用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校老師針對兒子,點算
樓主: shan@shan
go

學校老師針對兒子,點算 [複製鏈接]

醒目開學勳章

抄書薄其他同學有,只係你仔無?

如果係,我仔都試過類似情況,但我仔當時完全唔知,返到屋企做功課先發現,

即係老師講野我仔遊雲無聽到,我都話左我仔唔專心,以致未能即時通知老師.

我仔老師無罰佢,如果罰,我都覺可以使佢第日醒定D.

但如果你覺得係每日針對你仔就難搞D,下年會轉班主任嗎?

shan@shan 發表於 15-3-11 08:08
回覆 Jane1983 的帖子

個老師根本都唔會見我,家長日都係揾主任嚟見我咋!

小二男生未必可以好清楚把事情始末說清。有冇認識其它家長,了解一下老師對其它同學既態度,可能個老師對個個學生都你噤。如果其它家長對依個老師冇乜意見,我會禮貌哋先寫電郵給老師,目的是好讓老師有個準備,道明我想了解小朋友在校情況。先感謝老師的悉心教導,說明白老師工作繁重,小兒在課堂上可能未達老師要求,為老師添不少麻煩,希望了解小兒問題,加以協助,希望問題可以改善。記得告訴老師小朋友未達老師要求,小朋友也非常不開心,睇吓可唔可以再具體講吓小朋友在家如何努力等等。希望待老師有空時再致電給你....如果佢唔覆你就直接轉寄俾主任。

引用:Quote:原帖由+shan@shan+於+15-03-11+發表

原帖由 紫蘿蘭 於 15-03-11 發表
唔見就打電話到學校揾啦! 我有事多數打電話。
當面唔肯見,电話就更加會唔聽唔覆了,因為接線職員實問边个家長打黎先

咁老師日日鬧佢d乜?

唔清楚你小朋友件事唔方便比意見。我囝囝都有試過冇派簿比佢,果晚我同佢講,派簿(或通告)果陣人人有得你冇,點解當時你自己唔出聲? 你由得自己冇,咁係你既責任啊! 你依家諗下聽日點同老師講及彌補番。

經過引導,囝囝話首先同老師道歉,因囝囝自己大意,無簿做功課,希望當日中午可以做回。

老師接受,囝囝食完飯去搵老師做回功課,完。

引用:咁老師日日鬧佢d乜?+唔清楚你小朋友件事唔

原帖由 魚兒小寶貝 於 15-03-11 發表
咁老師日日鬧佢d乜?

唔清楚你小朋友件事唔方便比意見。我囝囝都有試過冇派簿比佢,果晚我同佢講,派簿( ...
處理得好好!

回覆:學校老師針對兒子,點算

其實罰乜野?
如果係冇做功課,其實樓上嘅家長都有提及冇做要中午做番啦!咁樓主仔仔中午要補做都正常呀!
而只得10分鐘午餐,原因係乜?功課好長?還是仔仔拖慢做?
我只覺得如果欠交就要根規矩午餐時做,小朋友都要學習承擔後果,偶爾唯一要得小小時間吃飯,更是學習的機會!
我相信不會日日如是掛!
至於老師不會見你,是什麼原因?學校總不會無原無故任由老師不見家長,由主任頂替!
樓主,可思考一下這些原因嗎?

引用:約見老師,好聲好氣、態度嚴肅認真地了解成

老師是要仔仔做作業改正,係唔係真係咁急要抽食飯時間去改呢,唔識做先會錯,但係老師又唔教佢改,已經兩日了昨天仲衰,只有一個字食飯,我已經同校長溝通過,現在得回覆!

王家爸爸  遇著差既老師都好難搞  發表於 15-3-27 11:28
王家爸爸  老師質素參差  發表於 15-3-27 11:26

態度很重要, 別用質問老師的口吻, 請老師告知原因, 家校合作, 讓老師知道你只是想解決問題.

女兒同學的媽媽, 事無大小都致電老師, 大興問罪之師, 又說老師針對自己的小孩......但她從不正視自己小孩的問題, 只把責任推到別人身上.....最後他小孩每天上學也不好受.

不是要買老師怕, 只是應找出問題的所在, 對症下藥去解決才對.

