用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈 ...
樓主: 巴士
go

想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈   [複製鏈接]

回覆 巴士 的帖子

Totally same situation to u
But before I plan to study in local university ga

ymq 發表於 15-3-6 23:58
回覆 傻太 的帖子

經濟學角度來說,就是一個邊際經濟受益問題。就象你讀TSL, 一個月1xxx學費,也會有人說 ...

在有限的資源下, 好好考慮opportunity cost也是正常吧....不過每個人手上的cost和心裡的opportunity也不同, 正如說用人1xxx學費讀TSL傻仔的人, 或許會仰慕你用3xxx讀SFA
不過樓主有外國passport, 選CKY也值吧, 始終涵接外國課程比較好

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

但如KTS 同APS .各位又點簡呢?? 學費,级數,名氣, 谷, 大家相若。

為左下一代好,我唔會留番產業俾佢地,我最多做到自己照顧到自己生活,或繼續一同生活,仲有就係提供教育俾佢。一個人正正常常勤力工作,自己搵自己洗有幾難? 況且佢一個人鍾意去教琴又得,教跳舞又得,去外國working holiday又得,未必會局限在香港的細小窩居。我認為一個人要有目標先會力爭上游的動力。

回覆 傻太 的帖子

大學學位某程度上是用錢可讀出來的, 全世界大學多的是, 在師資優良的小班學校中關顧長大, 朋輩同學的家庭環境/教育程度良好, 大家良性競爭, 學校/定家長培養出自信, 良好溝通技巧, 語言能力, 自由想像, 熱愛閱讀探索的學生, 而到了高小時academic 的要求絕不輕鬆, 是著重creative / critical thinkings / 寫作內容...等等,  並非死背所謂的model answers, 這些學生長大後,入大學不會困難.

入大學只是起點, 反而出來社會做事, 有小學中學nurtured 的mind-set, 又吹得, 又有presentation 技巧,  諗野又多角度, 又自信, 又有兒時的peers reference, 這才是20年後globalization下相信仍有競爭力的一群.

同一筆錢, 投資在中小學12年western styles elite education, 我個人認為, 是比投資在大學4年, 更值得, 小朋友在中小學的塑造/啟蒙期進步潛能無限, 而在大學時已定型, 在外地多群回自己同族的朋輩, 再develope global vision 已比較遲.  

小女並非讀CKY, 而是IS, 但本人是欣賞CKY的.

nananascax    發表於 15-6-25 20:35
supercrazy  agree !!  發表於 15-3-9 18:01

回覆:Yeahp 的帖子

你講哂我想講嘅野!

利申:我係cky用家

teambuilder 發表於 15-3-7 09:45
為左下一代好,我唔會留番產業俾佢地,我最多做到自己照顧到自己生活,或繼續一同生活,仲有就係提供教育俾 ...
我就算有橙留俾佢都唔會俾佢知, 我都希望佢自己搞掂用唔著, 但積穀防飢, 居安思危係我呢d老一輩既習慣; 一個人正正常常勤力工作, 自己搵自己洗唔難, 自己住就有d難; 佢一個人做乜都得, 如果佢一世都係一個人....我都唔想佢像我一樣咁窩囊局限在香港, 但可惜我沒能力走出去....

冇架, 永遠有不負擔到的dream school,
我幾年之前CKY 是waiting, 其實回想起真是收左都未必會讀, 因為報時喜歡理念, 之後剛有第2個, 感覺好多野會有變數.. SPCC 我就直頭冇報.  

而家我大的讀平TSL, 學費加車都不少於3000, 大的讀私幼, 學費加車又不少於6000, 兩個未計平時學野, 工人費用, 基金等等.... 所以當初如讀左CKY 都會幾頭痕.    學費減免我不知CKY 有幾多人會申請, 都是自付吧.

Yeahp 發表於 15-3-7 10:15
回覆 傻太 的帖子

大學學位某程度上是用錢可讀出來的, 全世界大學多的是, 在師資優良的小班學校中關顧長大 ...

入大學不會困難 <-- 香港的大學嗎?? 前文說因為我只有一個2M, 佢要係CKY完成12年課程, 我就只夠錢讓他在香港完成學位, 出國免問...我怕洗完呢2M佢連入大學呢個起點都去唔到.....如果我有充足既資源e.g. 多2M或外國passport, 我或許願意試; 說到底就是籌碼不夠

我也很欣賞CKY, 3次的interview也感受到學校的硬件和老師的熱心, 我也希望我家傻B能在活潑的環境下成長; 也羨慕CKY的學生; 一係家裡有足夠的籌碼, 一係沒有像我這樣枯淺伂僧的母親, 但願我家孩子能憑自己的能力, 終有日跳出這個井底

回覆:Yeahp 的帖子

其實很多學校差不多,cky有獨特嗎?

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

很多名校對學習有問題支援不足,如喇叭,倍正,cky有支援小組嗎?

傻太 發表於 15-3-7 11:02
入大學不會困難

任何學校, 包括CKY, 並非唯一, 亦沒有所謂最佳, 市場上尚有非常多其他好學校可培養出色的學生, 只是CKY 是marketing 做得比較好的一間, 而亦只是本討論題目而已...

但若比較through DSE 入本地大學, 誰人會知道12年後non jupas 的比例有沒有改變? 即使比例沒變, 有沒有人有數據non jupas 的申請真是比through DSE 申請本地大學難些嗎?

回覆 傻太 的帖子

我始終覺得將來的世界會唔同,現在幫小孩打好基礎是最重要。

引用:很多名校對學習有問題支援不足,如喇叭,倍

原帖由 brother4 於 15-03-07 發表
很多名校對學習有問題支援不足,如喇叭,倍正,cky有支援小組嗎?
官方答案一定話有。

你唔好預實際好有幫助。做child counseling嘅朋友兩年前告訴我。唔知依家有冇改善。

坦白說,大部份名校這方面支援都不足,不是CKY的問題。

sissysze 發表於 15-3-6 08:58
所以貴學費嘅我一間都無報,dg都係報嚟見識下,預咗去見識下only 。 津校先係我嘅 target  話哂  ...
結果是否如你所願?
要入到心儀的津校,難度不比考入直資私小低

醒目開學勳章 貢獻勳章

brother4 發表於 15-3-7 11:27
所以官津校都有一定嘅SEN支援,但幫到幾多就唔知喇cky 我唔清楚,只認識一位唔肯做功課嘅小朋友,老師又俾佢唔做喎!
而且亦俾好多機會發展呢位小朋友嘅長處!
恐龍家

引用:為左下一代好,我唔會留番產業俾佢地,我最

原帖由 teambuilder 於 15-03-07 發表
為左下一代好,我唔會留番產業俾佢地,我最多做到自己照顧到自己生活,或繼續一同生活,仲有就係提供教育俾 ...

引用:回覆+開心小花+的帖子 其實,IB入local+un

原帖由 ymq 於 15-03-05 發表
回覆 開心小花 的帖子

其實,IB入local university,只要不是神課,應該不難。之前還有討論說IB以Non-jupa ...
Ymq I agree with you!

其實讀IB對考本地大學專業學科如醫科,法律,是否難入D?

引用:其實讀IB對考本地大學專業學科如醫科,法律

原帖由 巴士 於 15-03-09 發表
其實讀IB對考本地大學專業學科如醫科,法律,是否難入D?
將來唔知,以前&現在Non jupas 易入D

‹ 上一主題|下一主題