用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我在耀中國際學校的日子(中學)
go

我在耀中國際學校的日子(中學)   [複製鏈接]

引用:各位jm你地好,我係80後, 喺耀中讀左7年,yea

原帖由 innisfree 於 15-02-04 發表
各位jm你地好,我係80後,
喺耀中讀左7年,year7-year13(1998-2005)
我想講耀中係一間名校,
即當年漢基也收了你,但你揀了耀中?

引用:耀中怎样,+楼主成绩怎样?+真的不关我的事,+

原帖由 annie40 於 15-02-05 發表
耀中怎样, 楼主成绩怎样? 真的不关我的事, 只是楼主的分享,虽然十分坦白,却 就是没有国际学校学生的味道,  ...
I think it all make sense. 耀中 is more like a bilingual private school than a genuine international school and the host start the school quite late too.  In the old days, the international schools are definitely not as competitive as today.

KarenKang 發表於 15-2-5 22:24
innisfree小妹妹的坦率及胸襟一定是一個好老板! 雖然離題, 但我說的這種品格也要在一個好的環境中成長, 老 ...
同意,其實我覺得佢幾可愛To be fair,耀中在十幾廿年前真係好巴閉的,我記得我當時大老細的仔仔正是在耀中讀,當時我地聽到都羨慕不巳,覺得不用填鴨學校又靚好正但是超貴,感覺很貴族可望而不可及,反而漢基我當時真係未聽過,可能當時未有EK
當時的local很少會考慮IS,因為多數人不大接受吾識中文。
耀中後來真係吾知點解愈收愈多大陸人,感覺是便不如前。

回覆:我在耀中國際學校的日子(中學)

樓主你張profile pic是你本人嗎?

我見到你Birmingham的post, support(做了你fans)
不過我女只有兩歲,未啱用

引用:我遲d會再出個"我在馬頭涌官立下午小學的日

原帖由 innisfree 於 15-02-06 發表
我遲d會再出個"我在馬頭涌官立下午小學的日子"請多多支持~
邊間幼稚園?可以出埋

annie40    發表於 15-2-6 22:53

引用:回覆+innisfree+的帖子 第一次見到有人寫K

原帖由 annie40 於 15-02-06 發表
回覆 innisfree 的帖子

第一次見到有人寫KGV為KG5, 果然是文不驚人誓不休,佩服!
我都覺得佢係靚女

引用:德寶(黃埔) +

德寶(黃埔)
期待我在德寶的日子

引用:我想講個個人都話我好似唐詩詠,hahahaha,我

我想講個個人都話我好似唐詩詠,hahahaha,我阿姨直情打我手提同我講話唐詩詠好似我!hahahaha我妹都 ...
我開始覺得係膠文,可能係高登仔扮,除非有圖有真相

引用:有圖有真相changed+profile+pic我係女仔

原帖由 innisfree 於 15-02-07 發表
有圖有真相
changed profile pic
我係女仔
又話有相睇?我一早起身睇都未有

樓主又靚女又有家底又好脾氣又冇港女feel, who cares about her Chi/ English level?

我睇左樓主U. Birmingham 個post啦!樓主原來是First Hon 畢業架

引用:我覺得樓主為交通而放棄CIS唔奇喎!我當年

原帖由 feipow 於 15-02-09 發表
我覺得樓主為交通而放棄CIS唔奇喎!我當年放棄St Paul co ed就係因為返學撘車煩咁簡單,我阿媽冇過問我嘅選 ...
吾奇,以前D人生幾個,乜都方便實際為主。我中學本來派了一間在港島的名校,我老豆話太遠吾比我去,叫我問下屋企隔離間職業先修,好采後來比我扣到另一間九龍區的名校。

引用:無意慕犯,得罪講句,非常主流思想同態度,

原帖由 sharons 於 15-02-20 發表
無意慕犯,得罪講句,非常主流思想同態度,小學已開始上咁多補習班,其實點解唔直接讀主流,有同聲同氣同理 ...
佢小學是主流(馬頭官),中學耀中,大學Uni Birmingham business first hons 畢業

‹ 上一主題|下一主題