用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩間都有offer, 陳守仁定真道?
樓主: Lsfjoey
go

兩間都有offer, 陳守仁定真道?   [複製鏈接]

回覆 小寶貝兒 的帖子

小寶貝兒-我都經歷過四圍搵學校, interview, 等結果, 盼望,失望,再開心等日子, 希望你的寶貝也找到心儀的小學

小寶貝兒  謝謝你~~~   發表於 15-3-14 23:12

TSL ~~~~~

Lsfjoey 發表於 15-3-13 12:35
問左亞女佢自己都選TSL, 雖然6年後再抽過, 但始終TSL都係成績好些, 而且可練到小朋友語言好些, 大膽D, 我知 ...

都係你囡囡知你心意

引用:Quote:原帖由+cat_house+於+15-03-13+發表

原帖由 lightingchung 於 15-03-13 發表
如果唔計地區,我揀陳守仁。如果我住將軍澳,我揀將軍澳

回覆:兩間都有offer, 陳守仁定真道?

選 TSL, 唔好 waste 左你囡囡的英文,我細佬在 TSL 讀了六年,英文和普通話了得,底子打得好,加上 TSL 小朋友較 純樸。

Sunnychan206    發表於 15-3-13 15:31

TSL選出來嘅小一生相信質素不差,成績相信非常接近,到升中排banding會否很容易跌入band2或3,到時考到/派到中學不如真道的成績?大家有何意見?究竟應選成績一般龍校(中學band 1尾/band2頭)或是選如TSL一缐小學(但沒有中學)?

TSL好大机會去顏寶玲, 你Like 顏寶玲 or 真道中學 ?

dickson88 發表於 15-3-13 16:05
TSL選出來嘅小一生相信質素不差,成績相信非常接近,到升中排banding會否很容易跌入band2或3,到時考到/派 ...
呢個POINT又值得深思喎...

陳守仁同真道完全唔同級數,陳守仁起碼高兩班

顏保玲聽說好谷好多功課,如果唔考呢間,考自行其他學校或派位又如何?TSL學生考其他中學競爭力又如何?

dickson88 發表於 15-3-13 17:37
顏保玲聽說好谷好多功課,如果唔考呢間,考自行其他學校或派位又如何?TSL學生考其他中學競爭力又如何? ...
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2012-2014.php

引用:Quote:dickson88+發表於+15-3-13+17:37+顏

原帖由 mcl203 於 15-03-13 發表
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2012-2014.php
1/3 去顏寶玲

TSL好似flexible些。
真道唔呈分,想轉出去也許不易。但小朋友家長冇升中壓力,人都鬆啲。
睇你進唔進取了。

TSL有咩優點係真道不及的?願聞其詳

引用:TSL有咩優點係真道不及的?願聞其詳

原帖由 teambuilder 於 15-03-13 發表
唔知蕭阿姨得唔得閒出來答兩咀俾啲意見

Tsl 入唔到3rd in, 如果收,我都簡TSL, 我自己就放左真道簡SFA

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-03-13+發

原帖由 siden 於 15-03-13 發表
唔知蕭阿姨得唔得閒出來答兩咀俾啲意見
嘩,我直頭好似聽到你呼喚咁喎

拿,我冇細路讀真道,我唔評論。但朋友既朋友(即係道聽途說) 話細路讀得開心,唔錯!而且有龍校,六年後唔洗煩,都係一件好happy既事。

至於陳守仁升顏bowling,  要記得因有班non chinese細路出路真係比較窄,佢可以上返npl學返法文都係好正常。(ncs係tsl既比例約20-22%, 每級165學生,自己計數,當然亦唔係全部入)  容易跌入band 2 亦係事實(撞鬼,差一分半分已經差唔知幾多名) ,不過我地啲細路係中學面試係非常突出,遇到啲比較睇重面試既學校(even 幾多傳統名校佔40-50%) ,真係band 1/2邊緣人都會收。至於成日流傳中文差,講真,係佢地英文太勁,令人覺得相對中文差啲,所以近年學校改用深啲既中文書(我想叫救命), 唔輕鬆架!我兩個細路家下讀緊p6&4, 要考中學當然有壓力,要睇你會否將壓力轉化動力啦。So far我知道班同學仔今年都幾多有著落,我覺得今年應該派得好過上年,希望我仔都ok啦

豆豆B媽    發表於 15-4-23 10:05
siden    發表於 15-3-14 00:06

引用:TSL有咩優點係真道不及的?願聞其詳

原帖由 teambuilder 於 15-03-13 發表
可能係英語語景方面。

silvia_ng 發表於 15-3-13 23:55
嘩,我直頭好似聽到你呼喚咁喎

拿,我冇細路讀真道,我唔評論。但朋友既朋友(即係道聽途說) 話細 ...
就係要前輩你現身說法先有說服力嘛
‹ 上一主題|下一主題