用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園2nd in謎思
樓主: joygigi
go

學之園2nd in謎思 [複製鏈接]

回覆:學之園2nd in謎思

我覺得因為學之園原則上是沒有2nd in 就代表冇機,但係唔想講得咁實,因為佢怕好多有2nd in 的人竟然take 了SC 和 Vic 的 offer 而唔去 2nd in, 到時佢可能就要再考慮部分當初沒有2nd in 機會的BB 了

引用:Quote:原帖由+sailormercury+於+15-03-18+

原帖由 nic_bb 於 15-03-18 發表
想法相同!青衣校長話2nd in係深入d了解小朋友嘅發展及家長對子女敎育嘅睇法,
提醒若有2nd in一定要e-mail ...
"若有2nd in 一定要回覆會唔會出席"? 未聽過有學校會咁一廂情願地叫人缺席interview 也要預先通知它,已看得出LH 有點心虛會不少人放棄2nd in.... 感覺LH 有點策略錯誤,因為它公佈2nd in名單時SC和Vic 已出offer, 假設大部分有SC offer 和部分有Vic offer 的人唔會再去LH interview , 人地都未必特登通知你唔來interview la... 到時真系唔知點算。

引用:Quote:原帖由+nic_bb+於+15-03-18+發表想法

原帖由 sailormercury 於 15-03-19 發表
"若有2nd in 一定要回覆會唔會出席"? 未聽過有學校會咁一廂情願地叫人缺席interview 也要預先通知它,已看 ...
利申!我也很喜歡LH ,希望小兒入到(不過我不是大B 應該陪跑),只是不太喜歡這次2nd in 的通知和timing...

引用:為左LH既中文(中英平均)而放棄Vic+,好出

原帖由 kissobaby 於 15-03-19 發表
為左LH既中文(中英平均)而放棄Vic ,好出奇?

鐘意LH細校同英普班,而放棄st cat ,好出奇?
的確很多家長就是"膚淺"看名氣,因為這個社會本身就是膚淺,常常靠名氣。堅係"家底豐厚"那些反而唔會爭讀名校同幾千幾萬人搏鬥,如果我係富豪,俾細路讀happy school 就算了。因為將來搵食根本唔駛愁。反而只會著重小朋友是否開心和品行好。

回覆:學之園2nd in謎思

我也是膚淺一族

引用:LH+都几多打手,不过P1+placement同SC比,

原帖由 73662710 於 15-03-27 發表
LH 都几多打手,不过P1 placement同SC比,距离都好大,主要是指一线的直私。
起碼LH 夠透明,每年小一成績完全登出來。SC 永遠只是道聽途說,又不(原因不用多說)登出來,考直資成績也是以訛傳訛,而且好多是非用家在傳不知是哪些年份的成績呢。

‹ 上一主題|下一主題