用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs TSL
樓主: kiov
go

DBS vs TSL   [複製鏈接]

回覆:kufubaby 的帖子

我囝仔係LSPS用家。正確尐嚟講書院唔可以收得多過75%喇小學生,喇小有六班,書院有七班,上年收咗168人上書院。我有比較過兩間小學嘅課程內容,真心唔覺得喇小因為係中文小學,所以普遍英文水平會比DBSPD差,返而學校今年要求整體中文水準有所提升。如果要比較學校設施,我相信更加不相伯仲。原來真係仲有好多家長對英小同直資學校心存迷思

回覆 MyAshley 的帖子

TSL係男女校,梗係比DGS、DBS、YW等直資學校多人申請報讀啦

引用:+本帖最後由+kufubaby+於+15-1-28+10:36+編

原帖由 kufubaby 於 15-01-28 發表
我嘅回應並非因為係LSPS學生家長所以要為學校護航。我只係希望用一個第一身嘅用家,客觀咁講出LSPS內嘅普遍情況,並非單憑三兩個學生嘅個人情況去釐定全校嘅實質概況。當然我囝仔亦都唔可以代表哂全間學校。

妳講得啱,現今語文日趨重要,但唔係單單英文好就可以走遍天下,係要兩文三語。近年中港無論生活同營商都越趨緊密,中文運用亦相當重要,我最近有個proposal要用中文嚟寫,頭都大埋!講返LS本身,喺去年考DSE之中有幾位同學因中文科而失去成為DSE狀元嘅機會,而亦有其他本來成績好嘅同學因為中文科成績未如理想,所以入唔到喺香港心儀嘅大學。中文科真正係"死亡之卷"。

究竟直資係唔係真係提升到學校嘅質素?咁就真係見人見智喇!

有關於升書院學生嘅數目,可以上EK喇沙版亦可以搵到參考資料。hkpapa852講得啱,自行亦可以收直屬小學嘅學生,而且學校多數會用盡超收限額。

Taloon 發表於 15-1-28 12:40
路過搭訕

DBS 着重既除咗學業,仲有個人多方面發展。除咗學校本身課外活動多元化外 (敢講香港小學無一家有 ...

DBS當然唔係一間差既學校啦。學校亦提倡全方位教學,一定唔會死讀書,淨係睇學界各類課外活動既成績巳經係課外活動既神校。學業成績當然並非一切,而那一間中學有一兩個狀元真係未必對自己有關係,但當了解下近年DBS在DSE同IB既整體成績就會了解到唔單止學校出唔出到狀元既問題...DGS、SPCC、LSC等學校每年都在學校網頁詳盡公報學生整體公開試成績,但為何DBS用三言兩語去概括呢尐公開試成績呢?

Taloon 發表於 15-1-28 14:14
業績報告?  定係星級補習社?  一定要透明公開?  

公開成績除咗提升學校本身知名度外,其實對學生有咩好處? ...

DBS以前都有公開整體公開試成績。公開成績係俾大眾選校時既參考,領會到學校本身在考試系統之下既質素,令選校人對所選學校既學術水平有更清晰既概念,學校越大透明度就對申請人越有參考價值,當然有佢既好處,係唔係? 如果前路仲有無限個可能,咁讀邊間學校都冇問題了。唔係爭坳,只係討論下遮...

回覆:DBS vs TSL

對!名校最傳奇之處在於有人讀得又有人玩得,唔同學生都有著多才多藝嘅本領,但為何其他名校如DGS可以維持到學術同多方面課外活動都有特出成績,但DBS近年只係玩課外活動diversity?讀得書、標青成績去了那裡?

hkpapa852  可能去咗QC, SPCC  發表於 15-1-28 15:59

回覆:monster407 的帖子

咁又要迫於無奈攞LSC嚟講.......

對!名校最傳奇之處在於有人讀得又有人玩得,唔同學生都有著多才多藝嘅本領,但為何其他名校如LSC可以維持到學術同多方面課外活動都有特出成績,但DBS近年只係玩課外活動diversity?讀得書、標青成績去了那裡?

千祈唔好又話一間津校,一間直資無得比較呀!

回覆:mcl203 的帖子

唔好講到咁有火藥味,只係各家長之間客觀地用唔同角度討論啫,大家互相交換下意見,並無贏輸之分。喺呢個題目亦都令我獲益良多。BTW, 題目係 DBS vs TSL 吖嘛?咪討論緊DBS囉....

我接觸過嘅DB仔真係好醒目、好有自信、好有活力...呢點特點無論學校近年成績變成點都冇改變過(講咗中學部添...)

回覆:little_yolky 的帖子

有親戚試過辭咗份工做FTM,但到頭來因為太多時間同個女相處,太多時間對住個外傭做嘢,太多時間等個老公放工,搞到成家人關係都十分緊張,最後都係出返職場做嘢。FTM都唔係每個人都可以做到㗎。

引用:以前入大學前沒有聽過林護(真是井底之蛙!

