分享呢??

菜菜子:

以我所知這所學校比較著重學術的.  程度也比較其他學校高.  但當然應該無根德園, st catherine咁深, 但一定唔淺囉.  另外此校又有外籍老師, 同家長溝通又非常緊密. 我鍾意此校是因為之上原因, 同埋無論邊間分校佢地d校學模式, 課程, 校長都是一樣的.   不會同其他學校一樣, 只是賣個名, 原來是渾水摸魚, 所以我會放心我的小朋友在此校就讀.  

咁你呢? 點解你又會選擇迦南.

菜菜子 寫道:
我都諗住比bb讀九龍塘迦南,唔知你地對呢間學校有無意見可分享呢??

d

Fionyiu :

我上次去參觀九龍塘迦南,覺得學校又大又光又乾淨,
d老師亦好nice,我仔仔仲同個老師玩到唔捨得走tim,
但我就唔係太清楚間學校o既教學模式,但而家聽完
你講之後對呢間學校信心大增呀,多謝哂你..   

Hello tcj,

我仲未參觀過荃灣海濱迦南, 所以唔清楚校舍好唔好.  如無意外, 我都會俾bb係迦南讀n1 - k3.  除非bb k1時考到培正or民生, 如果唔係就一定係迦南度讀.  這所學校程度真的好高, k3學生要計數 (e.g. 7+8+15), 要做週記, 閱讀報告.  k3程度等於小學1年班下學期的程度.  真係好高.  n1係有外籍老師教授英文.  另外仲有一個原因點解我會喜歡此校, 係因為此校是基督教學校, 每天早上小朋友會祈禱, 會有少少聖經故事的, 這點都是我喜歡的原因 (雖然我不是基督徒, 也不是天主教徒). 我應為小孩子有一個宗教信仰是好的, 會容易教導同埋個人都會善良d.  我的小朋友將於06年入讀此校n1, 你入左form未呀?  小朋友幾大?  我的小朋友n1時應該唔會坐校車, 我會親自帶佢上學, 放學就爺爺或工人接放學.
考私校如何?  我仲問緊人, 我諗應該都ok, 因為佢地程度高.

菜菜子:

唔好客氣啦. 你的小朋友會今年定係明年入讀n1呀?

菜菜子 寫道:
Fionyiu :

我上次去參觀九龍塘迦南,覺得學校又大又光又乾淨,
d老師亦好nice,我仔仔仲同個老師玩到唔捨得走tim,
但我就唔係太清楚間學校o既教學模式,但而家聽完
你講之後對呢間學校信心大增呀,多謝哂你..   

d

tcj,

係咩cd呀?  我未睇過喎.  你可否借我睇呀?  另外我會選擇荃灣海濱迦南.  因我家住元朗, bb又始終細,所以都唔想太遠.
我入左form lu.

tcj 寫道:
hi fionayiu,

我小朋友都係06年入讀n1呀, 你决定kln tong 定 荃灣 呀? 我睇過迦南隻CD, kln tong 真係又大又靚, 我都鐘意, 下過太遠了.  我未交form, 你呢?

d

tcj,

oic. 原來隻cd係取form時有得囉.  我過一兩個月都會參觀一下校舍.  如到時真係無, 我先問你攞啦.  我囝囝於明年入讀n1, 如果大家都係入到迦南, 咁真係有可能做到同學仔.  呀.  你除左報左迦南, 仲報左邊間呀?  你住邊區架?

fionayiu:

我都係住元朗架wo,但我想比bb今年12月
讀kln tong wo,因為我住近西鐵,計過西鐵
轉巴士1個鐘到,你住元朗邊頭呀?咁你去荃灣
海濱迦南方便ma??要幾耐車程呢??有無去過
睇下ok ma??我諗住自己湊仔仔番放學,所以
諗住湊左佢番學,有幾個鐘鼠去就近抖下,咁你係咪又一樣自己湊仔仔番放學??定撘校車呀??

係呀..其實迦南隻cd o既內容迦南個網頁都有得睇架...

菜菜子:

真係好開心, 終於搵到一位同道中人, 大家都是住在元朗. 又打算安排俾bb出去九龍讀書.

我住係朗庭園的, 你呢? 如果去九龍塘返學, 點樣搭車呀?  是否坐西鐵係美孚落車, 再轉地鐵, 然後再轉其他車呀?    可否告知??  

如果係荃彎海濱迦南返學, 我就會坐西鐵再轉的士囉.

另外我係working mama, 我會先揍bb返學才返工.  放學就會搵爺爺或工人接放學.

Fionyiu:

我住係元朗西鐵站就近行五分鐘到西鐵,
如果去九龍塘返學,我試過出門口計一小時la,
由元朗西鐵站上車撘去南昌站出巴士總站,
轉撘12A巴士,去到明愛賓館個站落車,
行一分鐘就到喇!!總車費17.1...
我覺得都幾方便,因為我覺得九龍塘迦南間
校舍真係好正,我bb真係好鐘意間學校,
仲玩到唔捨得走tim,佢又好喜歡d miss ,
所以遠d就遠d la....
同埋佢地有playgroup15個月bb已經可以上,
$1000 (8堂)每星期2堂,我都諗住遲d比bb番下,
咁你番荃彎海濱迦南,車費會唔會貴d,
但時間係咪快d呢..你真係一個好mama呢,
要番工仲肯湊bb咁遠番學.........   

d
‹ 上一主題|下一主題