用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 有無用家分享靈糧生活點滴
go

有無用家分享靈糧生活點滴 [複製鏈接]

有無用家分享靈糧生活點滴
   0    0    0    0

回覆:enkolee 的帖子

好開心,每天返來唱好多歌。是活動教學,好好!

回覆 smallmak 的帖子

小學跟得上嗎?

回覆:enkolee 的帖子

我地K1。不過以我個人意見,現時香港的小學中文要求高,無論讀那一間,家長都要温字卡造同。你先選喜歡的幼稚園,小朋友有愛心,愛上學先!大家努力!

引用:我地K1。不過以我個人意見,現時香港的小學

原帖由 smallmak 於 15-01-23 發表
我地K1。不過以我個人意見,現時香港的小學中文要求高,無論讀那一間,家長都要温字卡造同。你先選喜歡的幼 ...
你打算抽獎定考直資呀?
英語係咪真係坊間講咁差?
知否和有學卷的分校有何分別?
謝謝

回覆:Handsomewoman 的帖子

其實我prefer津校。我唔知坊間話佢地英文差,因如果你來學校,差不多個個小朋友都可讀整本英文故事。我係覺得我幫小朋友選呢間幼稚園係冇選錯,我唸有學券的靈糧一樣咁好。因同一校長,又同一教材。我唸師資都差唔多。希望幫到你!

回覆:smallmak 的帖子

你好! 請問smallmak, 你的小朋友有沒有出外讀英文班?是否靈糧有你聽我讀計劃,所以小朋友對英語書都唔會抗拒,以及英文都不錯?

回覆:gigibbbb 的帖子

因為小朋友k1,想佢地多啲playtime同在家讀中英文故事時間,所以現時冇出去學。咁岩我小朋友好like stories, 在請聽我讀的故事認咗好多字。所以,我好滿意!

回覆:CapricornO 的帖子

我個仔話一星期兩堂NET, 兩堂普。因我冇問過老師,哈哈

回覆:CapricornO 的帖子

我平時讀故事指住啲字,小朋友有時看圖,有時看字,都算易認。呢幾日就識串c a t , d o g...係响學校學識,我認為暫時串唔串到都ok, 串到我都開心!不過可能谷的學校宜家已串好多,但我認為幼兒要全面發展,音樂,美術,德育……好重要。

佈太  I am with you on this!  發表於 15-5-15 02:09

引用:我平時讀故事指住啲字,小朋友有時看圖,有

原帖由 smallmak 於 15-02-14 發表
我平時讀故事指住啲字,小朋友有時看圖,有時看字,都算易認。呢幾日就識串c a t , d o g...係响學校學識, ...
謝謝你的分享。
另想問你佢地宗教元素係咪好重?
無信仰的小朋友會適應嗎?

引用:Quote:原帖由+smallmak+於+15-02-14+發表我

原帖由 Handsomewoman 於 15-02-21 發表
謝謝你的分享。
另想問你佢地宗教元素係咪好重?
無信仰的小朋友會適應嗎?
个有知唔知音樂同體育堂一星期幾多堂?
冇操場咁係咪全部室內活動呢?

回覆:Handsomewoman 的帖子

PE堂一星期一堂, 在可開窗的小禮堂上。每星期有兩堂音樂堂。另外,我地冇宗教,但小朋友在學校聽聖經,德育好好,大了佢自己決定信唔信。

回覆:有無用家分享靈糧生活點滴

我仔讀緊K2,返學好開心,雖然下學期先正式用筆寫字,但已經認得好多字,英語和普通話對答雖然唔係個個字都講得正,但至少係流利。我好欣賞學校的教學方式係以激發小朋友學習興趣和探索事物為先。

我仔是細仔,之前冇返 N, 喊左足足三個月,學校的上下,由校長至工友及司機都好錫小朋友,對佢有好多鼓勵及包容,至 12 月開始我個仔才冇喊,仲可以上台聖誕表演,今天仲同我講返學開心!學識的東西,可自己補,但快樂的校園群體生活,唔係有錢就買得到
‹ 上一主題|下一主題