回覆:JessicaElla 的帖子

Agree.
我仔都是麻煩一族,上堂不專心聽,下課不識造。
但我嘗試過正面同老師了解,也造了好多野,如補習、自己跟功課跟緊d、上play therapy 了解下阿仔造乜事,幾個月下來,我覺得阿仔有改善,但再問老師,comment 一樣。壞印象好難短時間改變,我唯有教阿仔自己比叻自己進步。
所以我這幾個月自已想辦法讓仔仔學業保持,等暑假後轉老師。

shan@shan 發表於 15-3-11 08:08
回覆 Jane1983 的帖子

個老師根本都唔會見我,家長日都係揾主任嚟見我咋!
咁先約見班主任,佢唔 so 你就約見家長日見你嗰位主任。唔好一吓就約主任,以免俾班主任成機煮你唔尊重佢。

引用:約見老師,好聲好氣、態度嚴肅認真地了解成

原帖由 Jane1983 於 15-03-10 發表
約見老師,好聲好氣、態度嚴肅認真地了解成件事。

如果係一場誤會,儘快解決令小朋友回復正常校園生活。如 ...
如果約見老師後,情況都沒有改善。還覺得老師不公。可以怎樣?

對校長說,又怕不專重。不理,小朋友又整天抱怨,不想返學。

回覆 hkng0205 的帖子

比多d資料,發生也事?點樣不公?件事完結未?有無罰小朋友?你同老師講,老師什麼態度?有講有笑,定係硬晒軚好吾高興?
如果事件已經處理咗,告一段落,咁由得佢過去,慢慢丟淡。多d和小朋友傾,排解他的不快,亦教佢遇到類似的情況應該點處理,get the best out of the situation。如果佢夠大個,多d從吾同方面、老師的角度去和他討論件事。人生路,讀書好、做野好,實有d吾公平的事,提早教小朋友面對,對佢EQ和AQ都有幫助。老師吾會跟成世,而家都下學期了。

Yanamami 發表於 15-3-11 08:31
慘呀~阿女学校講明可用紙做住先,有簿再釘番落去就ok.
我小朋友學校一向都可以用紙做住先, 大部份老師都OK, 有小部份唔OK, 但一定唔會記欠交, 最多要你抄返落去.  講真有時唔一定係自己小朋友冇拿返屋企, 有時真係第2 D同學仔拿錯左拿返屋企.   (成日都發生), 所以大家都習慣了, 當小朋友大叫: 哎呀, 我拿左XX既作業.  轉頭已識打電話比同學仔, 跟手EMAIL 份COPY比佢, 叫佢做住先.

如果不想轉校
就等運到(到畢業)
本人以前都有此經歷
人夾人, 好難的

王家爸爸  應該唔係個個老師都咁差   發表於 15-3-27 17:23

呢d就是每位成人老師的自身修養
及愛心問題
試想想我已是老豆輩
幾十年前事仍在心中
自問不是頑皮孩子一輩
承認可能有給人感不投入
但那位老師總是看我不順眼
還會"叩頭"呢

我地讀書時,都有好老師,亦有好mean、好衰、好偏心的老師,這是現實。

如果小朋友吾好彩,遇到差老師,仲做咗眼中釘,咁家長要想辦法幫佢。教佢做好自己、反省下,幫佢學業和行為上達到老師要求,去見老師或主任,了解事件、努力家校合作解決。就算老師再衰,佢都係打份工,搞大件事,佢都煩。

回覆:學校老師針對兒子,點算

什麽是好老師?嚴就唔好,千依百順就叫好?

嚴得合理,教到小朋友為之好;

癲婆鬧學生,發脾氣吾係教育果d為之衰,吾係甘難分。

引用:呢d就是每位成人老師的自身修養及愛心問題

原帖由 公主老豆 於 15-03-31 發表
呢d就是每位成人老師的自身修養
及愛心問題
試想想我已是老豆輩
你講嘅好真,尤其小學,如果被老師不公對待,真係記一世!
大到中學,影響反而無咁大!
唔好話小學,我幼稚園比老師無情情話我做錯功課,我都記到今日!

‹ 上一主題|下一主題