用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況 [複製鏈接]

引用:仔仔最新近況:上左STEP單對單密集五六堂左

原帖由 DENNIS201 於 15-05-12 發表
仔仔最新近況:
上左STEP單對單密集五六堂左右,效果及進度一般,暫時停左無再上
去左沙田睇馮醫生仲傾左大 ...
同我個仔的現狀真係90%一模一樣。我返咗step單對單兩個多月了,下個星期開始返小組。覺得step的姑娘都唔錯,不過我沒試過其它機構,無得比較。

回覆:DENNIS201 的帖子

你講個D行為我個仔大部分都有。

佢坐車坐地鐵基本上可以坐定定哦。呢排好鐘意學人講嘢。step各邊成日都話佢有進步啦,不過我係屋企無特別訓練,只是帶多咗去公園玩。

回覆:daibolam 的帖子

建議你最好盡快去做個評估,估估下人都會顛啊!

引用:Quote:原帖由+DENNIS201+於+15-05-22+發表

原帖由 奀珠 於 15-05-22 發表
你仔仔算好,我個仔有好多食物都敏感,最R頭係連橙都唔食得。
我個仔都唔食得橙,西柚同檸檬。

引用:驗大便有結果一如所料腸內有好多病菌惡菌要

原帖由 DENNIS201 於 15-05-22 發表
驗大便有結果
一如所料腸內有好多病菌惡菌
要開始服用殺菌藥,抗生素
是腸道發緊炎的意思嗎?連續吃兩星期抗生素,小朋友會唔會好辛苦啊?等你update.

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

恭喜啊,這麼快就排到政府服務!

我仔食呢款的小圓面包,用來浸米奶當早餐,都鐘意㗎。

同我個仔的發展都好似。對開放式問題唔知點答,熟悉的問題ok.呢排的脾氣好差,鐘意大聲講嘢唔鐘意就典地。繼續介口同食supplement中。

最近放假多咗同小朋友玩,發覺歲半小朋友都醒過佢,真係覺得有d沮喪,可能年紀越大差距會越明顯。佢係有進步但係始終都會慢過同齡的小朋友,自己要盡早接受這個事實。

發展真係好似,好似講緊我個仔。一去到固定地方就講固定野,講嘢好清楚,不過好似背出來嘅,同埋一定要你應佢先停口。我依家就盡量同佢講d不同嘢,或者分散佢注意力。近排在屋企好鐘意玩排隊,咩都可以用來排一餐。另外,都係專注力的問題,上堂雖然坐得定,但係老師講d嘢入唔到腦,所以輪到佢果時,就一舊雲了,要講多兩次先得。

好叻啦,我個仔仲未識去小便,點算啊

我個仔同你個仔的發展好似,呢排開始有小小問句,不過有時係明知故問。最近識跳了,好多地方都想跳,完全唔考慮安唔安全。脾氣越來越大,鐘意喊,小小嘢就會喊,有時好明顯係搏同情和關注。出街如果不順佢意試過瞓街,真係搞到我好嬲。超鐘意數字,呢排的新玩具係冷氣遙控器。其實一直都有進步嘅,但係我不知呢d進步係因為做咗好多訓練呢還是自己慢慢長大呢。

我仔5月各排都係梗,成日尖叫和跑來跑去,後來啱啱到時候見醫生,醫生見佢個情況覺得佢太hyper,轉咗d supplyment, 情況又慢慢好d了。不過呢排又好鐘意喊,好小嘢都可以喊一餐。同埋講重復嘢,就算你應咗佢,佢都要再重複幾次。佢得d嘢真係層出不窮,我們大人就來無氣了。

好開心你又分亨仔仔的進步。經過呢個暑假,我仔係語言和大肌肉方面都進步咗好多,但同時係情緒方面比以前固執同難纏咗,情緒起伏大咗,好多嘢開始講條件先肯做,如果逼佢,就好容易喊和發脾氣,同細個時的順從完全係兩回事了。有小小擔心來緊K1是否能夠順利讀落去。

借你個位分享下我個仔的近況:
9月e位開始各項評估,表現最差係言語和OT,言語方面治療師話3.5-4歲小朋友應該可表達到4要素句子,我仔仲停留在2&3要素句子。呢個同理解力都有關係,有排追。OT方面主要係專注力和小手肌比較差,呢個月家居方面幾乎日日同佢練剪嘢,粘嘢,蓋章,撕嘢。大肌肉方面在私家keep住1星期2次訓練,依家大肌肉和聽指令都好咗些了。興趣方面:都係鐘意數字和字母,其次就係車車,最近成日揸支筆周圍畫/塗,我教緊佢寫自己個英文名,仲未得,但係好有興趣。佢好鐘意看一本類似兒童字典的書,同一個字有中文,英文和圖案,如果keep住讀俾佢聽,好快就認得了,記性好係佢得嘅長處。

帳號無端端被log out咗,終於搞定咗又可以log in啦!

Reset咗都登唔到,最後搵咗BK後台才搞定
‹ 上一主題|下一主題