原帖由 GreenMaDad 於 15-01-30 發表
以前入大學前沒有聽過林護(真是井底之蛙!),入大學時有人整了份資料說明各同學之前讀那間中學、有什麼興 ...

還記得當年我讀嗰間中學代表新界總區同代表香港島及九龍兩總區嘅兩大傳統名校交手爭奪全港學界總冠軍,嗰兩大名校係由專業教練帶隊,而我校只係校內相關老師帶隊,當比賽未開始前大家都互相寒暄,閒談間大家傾下得閒時聽乜歌同睇乜刋物,當我地成班同學話鐘意聽張學友、睇日本漫畫時,佢地話聽Pat Metheny同埋睇"Interview"之類嘅音樂同雜誌。無論名挍生喺學業成績上好唔好,但眼界普遍廣闊,自信心都比較強。所以我同意你所講學術成績唔代表一切,視野同自信心呢尐soft skills亦並非可以由書本之中可以獲得到。不過身為傳統名校,始終都要達到令人期望嘅名校級數學術成績。

引用:++++++林護於升中派位版好+hit+吓喎+!+有人

原帖由 屋邨仔 於 15-01-30 發表
林護於升中派位版好 hit 吓喎 ! 有人開 post
     林護 vs 皇仁
     又有林護 vs 女拔你點揀
林護喺公開試嘅成績相當出衆,有得同SPCC、DGS、QC等傳統名校一較高下。但要成為全港名校仲需要時間嘅洗鍊,當大部分林護嘅傑出畢業生喺社會上獲得顯赫嘅成就從而建立起學校嘅長久聲望先至可以由地區名校成為傳統名校。環顧各傳統名校起碼都有大半個世紀嘅歷史,傑出舊生比比皆是,林護仍需努力!另一地區名校鄧顯情況同林護相若。

Cowbit 發表於 15-1-30 17:49
我就係想要呢樣野囉! 希望我小朋友將來有幸啦。
講真, 我估10個DB仔8個遲早都出國留學架啦, D家長都未必太 ...
傳統名校無論點樣,始終都有佢地既Die-hard fans! 呢尐魅力係林護、鄧顯等地區名校無法比擬! 祝你囝仔好似樓主囝仔咁考到DBSPD!

回覆:chubbybaby 的帖子

文章中有關"王道"及"霸道"之說令DBS就有尐精神分裂。如果DBS喺學業成績上貫切"王道"理念,但為何又喺課外活動沉醉喺"霸道"之中?課外活動唔係攞嚟強健體魄、培養運動家精神,而不是培訓專業嘅運動員、樂師嗎?為何喺學界霸道地招兵買馬,向各間學校大量挖角去幫學校攞獎,讓學子為獎杯馬首是瞻?為何又將學業成績當作浮雲?讀得書、學業成績超卓就係書堆刨蟲?"聪明人更每因自身能力卓越而滋生贡高我慢之心,被原本的知识学问蒙蔽,产生先入为主的观念,自以为是"?!唔通窮人一定清廉、有錢人一定奸詐?要學業成績平平先至識謙卑,學業有成就一定傲慢!?呢尐係乜道理?

回覆:chubbybaby 的帖子

據了解DBS已意悉到學業成績上嘅問題,其實校董會都俾好大壓力學校嘅管理層去改善。我信相以DBS嘅實力同背景係可以喺學業成績上重回高峰。妳囝仔係準G1,好可能係DBS再創高峰嘅重要一員呢

回覆:Lovelybbs 的帖子

所以DBS都正在檢討學業成績跟課外活動成績失衡嘅問題,整體成績波動可能因為大量羅至外來嘅Sportsman所至。但點解當其他傳統名校可兼顧課外活動同學業成績嘅平衡,但DBS會滯後呢?坊間都仲有好多又讀得好又玩得嘅學生喺唔同嘅地區及傳統名校,唔係一定要神童先至文武雙全

ANChan59  不是失衡!  發表於 15-1-31 15:56

唔好以為名校個個學生都文武雙全,有尐只係讀得、有尐只係玩得、有尐仲係乜都唔係好得。所以大量羅至只係玩得嘅sportsman,或多或少都會影響學校整體學業成績,而唔係個人成績,朋友囝仔都抱怨俾外來生拉低學校整體考試成績。

回覆:Lovelybbs 的帖子

全港各大名校都有招收Sportsman為學校爭光,呢個係長久以來嘅事實,並非單一針對某一學校或DBS。不過早前講過其他名校都兼顧到文武之間嘅整體成績啫,而DBS就顯得有點顧此失彼啫,呢個只係事實嘅討論

正確!百貨中百客

回覆:DBS vs TSL

如果收sportsman嘅數量冇關係,但整體成績都滯後,咁呢個問題更值得探討。襯年青玩音樂體育,呢尐當然需要冇經濟後顧嘅同學先至可以青春無悔,所以讀得DBS都就係唔簡單。

ANChan59  學費減免!  發表於 15-1-31 15:56
‹ 上一主題|下一主題