用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成 ...
go

有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成效如何? [複製鏈接]

如題,thx

2    0    0    1

回覆:有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成效如何?

我上咗八個月Ap. 每星期五日,3個鐘。

引用:我上咗八個月Ap.+每星期五日,3個鐘。 +

原帖由 sky_chan88 於 15-04-06 發表
覺得好唔好?點解會停?

引用:Quote:原帖由+sky_chan88+於+15-04-06+發表

原帖由 lulumelody 於 15-04-06 發表
覺得好唔好?點解會停?
我仔升K1,時間唔啱。而且好遠。打好咗個底就冇返咁密

引用:我上咗八個月Ap.+每星期五日,3個鐘。 +

原帖由 sky_chan88 於 15-04-06 發表
可否分享一下成效?小朋友邊方面有進步?

引用:Quote:原帖由+sky_chan88+於+15-04-06+發表

原帖由 Pooh68 於 15-04-09 發表
可否分享一下成效?小朋友邊方面有進步?
聽指令會有明顯進步。專注力好咗因為是一對一。但問題是一去返一大group人時又發夢。而ABA好洗腦式。細個返打好個㡳aba係ok. 但大d最終要返學,所以我上到K1冇上。去返d small group training. 有其他小朋友交流。

我仔之前係呢間上左8個月, 佢個訓練模式好簡單, 針對你小朋友有咩需要, 就不停重複重複練習, 而且多數係用利誘方法.
頭一個月, 治療師會同你小朋友建立關係, 觀察小朋友有咩需要同埋有咩喜歡, 然後就會設定訓練計畫. 例如訓練小朋友模仿大人, 做到就會獎果樣玩具, 畀佢玩15秒, 然後收番, 如是者不斷重複. 直到小朋友可以長期做到呢個指定動作, 就當OK左. 佢地會定期開會, 討論小朋友進度, 亦會同家長討論, 睇睇有d咩要調整.
我個人認為, 如果小朋友有情緒問題, 佢地個訓練會頗有用, 因為我見到佢地真係會令小朋友少左發脾氣等等. 不過好似我仔咁, 長期cool cool, 係唔so你就唔so你, 寧願唔玩都唔肯做, 就效果不大
去到後期, 佢地已經冇玩具可以吸引到我仔去配合訓練, 佢地都有少少無奈
而且呢間樣樣都計錢, 收費唔平, 雖然服務就一流

回覆:sky_chan88 的帖子

多謝分享!

回覆:有冇家長試過AUTISM PARTNERSHIP(簡稱AP)嘅ABA治療,成效如何?

我個仔開學前返左4個月, 進步好大,好感恩k1前發現問題, 又咁岩比人refer 再refer 咁去左ap,

我仔仲有少少情緒問題, speech delay 仲有少少, 但已經進步左好多(1年前係得大約20個詞語), 基本野已經講到成句。

返學有時會曳, 但學習無問題, 老師話班內成績算好。

引用:我個仔開學前返左4個月,+進步好大,好感恩

原帖由 saula 於 15-04-22 發表
我個仔開學前返左4個月, 進步好大,好感恩k1前發現問題, 又咁岩比人refer 再refer 咁去左ap,

我仔仲有 ...
ABA是否要一星期返足5日?每次3小時?

ABA 費用多少錢?

引用:ABA+費用多少錢?

原帖由 T96 於 15-06-02 發表
ABA 費用多少錢?
上年兩萬五千五一個月。未計其他例如parents training等等。ABA係貴架🙈

回覆 sky_chan88 的帖子

我想問你停咗ABA 之後番邊類型O既小組? 因為我個囡上ABA係好專注,但一番幼稚園就夢遊, 我唔想佢成日好似補習咁

sky_chan88 發表於 15-6-19 23:30
上年兩萬五千五一個月。未計其他例如parents training等等。ABA係貴架🙈

...

ABA好貴。

回覆 irisban 的帖子

ABA is 1:1 usually.
‹ 上一主題|下一主題