用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴收費
go

學琴收費 [複製鏈接]

Re: 學琴收費

如果真係演藝畢業就算係平0家啦
佢地通常上親門都至少要 $300

演藝畢業同演奏級我覺得唔係最重要
最重要係令到佢地有興趣呀!!
如果個老師好叻, 但係攪到個細路愈來愈唔鐘意彈琴
咁幾叻都冇用啦
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

不如唔好話八級可以教幾級
但講你知八級其實應該識得 d乜

一個八級人, 應該可以 sight read 一首五級的歌
ATCL / DipABRSM 就大約 Grade 6
LTCL 大約 Grade 7
FTCL 就會係 Grade 8

咁即係話, 如果個老師唔會自己練定 / 準備定先上堂
一般八級都應該可以示範到五級的野
多過五級, 就應該係代表個老師叻d, 或者係佢有準備好

十二級? 我就未聽過
加拿大皇家就有十級囉
北京同上海音樂學院都係得十級
唔知會係咩考試
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

我意思係考試的能力

即係基本上彈完唔會luck luck 漏漏咁...

演奏又係另一回事
好似校際比賽.. grade 1 0個 d 好淺
但係要彈得好, 絕對係演奏的功夫而唔係單單技巧 / 能力的問題

係上門教嘅,$780四堂

唔貴喎, grade 3... 如果佢真係咁勁, 我都想學下喎

其實普通嘅教琴老師同果啲四五百蚊堂嘅有咩分別...... 技巧?進度?......

主要係識得用書同方法

唔好意思,你所講嘅ATCL / DipABRSM , LTCL , FTCL 係唔係即是考完八級就可以順住考呢? 而你提到果啲十級試香港有無得考?

係, ATCL 係多數人講的演奏級, 等同大學一年級
LTCL 可以話係 大學畢業
FTCL 可以話係 讀完Master

北京中央音樂學院可以去考試局報, 但要彈中國鋼琴歌
上海可以去青苗報
加拿大0個個唔知, 應該都可以去考試局問下

mccmom 寫道:
吓!你對學琴啲嘢咁熟,重以為你係教琴嘅

我唔係教琴0家..... :
我都想..... 學好d琴....
意思係唔係要貴啲嘅琴先得呢?

唔係部琴呀... 係教法不同
我跟過兩個老師學, 一個老師教得我勁慢, 開得勁多歌俾我練, 但係又好似唔係好進步
第二個老師, 佢只係俾d我需要的練習我, 咁好快就進步啦,
差好遠囉..... 亦都係咁, 我先會叫大家小心d選老師, 因為... 呢個世界咩人都有....
‹ 上一主題|下一主題