用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網多左2間,求高人指教
樓主: ganggang
go

35網多左2間,求高人指教   [複製鏈接]

或者咁講,東莞同鄉會方樹泉學校係正九龍地區名校油天隔離,大家既信心會唔會大d ? 點差都唔會太差,因為31網入面仲有兩間更差既,方樹泉已經算係二線。

daisylhn 發表於 15-1-23 20:32
我印象呢間專收新移民
無辦法!你避到新移民,避唔到雙非,避到雙非,避唔到南亞裔,今次係31網借位呢兩間唔算十分差,因為31網入面另外仲有兩間係專收南亞裔學生。

見到教局網頁上既小學分區劃分圖真係得啖笑,劃到落過海度做咩 ? 唔通海入面有學校揀 ?

rosaki    發表於 15-2-2 13:55
sze0203    發表於 15-1-27 14:33

doggy2013 發表於 15-1-24 22:39
我諗子女入到大學係好多父母最起碼既期望之一,世上不勞而獲既情況好少,如果入咗一間唔谷既小學,你又hea ...
其實我覺得好似天神呢類龍校,因為已經無左升中壓力,只要每年校內考試穩穩陣陣,唔好係最尾果幾名,咁升班同升中基本上都無大問題,可能仲hea過其它非龍校。

sissysze 發表於 15-1-25 12:12真係見識少,第一次聽讀天神可以 hea 詰
咁我真係唔明,入左龍校已經保證可以原校升中,除非想年年都考頭三名,否則根本無需要下下搏盡,總之唔好包尾唔好留班,hea下hea下keep住中游位置就可以一直到畢業。

拿拿利 發表於 15-1-27 14:28
天神去到 5 年級, 星期六係要返半日架. 唔明點可以 hea 讀呢 ?
仲有每班的班主任自我鬥爭都好厲害架 :quiet ...

都係仍然唔明,一條龍學校已經講明中學可以全數收晒,咁既然都保證到可以原校升中,點解仲要咁谷咁搏,假設我有小朋友係度讀,總之唔好考最尾,一定唔驚留班,最後五六年級穩穩陣陣,係原校升中應該十拿九穩 ? 如果一條龍學校都要谷得咁辛苦,咁同出面果d無聯系學校做backup,升中要參加派位學校一樣咁谷,點解要讀一條龍 ?

hugub 發表於 15-1-29 11:18
好 like 你答....唔包你一定讀得哂六年呀, 中point

咁即係話表面上叫一條龍學校,對外宣稱保證原校直升中學,但其實先要捱過六年既地獄小學生涯。

hkpapa852 發表於 15-1-29 12:29
唔好以為直資/私立一條龍唔駛捱

真係唔想捱, 只有搵D同B2/B3中學結龍既小學, 但你....可以接受嗎?

但同B2/B3中學結龍或直屬既都有好處,進可攻退可守,起碼保證到一定入到原本既中學,但如果你認為自己有能力,升中自行一樣可以考出面既直私中學,B1中學。

奥脫福 發表於 15-1-29 15:24
個人認為除天神、奉基同紅馬會有變數外,千禧同黃宣放乙一都大致穩陣。至於聖提其實就
係焗放乙二,因為 ...

其實唔洗驚跨區既,港鐵觀塘線延線工程正進行得如火如荼,2016/17年通車後,由35網黃埔站搭兩個站就到油麻地站,去方樹泉讀都好近,交通方面絕對唔係問題。

廣東道官小唔近果欄,係方樹泉先近。

實際距離唔遠,但感覺上差好遠,人地問你家小朋友邊到返學讀書,方樹泉你只能夠講係油麻地,廣東道官小可以講尖沙咀,係尖沙咀點都高級過油麻地。

奥脫福 發表於 15-1-30 14:55
論硬件就一定係廣官輸哂架喇,呢一點無容置疑!中意現代星級校園o既,葛啦!無謂
「時光倒流七十年」嘛 ...

廣官個迷你校舍真係死穴,已經地方細,仲要加人借位比人,可能真係非常唔受本網家長歡迎,所以先有位借比人。

fishballbaby 發表於 15-1-30 16:01
咁細,咁和幼稚園的面積差不多。

你可以去現場實地觀察下,前面大馬路一條,左邊係另一間中學擋住,後面又有大斜坡,只有右邊有個好少人用既羽毛球場,如果政府可以收個球場比學校擴建校舍可能會好好多,但地區人士可能反對。

‹ 上一主題|下一主題