用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 弱區中的地區強校
樓主: eaubobo
go

弱區中的地區強校 [複製鏈接]

lauwingtai 發表於 15-3-14 09:04
我估佢意思係會入band3校,並非會變band3生。

中西區從來很少band2校,18轉11網,若跌band,又當正自己係b ...
其實只係抽獎策略問題,知道轉網有風險,就應叫人小心定策略,而唔係只係話有機會變B3/入B3中學。策略唔好,中西區本身既B1生都有機會入B3學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-03-14+發表

原帖由 winnietingting 於 15-03-14 發表
嘩!  If so, 個亞媽實發癲
填份靚表好緊要,轉網要填得保守啲

回覆:弱區中的地區強校

B1 變 B3?!!
如果真的...咁弱區D人咪一定要逃往他區?!

引用:B1+變+B3?!! 如果真的...咁弱區D人咪一定要

原帖由 eaubobo 於 15-03-14 發表
B1 變 B3?!!
一場誤會上文已解釋咗

引用:B1+變+B3?!! 如果真的...咁弱區D人咪一定要

B1 變 B3?!!
很複雜,跨區選校的確會造成升跌band,但band 1跌到落band 3就造加上一個無知的家長填表,先有呢個效果。

B1 變 B3?!!
至於跨網如何會升跌band,你叫聲「hkpapa好靚仔」,可能有人會跳出黎造詳細解答

引用:Quote:原帖由+eaubobo+於+15-03-14+發表B1+

原帖由 lauwingtai 於 15-03-14 發表
至於跨網如何會升跌band,你叫聲「hkpapa好靚仔」,可能有人會跳出黎造詳細解答

...
hkpapa 好靚仔!

eaubobo 發表於 15-3-14 10:13
hkpapa 好靚仔!
又唔駛咁.....
其實#36都有講,主要係邊緣人會有影響。
咩叫邊緣人?就係小五小六時連學校老師都唔能夠確定你個小朋友係B1尾定B2頭既學生,佢地轉網變B2既機會係較高(B1一定無可能變B3,最差都只係變B2)。

另一種自行估計方法,如學校上年度有50%學生升讀一線中學,咁全級頭46%-50%,甚至41%-50%既學生都要當邊緣人嚟睇會穩陣D。至於到時選校策略,去升中版問下,畢竟年年情況唔同。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eaubobo 發表於 15-3-14 10:13
hkpapa 好靚仔!
其實會上EK既HK Papa,應該都好靚仔!

Thank you so much hkpapa !

不過話說回來,會否在私校, eg, aps/kts / sfa 等學校做b2 生,而在田始成為b1學生?
話哂私校都精挑細選過的小一精英,要keep 住頭60名都不容易!反之,津校收生較參差,考頭20都不太難,能保住b1的一席位?

eaubobo 發表於 15-3-14 10:53
不過話說回來,會否在私校, eg, aps/kts / sfa 等學校做b2 生,而在田始成為b1學生?
話哂私校都精挑細選過 ...
呢樣野好難講,而且唔好以為俾小朋友讀官津小學既家長就唔谷D小朋友

引用:不過話說回來,會否在私校,+eg,+aps/kts+/

話哂私校都精挑細選過 ...
( 反之,津校收生較參差,考頭20都不太難),  I don't think so.

我們仲以為在地區冿校,eg:田始,的學習壓力,同學間的比併情況,會較kts/ sfa
好D添!

eaubobo 發表於 15-3-14 11:26
我們仲以為在地區冿校,eg:田始,的學習壓力,同學間的比併情況,會較kts/ sfa
好D添!

...
官津校學生之間雖有差異,但一線官津爭前列個班,激烈程度絕對不亞於私立/直資小學。平均分差一分,名次可能已經差10名,甚至更多。

小一選校真的大有學問!多謝各位的info!

回覆:winnietingting 的帖子

題外話: 中西區家長的質素, 「中國是我媽」學校的 PTA  可作参考。

hkpapa852 發表於 15-3-14 08:54

又唔一定,只係邊緣人機會高D
咁有個細妹就梗係田始啦!

咁我寧願要SFA,小一一開學就「開行副計」,分分鐘小一下學期就搏
到插班名津,唔得就升小二再搏過。就算真係插班不成,細妹考SFA都
仲有優勢。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

雲牛 發表於 15-3-14 12:40

題外話: 中西區家長的質素, 「中國是我媽」學校的 PTA  可作参考。

希望呢個會的九龍區d學校的家長唔係如此質素就好喇。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-3-14+08:54+又

原帖由 奥脫福 於 15-03-14 發表
咁我寧願要SFA,小一一開學就「開行副計」,分分鐘小一下學期就搏
到插班名津,唔得就升小二再搏過。 ...
名津插班位?聽說很少,但大把有關係人士...?!

‹ 上一主題|下一主題