用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 k3 生學中文字
go

k3 生學中文字 [複製鏈接]

以經長期 伴讀中文書( 如我自已會讀/ 漢字 500), 但仍唔係認得好多字

想請教 買字咭, 一隻隻咁記 定睇中文書 對認字有 效D ?

請指教

17    0    0    0

回覆:little_yolky 的帖子

明白,thanks

shamshamwong 發表於 15-4-22 00:03
Thanks
我返屋企再睇清楚, 係柏雅出版社的, 右上角寫住「低幼漫畫」, 但入面唔係漫畫, 係字嚟, 不過啲圖係好大幅。

引用:Quote:shamshamwong+發表於+15-4-18+11:37+

原帖由 little_yolky 於 15-04-20 發表
商務, 唔記得左上角定右上角寫住幼兒版的。
Thanks

我有三個小朋友, 屋企的書基本上係一定多過佢學校幼稚園的書, 同埋周圍拎, 周圍睇 (reachable), 我其實不會真係日日捉住佢地講故事, 反而係佢地會鍾意捉我講, 同埋見到唔識的字會問。

哥哥好細已經開始漢字500, 依家k3, 基本上閱讀程度已達到小學三年級左右, 當然寫字另計。但妹妹k1, 同樣方法, 同樣教材, 結果, 都係要用返字咭逐個逐個字認, 到依家仲未追到學校水平.............對於漢字500亳無興趣, 對住d圖畫同字一舊雲咁; 第3個仲係bb, 尚是未知之數

所以, 小朋友都係要睇性格同能力..........因材施教雖然老土, 但work

MrBeast  因材施教 agree  發表於 15-4-22 05:13

回覆:k3 生學中文字

我從來都無俾認字卡阿囝睇,主要閱讀中,英文書幫助阿囝認字。

shamshamwong 發表於 15-4-18 11:37
回覆 little_yolky 的帖子

你好...西遊記幼兒班邊度有得買..謝
商務, 唔記得左上角定右上角寫住幼兒版的。

為乜?

回覆 little_yolky 的帖子

你好...西遊記幼兒班邊度有得買..謝

回覆:hippoo 的帖子

我仔k2,有閱讀習慣,英文已可開始自己睇chapter books,不過佢唔會主動睇中文書,我無逼佢,但我會教佢睇基礎漢字,佢睇英文好快,但學中文就用字卡學會深刻啲,其實我諗睇小朋友興趣,學識睇字都係先後嘅問題…

up

每個小朋友的性格未必一樣,我個女喜歡唱歌,跳舞,距學中文除了伴讀,就系唱兒歌,一路唱一路跳,可以背默寫成首歌出來。

伴讀係不二法門, 我都係由bb開始每日都會講故事, 先指住D字咁照讀, 之後先再口語講解, 中英都係咁, 我係有講基礎漢字500, 但無用字卡
女女K2時已經有自己閱讀既習慣, 宜家K3, 中文除左繪本, 可以自己睇橋樑書, 大偵探福爾摩斯, 兒童版西遊記同三國演義, 英文亦睇緊chapter book
雖然佢可以自己睇, 但我每日仍有2次伴讀時間, 但我英文唔叻, 就轉左俾有audio cd既chapter book佢邊睇邊聽
語文係需要浸既, 加油!!

咁細個,睇故事書有趣味D

我睇內容,而家多數書面語讀一次,再口語講一次,特別詞語就再多D解釋,例如成語。

K1-K2時我會口語講一次比個女聽,K3時會照書讀一次,再會叫佢自己朗讀一次。問下問題、感想,睇下佢讀完是否真正明白內容。

bobbob  咁咪好悶?  發表於 15-3-24 19:02

引用:想請教下你地同小朋友講故事,+會用口語化定

原帖由 rhodo 於 15-03-24 發表
想請教下你地同小朋友講故事, 會用口語化定照讀文字+口語化既解釋?
睇下邊個階段,細嘅時間,多數口語講故事,慢慢加上講完再讀!K3開始多數讀,因為讀都已經明白,我好彈性,睇下本書嘅內容性質深淺,加上個仔嘅反應才決定!
有時我連普通話都讀下,我雖然普通話一般,但間中見書有拼音跟,都貪得意讀下!

回覆 kayi0556 的帖子

"有時佢重會模仿我的語氣, 好好笑" << 會呀會呀!! 真係好好笑
記錄我們生活每一天!BLOG

回覆 kayi0556 的帖子

我係自己寫架,去書局買長方形果種白卡。不過就要花點時間自己寫啦....其實講故事+認字故事入面既字呢個方法GOOD呀!! 我諗住仿傚
記錄我們生活每一天!BLOG
‹ 上一主題|下一主題