用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學
樓主: goodmorningsir
go

聖瑪加利英文小學 or 地利亞英文小學 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

我問過地利職員,佢話要考呈分試和參加升中派位

不用客氣, 我不是特登糾正的,請不要介意,只是想弄清楚是否會呈分同參加升中派位.青衣個間有一個教師話無數據有關學生升中情況喎.亦好難講間學校有幾多band1生.
其實,我想知多d有關青衣個間地利亞(閩僑)的詳情.不過就好少人講.

青衣同美孚我都問過, 兩間都要考呈分試及參加升中派位.唔知兩間d校服及制度係咪全部一樣呢?我知青衣個間書包是劃一用學校書包的.

hkpapa852  謝謝你的資料  發表於 15-5-18 14:27

同意你的說法, 可能港人對其他種族不太認識, 就算港人孩子也有品格不好的.我只係睇過青衣佢地放學一次咁多, 未發現有咩問題, 不過我又唔可以經常去個度睇佢地放學,個次亦撞唔到華人家長,所以對佢地仍是不了解.
但我有一次去美孚地利亞小學,向一個該校女學生問路, 看她的樣子是外籍來的,但不肯定是否印巴籍, 她很斯文, 她用流利英語友善地回答我.令我留下良好的印象.

不過,朋友一聽到我考慮這間, 佢地都話唔好諗呢d"另類"學校,都係去番一般學校好些咁話喎.

回覆 sbux 的帖子

那你經常經過哪一間, 可否將觀察所得與我們分享,好叫我們有多些資料考慮.?

回覆 kkestherbb 的帖子

青衣個間華人比例係10-20% 而美孚個間就10-15%, 少數菲, 韓等,換言之, 華人係每班中係"少數民族"以上資料係我打去兩校問的, 想了解多d,不妨打去問吓,不過我都係問接線職員, 無搵到校長問

回覆 goodmorningsir 的帖子

對你所有同感, 很多港孩連基本打招呼也不會, 見到大人眼尾都唔睇吓,當你無到.
我打電話去兩間地利亞問過,係要考呈分試, 參加派位, 教的是香港課程, 只是英文教深一年,中文分幾組按程度上課,有普通話科, 但無普教中.至於學法文方面, 我就不太清楚. 總括來說, 即係同普通津校一樣.

但要留意兩間學費不一樣, 而且要考慮校網問題, 一間葵青網, 一間深水埗,呢個都係我考慮因素之一,因為關乎將來派到那些學校.(如果孩子未能在第一階段自行分配中考到理想中學的話)

hkpapa852 發表於 15-5-20 12:48
仲要留意一樣
葵青個間係直資, 有一條龍中學, 註冊咗無得再抽小學.
青衣個間係直資,學費平好多, "有一條龍中學", 你指的是直升地利亞中學?

回覆 goodmorningsir 的帖子

升中派位,係根據三次呈分試成績(小五下學期, 小六上下學期), 將全港學生平均分3個BANDING, 先派BAND1, 再派BAND2, 最後派BAND3.
係家長心中, BAND 1 之中重要分1A 1B 1C, BAND2及3都係咁, 但此細分對第二階段派位無影響, 而對第一階段自行分配學位有影響, 比如孩子成績係BAND1 A, 便可以在第一階段揀BAND1 A中學面試(當然亦可揀低過自己BANDING的, 但較少人這樣做) , 如此類推.

當然, 有些人亦會向難度挑戰, 會選擇高過自己BANDING的, 因為呢兩年出生率低, 可以選較高BANDING的中學, 有大些機會入到.

hkpapa852 發表於 15-5-20 15:55
我講係深水埗間地利亞中學. 不過再check 過, 其實似乎無明確有直升保証. 我諗都係問清楚學校好D.

不過直 ...
美孚地利亞都要考呈分試,係深水埗升中校網, 換言之, 應是要參加升中派位大抽奬的

回覆 jojoplanet 的帖子

係呀, 第二階段咪就係先處理哂band1生, 再處理band2, 最後band3.
係第二階段, band 1ABC都無影響, 因為要睇電腦編配的"隨機編號", 號數先的就派先, 這樣, band 1A嗰個的派位次序可能後過band 1C嗰個, 而1C嗰個可能比1A嗰個先派到理想的中學.

可以這樣說: 第一階段自行分配學位--靠實力
                    第二階段攪珠-------------靠運氣

無論靠咩, 最好都係先做好自己,其餘就聽天由命
"You do the best, God does the rest."

我對孩子説: 若你的成績好,在第一階段你便會有多些選擇的機會,你所能做的,是努力讀書,爭取你心儀的中學.

回覆 Jessica.Ceci 的帖子

原則上升中校網係跟讀緊既小學, 但到六年級時, 學校會派一份表給你, 如果你要番屋企個校網, 可以申請轉網.過左期限唔提出, 之後就不可以轉.

回覆 jojoplanet 的帖子

說清楚一點, 孩子讀緊學校的banding是一個"估計", 數據來自以往師兄姊的成績.但這個"估計"都幾準吓, 六年級時, 有d學校會知會你孩子是什麼banding,有d仲會講埋係band 幾A, B定C.

舉例某間有實力的小學全級120人, 據過往師兄姐成績數據, 其中60名學生是band1, 餘下60名是band2及3, 換言之, 全級考頭60名的學生是band1, 其中平均分3份, 全級考1-20名是1A, 考21-40名是1B, 考41-60名是1C. 第61名起是2A.......
‹ 上一主題|下一主題