用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指 ...
樓主: 思德寶貝
go

你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教 [複製鏈接]

回覆:kissobaby 的帖子

哇塞,你真係LH的die heart fans,只要係關於LH的post就會見到你的大力推銷

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+15-04-22+發表

原帖由 bbsissi 於 15-04-22 發表
別的不清楚,其實面試當天老師有掛名牌,觀察一下就知道了
kissobaby好奇怪。自己仔女讀一間LH之嘛, 但所有分校好似都關佢事,仲長篇大論,咁得閑。

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+15-04-22+發表

原帖由 nic_bb 於 15-04-22 發表
媽媽放鬆d....... 每個人觀點角度都唔同, 有唔同意見係正常既, 否則可來討論呢? 教育王國討論區一定有好同 ...
一邊倒支持自己個仔女返果間的確係偏頗羅!我知LH係好學校,但係EK實在太多LH的正面言論,眾多粉絲打手極力吹捧,一旦有些少負面評論,就長篇大論defense。佢係唔係真的那麽好呢?越看得多post,越覺得可疑羅。建議大家可以search海外家庭對LH的評論,某地純英文論壇有,以作參考.

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-22+發表一邊

原帖由 Vickyblah 於 15-04-22 發表
我都睇過其他forum。其實ek都有個爸爸曾經講過LH負評(記得個位爸爸嘅小朋友唔適合LH讀得唔開心,而個位爸 ...
kissobaby應該唔係粉絲咁簡單啩。一般家長最多捍衛下自己過間咋,佢好似間間分校有負評都跳出來打抱不平哦,康城離你好遠哦!最好笑仲要評論人地新註冊可疑。

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

負評個爸爸都有係其他論壇話不中意LH康城校的教學,但優點佢都有講:老師有heart;重語言教育。記得缺點係課室較逼;功課多;全部係中國人,冇國際小朋友。因佢海外返來啩,屋企講英文,所以小朋友不適應廣東話教學,唔中意間學校。

Littlechouchou 發表於 15-4-23 03:24
可以分享其他forum 是哪些嗎?
Some comments from the forum for your reference. I don't want to copy the link here.

Learning Habitat in Lohas Park has a strange principal, although they seem popular.  Parents complain about the amount of homework given to the kindergarteners.

Actually a lot of the parents like it.  They do have their strong points.

I will try to summarize like this:

Positives:
- language teaching seems to be strong
- the teachers are nice with passion

Negatives:
- the classrooms are too crowded (28 students in a relatively small classroom)
- doesn't seem to allow the students to pick and choose (i.e. a 'forcing' type of teaching method)
- could be better if the students are allowed to be more independent
- homework every Friday (too much in my opinion)
- not multi-cultural (I think every student is a Chinese if I am not mistaken)
- no outdoor area for outdoor activities
- as there are too many students in a class (28 in total), the students aren't receiving enough individual attention in my opinion

hhyeu1 發表於 15-4-23 11:00
Some comments from the forum for your reference. I don't want to copy the link here.

Learning Habit ...

Found his comments on EK:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2814079&highlight=%E5%AD%B8%E4%B9%8B%E5%9C%92%2B%E5%BA%B7%E5%9F%8E

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-04-23+發表大

原帖由 bbsissi 於 15-04-23 發表
教師資歷問題以前有家長要求過也是以vic舉例希望學校提供,沒有如願,因為有些是沒有幼教資格的,有些只是 ...
下?咁學校有冇地告示板可以看到老師資歷?我知有地學校係可以係校內見到簡單地老師資歷介紹。

引用:Quote:原帖由+思德寶貝+於+15-04-24+發表回

原帖由 bbsissi 於 15-04-24 發表
哈哈不是,任教過幾年
哇!老師來了!請多多指教,為家長指點迷津!turn over真係咁高咩?另外,LH同其他將軍澳區的國際幼稚園比,真係有過人之處嗎?如果講老師水準,係唔係差不多咧?多謝啦!

引用:以上說了我的個人評價的優點方面,可能不夠

原帖由 bbsissi 於 15-04-25 發表
以上說了我的個人評價的優點方面,可能不夠全面供大家參考,接下來說一下有待改進的地方,當然也是我個人認 ...
真係好詳細同客觀!多謝!可否再分享下你對將軍其他國際幼稚園的看法?是否比LH差好多?

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-25+發表真係

將軍澳據我所知應該還有greenfield吧,德寶好像也是,很清楚談不上,但也有舊同事裡面任教過,相對而言綠茵 ...
多謝指教!因為我個LH offer係下午,而德寶同綠茵都係上午,小朋友習慣睡午覺,所以唔知應該點簡好。咁PN其實個個學校都係差唔多咧?簡一間方便的即可?K1再來過?

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-25+發表真係

將軍澳據我所知應該還有greenfield吧,德寶好像也是,很清楚談不上,但也有舊同事裡面任教過,相對而言綠茵 ...
另外,都想請教係你的專業意見,點為之谷得起的小朋友呢?宜家都係兩歲多DD。收谷的小朋友有咩特點呢?

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-25+發表多謝

看你的期望啦,LHK是上了pn一定包上k1,會有機會重新分班,但是英普還是粵英不是自選還是抽籤的(現在有沒 ...
多謝你啊!咁難得由任教老師親自解答!感激感激!

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-25+發表多謝

看你的期望啦,LHK是上了pn一定包上k1,會有機會重新分班,但是英普還是粵英不是自選還是抽籤的(現在有沒 ...
K1走一半咩?但係考K1過時都係返著兩個半月到PN哦!

minichan1  我估去龍校  發表於 15-4-25 16:46

引用:路過,bbsissi+既意見好好。我最後無考LH+2

原帖由 L+H 於 15-04-25 發表
路過,bbsissi 既意見好好。

我最後無考LH 2nd in, 我個女係6月b,課程設計似乎大b、甚至超大b會更合適, ...
所謂名校就係招攬一批叻學生,然後再和家長一起谷谷谷,達到靚麗的升學成績,用來招攬下一批叻學生。幼稚園,小學,中學都係如此。

引用:Quote:原帖由+bbsissi+於+15-04-26+發表我

原帖由 LePetitBal 於 15-04-26 發表
就是理性家長才要有獨立critical thinking,才不應盲目相信未經實證的流言誹語, 對不?

話説回來, 妳“當年 ...
老師只係講番LH的情況俾大家,而且又客觀又中肯,非常難得。你又扯去邊咧?而且詞不達意,唔知你想點!

train    發表於 15-4-27 09:20

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-26+發表老師

原帖由 LePetitBal 於 15-04-26 發表
妳識佢嘅? 妳又肯定佢係老師? 係邊間LH呢? 人講乜妳就信? 真係要求證吓喇!

再者, 起初又係你哋話有人偏頗L ...
晒時间同一D 無可能溝通channel 既人講咁多, 好鬼晒氣!BYE BYE!toocold:

‹ 上一主題|下一主題