用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交 ...
樓主: pettytsang
go

荃灣廖寶珊中學老師,工課今天比學生,明天要交 [複製鏈接]

引用:荃灣廖寶珊中學,佢的學校的理念不錯,為不同

原帖由 pettytsang 於 15-03-03 發表
荃灣廖寶珊中學,佢的學校的理念不錯,為不同程度的學生分科按程度分班教學。但該校給我的小朋友工課頗多,而 ...
真的很可憐,學校好過份,咁樣返學完全學唔到野,做家長的唔通叫個囡抄功課咩!你囡囡好乖
不如考慮轉校

引用:好多謝各位家長的意見,小朋友今年讀S2,+不

原帖由 pettytsang 於 15-03-04 發表
好多謝各位家長的意見,小朋友今年讀S2, 不是全部老師都是今天的工課,明天要交,但我個小朋友個班就遇到這個 ...
我不認同功課多等如成績好,功課要有質素,做錯的地方老師要跟得足,深入解釋,功課先發揮到功效

引用:twin+wong+樓主,+妳有沒有問囡囡累嗎?+如果

原帖由 pettytsang 於 15-03-04 發表
twin wong 樓主, 妳有沒有問囡囡累嗎? 如果佢應付到功課,温到習嗎?可否請教下方法??
我發覺現時的小朋友不 ...
而家好多老師好hea,認為上堂前後,lunch,放學後係私人時間,唔會教學生.學生去問,老師會拖,話而家唔得閒,叫你放學先去揾佢,但放學佢又唔留响教員室或一早走了,總之就避開你.久而久之學生就唔會再揾佢.衣d風氣會傳染,正如同學間的學習風氣,你羣埋班hea的同學,你都自然hea.其他老師見到這些成功例子,都會仿效,因為舒服好多.

引用:Quote:pettytsang+發表於+15-3-4+11:44+我

原帖由 黃巴士 於 15-03-04 發表
我囝校很多時都是做了的EXERCISE, 由其是數學, 是堂上交予老帥寫SEEN. 再派ANSWER自行核對.  因此, 當有不 ...
响隔離bk,不久前有人出post話現在的老師無教學熱誠,立即引來一大班老師狂鬧,話教書只係打一份工,唔應該對教師有要求等等等...(說話好惡好粗俗),社會好悲哀

引用:Quote:do-re-me+發表於+15-3-4+17:30+响隔

原帖由 黃巴士 於 15-03-04 發表
我接觸到的是大部分老師都OK有HEART的.
正在為女兒找中學,可以pm我那些中學的老師比較好嗎?really thanks

黃巴士  我不曉啊!  發表於 15-3-5 10:20

引用:bb560樓主,從與老師對話中,佢表明因學校要

原帖由 pettytsang 於 15-03-06 發表
bb560樓主,從與老師對話中,佢表明因學校要規定老師要比一定份量的功課而比,當然我不否認他們都是受壓,但問 ...
不想幫助學生的學校,不算是好學校如果是我,會轉校

‹ 上一主題|下一主題