用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:深水埗BAND3排位問題.
go

請教:深水埗BAND3排位問題. [複製鏈接]

我細仔是BAND3尾成績,個人好樂天,有讀寫障礙,所以成績一直很差.
今年小六,而家苦惱緊小六排位.
心水,九龍工業,廠商會,中聖.
其他毫無頭緒.
有想過在甲一博一間BAND2(劉皇發或莫慶堯)但不知道有沒有機會.因大仔讀劉皇發,所以其實最想佢入E間.

因為成績太差,不可預再叩門,所有一定要在派位階段入到.

王家爸爸  九龍工業  發表於 15-3-27 14:14
elbar  或一博乙部 莫慶堯/協同   發表於 15-3-24 19:19
   0    0    0    0

回覆:請教:深水埗BAND3排位問題.

中聖系私校要比學費,不要選擇!

廠商會校風差不要選。

中聖雖然要交學費,金額不多,可考慮。

九工有轉責老師負責有讀寫問題的學生。

回覆:MariaTsui 的帖子

謝謝你的意見,九工自行試左面試,阿仔一出校門就話好中意,你覺得甲一值得博劉皇發嗎?大仔六年級時有兩個band3同學博到入!

如仔仔是band 3尾,我覺得唔搏劉皇發會較好。唔係考慮有沒有機會抽到,而係就算抽獎入到,可能同大部分同學成績有段距離,追得辛苦之餘又打擊自信。

如果仔仔in完也喜歡九工,不如疊埋心水甲一乙一都填九工,甲一雖然位少,但你始終係多一個機會抽入。另外,我有個睇法,你自行甲一乙一都九工,如果仔仔最終派九工,雖然唔知是否自行入,但你可當他真係自行入,告訴仔仔可能因為他in得好、老師覺得他有禮貌、鍾意他操行好等。讓他好有自信咁入讀中學,鼓勵他畀心機讀他可做得好的。做人有自信、積極向上,比起成績更重要啊!

little_yolky  Agree no more  發表於 15-3-27 14:29
MariaTsui  AGREE  發表於 15-3-25 14:50

回覆:WinnieCatCat 的帖子

謝謝你的意見,我也打算這樣填,但甲一,乙一,二之後已不懂怎樣填了!

我覺得之後的可以考慮選擇 他區的 BAND 3 , 如 沙田區 , 油尖旺 和九龍城區

雖然要搭車 , 但不會太遠..
看了一下你的校網
他區的 BAND 3 如:
三育 和 勞工子弟 , (學費不算多 , 我也有看他們返學/ 放學 , 覺得學生算 OK)
賽馬會官中 , 陳樹渠 , 彭學高 ,

沙田: 黃鳳婷 , 楊葛小琳 ,  (不過沙田不太熟 ,希望其他沙田區的 介紹校風好的BAND 3 吧)

回覆:lucia6119 的帖子

我會考慮油尖旺區先,三育,勞工子弟,諸聖,麗澤,這些可以嗎?

引用:我會考慮油尖旺區先,三育,勞工子弟,諸聖

原帖由 cheukmanlai 於 15-03-25 發表
我會考慮油尖旺區先,三育,勞工子弟,諸聖,麗澤,這些可以嗎?
三育同勞工應較好,麗澤在油尖旺算係好過潮洲既選擇囉,但千祈唔好選諸聖,呢間真係

回覆 cheukmanlai 的帖子

麗澤和諸聖 真係麻麻 , 還是先排 勞工子弟 和 三育 , 前 2 年 , 朋友兒子SSP區 BAND 3 也派到 勞工 , 現在讀得都幾好 ..
如果九工 你也放首選, 那麼我覺得 彭學高, 賽馬會官中 和 陳樹渠都可以考慮

lucia6119 發表於 15-3-26 20:44

麗澤和諸聖 真係麻麻 , 還是先排 勞工子弟 和 三育 , 前 2 年 , 朋友兒子SSP區 B ...
陳樹渠好似轉左做直資, 請上該校website望下

回覆:lucia6119 的帖子

但如果三育,陳樹渠放三,四有機會派到嗎?

cheukmanlai 發表於 15-3-23 16:57
我細仔是BAND3尾成績,個人好樂天,有讀寫障礙,所以成績一直很差.
今年小六,而家苦惱緊小六排位.
心水,九龍工 ...
九龍工業唔錯,不過 Band 3 生機會唔高。

WinnieCatCat 發表於 15-3-26 07:58
三育同勞工應較好,麗澤在油尖旺算係好過潮洲既選擇囉,但千祈唔好選諸聖,呢間真係。

...
我妹妹諸聖畢業, A level 兩A兩C, 不過英文揸槍, 要補考第二年先入到大學。

呢間學校部份老師真係好一般, 但阿妹中三遇到好老師, 所以由band 3成績一年內變咗做band 1。不過, 英文呢樣嘢真係無得追。我成日都好自責, 其實當年如果睇佢多D, 花D錢搵個英文補習俾佢, 英文合格有2A2C, 都入到中大啦, 依家可能好好多

看了陳樹渠 , 真的轉直資了 ,學費每月 750

引用:回覆+cheukmanlai+的帖子 看了陳樹渠+,+真

引用:Quote:原帖由+lucia6119+於+15-03-27+發表

原帖由 TAOTAOLEE 於 15-03-27 發表
陳樹渠是Band幾? 校風如何?
陳樹渠應該是深水埗區B3中比較好,當年囝囝填30間時,陳樹渠是守尾門第一間,因囝囝不是B3,萬一不幸派B3,就用"陳"來守尾門

回覆:MariaTsui 的帖子

我記得之前你對我的幫忙,好像你兩位子女係讀匯基同劉皇發的,對嗎?

‹ 上一主題|下一主題