用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器八級證書for升中
樓主: fat
go

樂器八級證書for升中   [複製鏈接]

引用:同學仔個個趕住年尾考好八級報中學,其實八

原帖由 fat 於 15-01-13 發表
同學仔個個趕住年尾考好八級報中學,其實八級證書是否必須?
睇下乜樂器啦,piano 真係冇乜用

引用:其實都幾無奈.+學習鋼琴所付出的時間,+心機

原帖由 lamlammama 於 15-01-13 發表
其實都幾無奈.
學習鋼琴所付出的時間, 心機, 精神和努力和其他樂器都是相若的, 可是卻一點也不受到重視.  ...
同意!

但學校如果用樂器收你嘅話,一定係收有幫助佢地學校樂團的學生,piano每樂團只需1-2位,但cello已要8部,first and second violin 十幾部。冇計!

回覆:樂器八級證書for升中

Violin 的確係比較熱門嘅樂器。神校SPCC早兩年講過piano同弦樂唔計,woodwind冇八級都會有用。

引用:考學校來說,+學咩樂器都好,+如果經常得獎就

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-13 發表
考學校來說, 學咩樂器都好, 如果經常得獎就有用, 如果唔係全港冠軍級數, 就只可以靠入樂團食糊

唔好話考學 ...
所以我囡小一停piano, 學一種冷門樂器,上星期交表,個老師收表時一見到佢有六級,但未有result 出,叫我催下ABRSM, 快d交。叫左我三次快d取result . 希望有d幫助

王家爸爸  可能樂隊剛缺人  發表於 15-1-13 12:47

引用:Quote:hidingdong+發表於+15-1-13+12:19+回

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-13 發表
拿, 有親戚個女, 3年前靠單簧管(未有8級, 岩岩至考到)+游水+band one頭成績叩門入到聖心(無申請過), 不過而 ...
其實乜都係成績行先..................所以仔女成績好嘅你,不用擔心自己小朋友冇乜樂器,冇乜課外活動。

我個女之前小二,有小六的家長同我講的,這一年有深深的感受。

以前在電視上見到升中派彩時,d人派到第一志願,在鏡頭前,不論父母或小朋友都係喜極而泣,我果時話洗唔洗咁誇張呀!而家深深明白點解佢地會喊,今年七月七日,我可能都會喊,一係喜極而泣,一係派唔到要周圍撲而哭

做人父母甚艱難!!!

引用:Quote:原帖由+lamlammama+於+15-01-14+發表

原帖由 786 於 15-01-14 發表
Ok是中學看不看
好多學校樂團,最少要五級先比機會你去audition, 睇下收唔收入樂團。

我識人係宣x讀,個個五年級下學期趕住考八級考中學。佢地target係神校。

我成日咁諗:如果想靠樂器入,不如專心考呈分試,效果好好多,因為投入樂器嘅時間真係好多。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-01-13+發表本

原帖由 786 於 15-01-13 發表
但老師似乎真係大約1年1級。現在學6年考5級。本來真係想慢慢學,陶冶性情。這一刻,才猛然發現,不切實際

...
真係唔會級級考,多數人係五級、八級咁考。

朋友個仔小二考五級cello+五級piano,小五考2種樂器嘅八級。

級級考太side 時間!

sum-yan   $$$$$$$  發表於 15-1-14 07:45

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-01-13+發表所

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-01-15 發表
什麼冷門樂器
入門樂器比較貴,或大大舊,唔方便運送,或者係小朋友細個學會比較困難,因為唔夠氣,所以最早可能小學才可以學。

去校際網望下,邊種樂器場數少就略知一、二。有好幾種的。

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-01-13+發表所

原帖由 lalalam27 於 15-01-15 發表
請問你小朋友考五級樂理係唔係攞distinction?
92分是乜?

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-01-15+發表92

原帖由 lalalam27 於 15-01-15 發表
Distinction la
佢,我只要佢學到八級就算,佢冇音樂天份

‹ 上一主題|下一主題