用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 14校網 香港嘉諾撒學校 好唔好?
樓主: 幸福花師奶
go

14校網 香港嘉諾撒學校 好唔好? [複製鏈接]

引用:Quote:ncdbcvf+發表於+15-3-25+11:56+北官

原帖由 bobbob 於 15-03-25 發表
但呢2間多人揀,我淨係識2個用15分入(超過20人揀),佢哋必收生好多,滬江好多乙一都入唔到。 ...
15分入到而又唔多人揀既學校,俾你你都唔會想揀。
有宗教多舊生果啲一線小學,同樣大把人揀,20分入到既都唔多。
咁如果想入一線,而你又只得15分,你會想博間一線既,定博間二線都唔一定入既?
呢啲要自己諗諗。

醒目開學勳章

ncdbcvf 發表於 15-3-25 15:36
15分入到而又唔多人揀既學校,俾你你都唔會想揀。
有宗教多舊生果啲一線小學,同樣大把人揀,20分入到既都 ...
我唔會用受歡迎程度去揀學校,最受歡迎唔等於最適合自己小朋友,呢樣嘢家長自己要諗清楚

引用:Quote:ncdbcvf+發表於+15-3-25+15:36+15分

原帖由 bobbob 於 15-03-25 發表
我唔會用受歡迎程度去揀學校,最受歡迎唔等於最適合自己小朋友,呢樣嘢家長自己要諗清楚 ...
咁我都唔係話以受歡迎程度黎揀學校。只係樓主問緊14網,14網15分入到既,得滬江北官太古同寶校,咁以升band one %黎計,滬江北官同太古係比較好。咁既然呢三間15分都係要抽,北官有聯繫band one官中,滬江有六七成入band one,咁點解拎住15分要去博升中無果兩間好既太古同必入既寶校?
呢個只係我個人意見,我都唔會以受歡迎程度揀學校,我諗你誤會咗我講既說話。

回覆:14校網 香港嘉諾撒學校 好唔好

滬江,北官,太古都有人15分入。嘉諾撒15分冇可能入到,好多20分天主教徒,25分弟妹跟尾。嘉諾撒班上真係好多天主教徒,唔通除宗教分外,叩門都有着數

其實自行只計分唔計區, 無需限死自己係同一校網, 所以我唔明點解咁多人自行都一定要揀番自己個校網既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Wistaria 的帖子

入讀到嘉諾撒小學已經等於半隻腳準band 1中學生, 梗係競爭大, 6年後除非成績包艇,
否則不用再煩

hkpapa852 發表於 15-3-26 09:35
其實自行只計分唔計區, 無需限死自己係同一校網, 所以我唔明點解咁多人自行都一定要揀番自己個校網既學校 ...
或者選小學和選中學不同,小朋友年紀小,就近返學比較合適。

saiwanho 發表於 15-3-26 13:44
或者選小學和選中學不同,小朋友年紀小,就近返學比較合適。
就近返學?

如果你LS/MCS有25分, 住屯門, 真係唔抽LS/MCS?

我只會認為, 只係係為咗二線學校而要跨網返學, 咁就唔啦!

而且同網既學校都可能要搭校車先到, 甚至可能仲耐過返跨網既學校.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-26 13:51
就近返學?

如果你LS/MCS有25分, 住屯門, 真係唔抽LS/MCS?
如果您所講的case發生在我身上,我會選擇搬屋,從屯門出九龍,如無法搬屋,我會盡量就近返學就算(當然不是太差的學校),因爲不忍心個細路日日辛苦。

為2綫學校跨網,我都覺得不值得。

引用:回覆+Wistaria+的帖子 入讀到嘉諾撒小學已

原帖由 公主老豆 於 15-03-26 發表
回覆 Wistaria 的帖子

入讀到嘉諾撒小學已經等於半隻腳準band 1中學生, 梗係競爭大, 6年後除非成績包艇,
認同

回覆:14校網 香港嘉諾撒學校 好唔好?

咁炮米一缐定二缐?易入嗎?

引用:Quote:Raccon+發表於+15-3-24+15:41+我想問

原帖由 hkpapa852 於 15-03-24 發表
呢個係最大機會可以搏, 但20分真的只有抽......

上年有位會員, 住在12網, 20分抽不到, 110, 最後還是有叩 ...
你真係好鬼好記性

hkpapa852  有冇後悔無返去in叩門?  發表於 15-4-20 09:49

回覆:14校網 香港嘉諾撒學校 好唔好?

2013and 2015我都識有人乙二入了北官,所以15分大抽獎入北官絕對係大機會的。

‹ 上一主題|下一主題