用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」 ...
樓主: elaineeason
go

小一罰抄50句抄「我不會再說粗言穢語」   [複製鏈接]

回覆 elaineeason 的帖子

而家好多老師都冇時間分邊個啱唔啱,多數都一齊罰

回覆 tinyan1977 的帖子

請留意樓主講的事發經過,係有個同學仔話佢個仔在先,佢個仔用同一句說話回敬,而家咁樣好似話到樓主個仔錯曬咁,唔係咁好

回覆 四隻貓 的帖子

我好記得中一時有個Miss玩針對,我當時是普通的温ling頭,全班有幾個女同學留呢個頭,但是就係要我一個剪短,我唔剪,可佢自己拿鉸剪剪我D頭髮。得罪佢嘅原因唔係我,係因為當時父親返夜班,日頭訓覺,剛好她早上打電話比我啊爸講簽名的事,我啊爸比電話叫醒心火盛講左句粗口。之後我冇好日子。

如果不想造就小惡霸,不知錯的新一代,由“好”老師處理吧!

回覆 haihaimom 的帖子

絕對認同,當然正常家長唔會想做怪獸,但是教育界也有害群之馬,以前的年代一般父母知識水平唔高又無時間,好多時老師說什麼就什麼,做就好多不良老師,當然本人亦遇過很多好有heart 的老師,但品格有問題的也不小。假如我們盲目地相信老師的話是對的,那只不過證明自己沒有分析能力,盲從附和。要知道,“老師”只是一份職業的名稱,老師也只是一個人,我們做家長的,要明辨是非,如果遇到好老師要多多配合,可是遇到品格不良的,就算不敢據理力爭,也不要輕易就算,否則只會令這些人變本加勵,污染教育界,遺禍下一代。假如以上內容有得罪某些老師,在此謹以最誠懇的態度,說一聲對不起,請你們明白為人父母的心。世界上有各行各業,如果對教育缺乏熱情,何不另某發展,或許能闖出一片新天地呢!
‹ 上一主題|下一主題