用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖嘉勒小學升直屬中學的比例
樓主: winnietingting
go

聖嘉勒小學升直屬中學的比例 [複製鏈接]

學校如果Plan左開3班,就應該會繼續開3班,無理由會1年後又減番1班,咁唔通3年後又開番3班咁樣循環下去嗎?講唔通呢!

回覆:elisa_w 的帖子

如果學校有15個課室,
P1-3 各 3班
P4-6 各 2班
當六年班畢業,下屆就會收兩班小一

所以不是縮班,是課室不夠所致

學校一定不會這樣安排的,只有2個可能,一係佢地可以解決到課室問題,二就係只會有2班五六年班,即係四升五時,有1班學生會被out

引用:學校一定不會這樣安排的,只有2個可能,一

原帖由 elisa_w 於 15-02-06 發表
學校一定不會這樣安排的,只有2個可能,一係佢地可以解決到課室問題,二就係只會有2班五六年班,即係四升五 ...
下!冇聽過咁安排。
點踢30人走呀?
你點解咁肯定?

回覆:mykate 的帖子

其實在中途cut30人是沒可能,因為這樣的學校是沒人敢去讀的.其實開兩班可能性比較高,因為之前都是開兩班

以前喇沙都是這樣的,中二6班中三4班。但我見聖嘉勒多年來並沒有趕人走的做法,所以我偏向相信佢地有辦法解決課室問題。

回覆:lightingchung 的帖子

還有雖然今年雖然開3班,但其實2班以足夠收幼稚園學生,因為有些會考更好的小學,一些會因自行分配(不知st. clare k 比唔比報),一些因為是私校要比錢,一些寜願參加大抽獎(11net 女仔天堂)

引用:還有雖然今年雖然開3班,但其實2班以足夠收

原帖由 lightingchung 於 15-02-07 發表
還有雖然今年雖然開3班,但其實2班以足夠收幼稚園學生,因為有些會考更好的小學,一些會因自行分配(不知st. cl ...
( 一些因為是私校要比錢,一些寜願參加大抽獎(11net 女仔天堂) ,有私校打底?放棄st clares去大抽獎,勇!

回覆:winnietingting 的帖子

私校小學3000學費,唔係人人都想比,

醒目開學勳章

winnietingting 發表於 15-2-6 11:14
請問有無人知道過去幾年聖嘉勒小學能升讀原校的比例是多少? 學校網站上顯示只有48%, 很少呢! 直屬中學不是 ...
反而想問點解近2屆得36、37個畢業生?小一好似收過百人,唔通咁多中途轉校?

bobbob 發表於 15-2-8 22:36
反而想問點解近2屆得36、37個畢業生?小一好似收過百人,唔通咁多中途轉校? ...
當年小一得2班 ~~~

bobbob  咁都走近一半喎  發表於 15-2-8 23:07

bobbob  咁都走近一半喎  發表於 5 分鐘前

好似....當年聖嘉勤約只收一半自己幼稚園生....另一半係街外生
當然....咁耐唔太記得....亦唔清楚係咪真 ~~~

btw....引用錯左....係回 bobbob的...抱歉~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 15-2-8 23:10
好似....當年聖嘉勤約只收一半自己幼稚園生....另一半係街外生
當然....咁耐唔太記得....亦唔清楚係咪真 ~ ...
可能講得唔清楚,我意思係小學收2班都成6、70人但到畢業得返36、37個,應該同係唔係kg直升無咩關係?

bobbob 發表於 15-2-8 23:30
可能講得唔清楚,我意思係小學收2班都成6、70人但到畢業得返36、37個,應該同係唔係kg直升無咩關係? ...
剛畢業的, 應係2002出生的, 當時出生人數少, 學校選擇多, 所以後來離開既人多(插班去官津校, 或更出色既龍校)都唔出奇.

bobbob  都有可能嘅  發表於 15-2-9 10:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題