用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1生乙二怎樣填?
go

九龍城B1生乙二怎樣填? [複製鏈接]

男仔BAND 1中 , 老師建議乙一可以進取些選B1A學校 (喇沙,  迦密),  但乙二就要保險選銀禧.
是否應該這樣?

我想乙二是否有可能選旅港, 黃笏南 , 乙三才選銀禧? 這個方法會否冒險 ?

請問乙部1-5 的排法可以怎樣填? 請大家幫忙.

王家爸爸  咁早填銀禧?  發表於 15-4-20 15:59
   4    0    0    0

回覆 kipl 的帖子

乙二銀禧之後點填?

王家爸爸  點填都無所謂  發表於 15-4-20 16:03

乙三填丘佐榮.然後選他區.

其實銀禧是甚麼BANDING ?
是否較黃笏南/旅港為低 ?

王家爸爸  黃笏南大約Band 1中  發表於 15-4-20 16:01
王家爸爸  銀禧大約Band 1 尾  發表於 15-4-20 16:00

chrischeung 發表於 15-4-20 14:17
回覆 kipl 的帖子

乙二銀禧之後點填?
如果乙二填銀禧,之後點填都無所謂,因為入唔到乙一就會入銀禧。

kipl 發表於 15-4-20 15:56
乙三填丘佐榮.然後選他區.

其實銀禧是甚麼BANDING ?

九龍城區 BAND 2 的人都有機會抽到銀禧,好明顯 BAND 1 生唔駛咁快抽銀禧,試左 黃笏南 及 旅港 先,然後至選銀禧 及 聖家這類學校。

---------------------------

讓我又再將我的舊 POST 貼出:

根據 KHMAMA 上年及前年 既 資料:
1. 一定要放乙一,如果唔係一定無位 既 學校係
    瑪科諾 / 迦密

2. 放乙二,都有機會入到 既 學校係
    黃笏南

3. 放乙五,都有機會入到 既 學校係
    旅港

4. BAND 2 學生放銀禧做乙二入得到

5. BAND 2 學生放聖家做乙五入得到

6. 2013 年 有人放 培正 做乙二入唔到,但 2014 年有人放培正做 乙四入到

------------------------------

根據以上資料及我個人喜好:
乙一:迦密 / 華英 / 培正 (這些學校不排在乙一的話,入到的機會很低) (培正學位十分少)
乙二:黃笏南 / 民生 (民生的學位不多,不宜放太後)
乙三:黃笏南 / 旅港 / 丘佐榮 (黃笏南是熱門,必須放在首三個志願)
乙四:旅港 / 丘佐榮 (上年有人將培正放乙四,結果成功執雞)
乙五:旅港 / 丘佐榮 / 聖家 / 銀禧
乙六:聖家 / 銀禧
乙七:聖家 / 銀禧 / 何官

憫父 發表於 15-4-20 16:08
九龍城區 BAND 2 的人都有機會抽到銀禧,好明顯 BAND 1 生唔駛咁快抽銀禧,試左 黃笏南 及 旅港 先,然後 ...
我對BAND 2 學生乙五可以入都到聖家,覺得有點奇怪。

王家爸爸 發表於 15-4-20 16:15
我對BAND 2 學生乙五可以入都到聖家,覺得有點奇怪。

我都覺得,好不合理。
就算係,我都覺得係千年難得一遇 GE 超級大死雞,執到真係家山有福。

資料可參考
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

王家爸爸  但優質死雞唔係年年有  發表於 15-4-20 16:31
王家爸爸  我都覺得係  發表於 15-4-20 16:29
‹ 上一主題|下一主題